010-510 00 00
Nyheter
Brevet som PTS inte vill att du ska läsa
Publicerad 2014-10-24 14:39

Datalagringsbråket mellan Bahnhof och Post- och telestyrelsen fortsätter. I ett brev till Justitieutskottet, som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke grävt fram, erkänner PTS att man faktiskt hade kunnat lämna ut den omstridda rättsutredning som både Bahnhof och flera medier försökt få ut som allmän handling.

– Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

 
Bakgrunden är att Bahnhof försökt få läsa analysen som PTS gjorde direkt efter EU-domen den 8 april i år. Men hos PTS är det locket på.
 
– Rättsutredningen vore extremt intressant att läsa eftersom den visar hur PTS tänkte innan politikerna blandade sig i. Vi försöker återskapa hela processen och förstå varför Sverige valt att inte lyssna på EU-domstolens ställningstagande mot massövervakning, säger Jon Karlung.
 
Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert, har hjälpt Bahnhof att överklaga till Kammarrätten. Det är också han som grävt fram brevet från generaldirektören Göran Marby till Justitieutskottet.
 
Registrerades aldrig
 
– Brevet registrerades aldrig in i myndighetens diarium utan hålls ordnad på rättssekretariatet. Därmed är det i princip nödvändigt att veta att dokumentet finns för att få del av det, kommenterar Nils Funcke i en debattartikel på Dagens Juridik.
 
– Både politikerna och PTS hade nog hoppats att ingen skulle hitta det här brevet, säger Jon Karlung. Här erkänner ju generaldirektören att de hade kunnat låta rättsutredningen bli allmän handling, men medvetet väljer att låta bli. Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta, säger Jon Karlung.
 
Läs också: Nils Funcke skriver om affären på Dagens Juridik.
 
 
 
Fler nyheter från 2020