Nyheter
Bahnhof stänger ned Lexbase totalt: "Integriteten viktigare"
Publicerad 2014-01-30 14:18

– Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

De senaste turerna kring söktjänsten Lexbase har gällt tekniska säkerhetsbrister. Sajten stängdes sent på onsdagskvällen på grund av hackerattacker.

Samtidigt har Bahnhofs ledning haft intensiva samtal:

– Det här är Bahnhofs svåraste beslut någonsin, säger vd Jon Karlung. Domar är offentliga uppgifter och sajten har ett utgivningsbevis. Men de har inte skött utgivarskapet rätt. Enligt egen utsago har Lexbase varit totalt oförberedda på vad som skulle komma och rent tekniskt är sajten en ren säkerhetsrisk.

Därför har Bahnhof sammantaget gjort bedömningen att det bästa är att avsluta kontakten med Lexbase som kund.

– Vi har haft en dialog och de har skrivit på uppsägningen, säger Jon Karlung.

Två principer

Bahnhof har tusentals företagskunder i sina underjordiska serverhallar och den vägledande principen är att inte lägga sig i så länge sajterna följer lagen. För ett par år sedan hade Bahnhof hand om en uppmärksammad server tillhörande WikiLeaks, som spred hemligstämplade dokument i yttrandefrihetens namn.

– Vår inledande ståndpunkt gällande Lexbase var att deras verksamhet rymdes inom yttrandefriheten. Men Bahnhof har också gjort sig känd som en försvarare av personlig integritet, säger Jon Karlung och utvecklar:

– WikiLeaks handlade om att granska makten. Yttrandefriheten ska inte användas till att slå nedåt.

Hoppas på debatt

Bahnhof ser fram emot en bred debatt i frågan.

– Lagen har inte hängt med. Nu måste vi diskutera hur vi går vidare utan att göra allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten, för det vore också till skada för hela samhället.Presskontakt: vd Jon Karlung 0761-11 01 60
Alternativ presskontakt: Kommunikatör Jon Jordås 0761-11 01 63
Fler nyheter från 2021