010-510 00 00
Nyheter
Bahnhof köper pansarståls- och modulserverhallsbolag
Publicerad 2013-04-26 10:51

Bahnhof köper datacenterbolaget Modular Data Centers, MDC.
 Företaget specialiserar sig på moduluppbyggda serverhallar.

Bahnhof förvärvar 80 procent av aktierna i bolaget MDC Stockholm AB för det nominella värdet om 80 000 SEK. Vid köpet uppgår MDC Stockholm som ett dotterbolag inom Bahnhofkoncernen. Bolagets balansomslutning är cirka 2 MSEK.

MDC arbetar med spetsteknik inom flera områden när det gäller konstruktionen av datahallar. De olika modulerna, servermoduler, kylningsmoduler och arbetsplatser, kan grupperas i det antal och i den konfiguration som kunden önskar. Modulernas uppbyggnad är internationellt patentsökt och mönsterskyddad.

– Uppmärksamheten kring konstruktionsarbetet har varit enorm, med stort internationellt genomslag. Vi kommer att fortsätta arbeta aktivt med både design och konstruktion, och vi siktar nu på den internationella marknaden parallellt med våra inhemska marknadsföringsinsatser, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

I dag pågår konstruktionsarbetet med en fullskalig anläggning i Kista, som ska vara operativ runt midsommar. Både design- och konstruktionsarbetet har skett i samarbete med SSAB. Stålet som modulerna är uppbyggda kring är klassat som pansarstål, och används normalt i splitterskyddade fordon.

– I vanliga fall lägger man stora pengar på ett datacenter som, förstås, ska uppfylla även framtida förväntade behov. Det innebär att man under flera år betalar drifts- och inköpskostnader för en anläggning som egentligen inte behövs. Genom att bygga upp allting modul för modul kan man göra enormt stora besparingar från första dagen, säger Jon Karlung.

Den 14-15 maj, i samband med IT Expo, invigs Kistaanläggningen som uppförts i rymdstil, med specialimporterad marsmiljö som bakgrund. Anläggningen nås med ett särskilt anpassat marståg.

Video: Konstruktionen av MDC Stockholms marsinpirerade modulära datacenter går att följa via nätet. Du hittar videoströmmen här: mdcstockholm.com/stream

Presskontakt: Jon Karlung, vd 
Tel: 076-111 01 60
e-post: jon.karlung@bahnhof.net.

Läs som PDF

Fler nyheter från 2020