Nyheter
Bahnhof svarar Anders Ygeman, vår store ledare
Publicerad 2016-04-12 14:47
Bahnhof svarar Anders Ygeman, vår store ledare

Var hälsad Anders Ygeman, vår store ledare, kung över inrikespolitiken, hertig över flyktingpolitiken, greve över it-säkerheten, regeringens överförmyndare, solen och månens son.

Detta har hänt: DNs granskning av svensk datorutrustning visade sårbarheter som kan utnyttjas för att skapa överbelastning (Ddos-attacker). Servrar hos universitet och myndigheter finns på listan, samt en typ av telefonidosa som Bahnhof inte längre säljer, men som står hos en del av våra kunder.

Så här löser vi det: Med anledning av DNs granskning lagar vi nu de aktuella dosorna på distans genom att uppdatera mjukvaran. Kunden behöver inte göra något och har inte blivit utsatt för intrång. Vi beklagar det inträffade. Vi noterar samtidigt att det i hela världen finns över 18 miljoner likadana enheter med samma problem. Så kan verkligheten i IT-branschen se ut.

Vi tackar nu ödmjukast Dig, Anders Ygeman, för Dina kloka synpunkter på våra äldre dosor som vi inte säljer längre. Vi har själva blivit utsatta för Ddos-attacker och bemöter säkerhetshot varje vecka. Nu undrar vi bara två saker!

Du har uttalat Dig positivt om en utökad massövervakning av Europas medborgare med tanke på terrorhotet. Samtidigt visar det sig nästan alltid att säkerhetstjänsten och Polisen haft ögonen på dessa individer redan före dåden. Är det inte punktmarkeringen och den välavgränsade spaningen som behöver förbättras, snarare än massövervakningen?

Du har också tidigare signerat ett EU-dokument som föreslår krafttag mot hemsidor som uppviglar till hat och våld. Internetoperatörer ska filtrera bort den typen av sidor enligt uttalandet. Arbetar du fortfarande för att svenska folket ska få surfa på ett censurerat internet?

Vår förhoppning är att vi härmed kunnat stilla Din oro – nu önskar vi att Du kan lindra vår.

Högaktningsfullt,
Jon Karlung
VD Bahnhof

 Här finns artikeln med inrikesministerns kommentarer som gav upphov till detta svar.

Fler nyheter från 2021