Nyheter
Bahnhof om datalagringen: ”Beatrice Ask har helt fel”
Publicerad 2014-06-13 15:04

Internetoperatören Bahnhof, med 130 000 bredbandskunder, väljer att även i framtiden radera trafikuppgifterna. Detta trots att justitieminister Beatrice Ask slagit fast att svensk datalagring kan fortsätta.

– Hon menar att EU-domstolens kritik inte träffar den svenska lagstiftningen. Vi anser att hon har helt fel. Beatrice Ask är ute och cyklar, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

 
Enligt Jon Karlung är enda sättet att komma vidare att pröva saken rättsligt.
 
– Om de vill tvinga oss att börja datalagra igen så får de gå via domstol. Vi känner stark medvind både tack vare EU-domstolens beslut och den enormt positiva respons vi fått från kunder och allmänhet. Vi anser att EU-domstolen underkänner den svenska lagstiftningen.
 
Bahnhof har över 130 000 bredbandskunder. Ända sedan starten 1994 har bolaget kämpat för ett fritt, tryggt internet – och mot massövervakning.
 
– Vi kommer fortsätta slåss med näbbar och klor för våra kunders integritet. Vi spelar inget dubbelspel med känslig data som vissa andra operatörer gjort, säger Jon Karlung och syftar på Ekots avslöjanden tidigare i veckan.
 
Hur gör då Bahnhof med kundernas trafikuppgifter?
 
Tidigare var alla operatörer tvungna att spara trafikuppgifter i minst sex månader. När EU-domstolen kom med sitt beslut den 8 april raderade Bahnhof befintliga uppgifter. Sedan dess gäller att bolaget raderar alla loggfiler så fort det rent tekniskt är möjligt.
 
Telefoni: Bahnhof sparar samtalslistor för att kunna debitera korrekt för telefonsamtal och visa kunden vilka samtal som gjorts. Just nu pågår arbete med att utarbeta en alternativ faktura där kunden bara ser ett belopp att betala, medan samtalen inte sparats alls.
 
Felsökning: Bahnhof sparar loggfiler i exakt 1 vecka för att kunna göra felsökningar. Uppgifterna raderas automatiskt varje natt enligt rullande schema. Bolaget satsar samtidigt resurser på att minska ned den tiden ytterligare.
 
Hur ser operatörernas kontakter med myndigheter ut?
 
Precis som med telefonavlyssning kan polisen i särskilda fall få tillåtelse av domare att börja bevaka en specifik användare. Det har Bahnhof ingenting emot, eftersom det är motsatsen till massövervakning. Bahnhof skyddar inte grova brottslingar, utan vill bara stoppa övervakning av oskyldiga och icke-misstänkta.
 
– Vi vill skydda det civila samhället från det övergrepp och de risker som rutinmässig massövervakning innebär, avslutar Jon Karlung, vd.
 

Presskontakt: Jon Karlung, 076-111 01 60

Fler nyheter från 2021