Nyheter
Snaran dras åt kring svenska internetanvändare
Publicerad 2016-06-20 15:45
Snaran dras åt kring svenska internetanvändare

Som Bahnhof tidigare berättat handlar en stor del av polisens förfrågningar om upphovsrättsbrott. Det betyder alltså att polisen hör av sig till internetoperatörerna och begär uppgifter om kunder baserat på misstankar om exempelvis fildelning.

Enligt en färsk dom i Kammarrätten ska operatörerna tvingas att lämna ut uppgifter, oavsett brottets eventuella påföljd.

– Vi lämnar alltid ut om det handlar om allvarlig brottslighet som terrorism, mord, barnpornografi, men det här handlar om brottslighet på gränsen till småsaker, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Bahnhof är hittills den enda internetleverantören som motsatt sig den svenska lagen om elektronisk kommunikation genom att inte lämna ut uppgifter till polisen. De andra operatörerna lämnar redan ut uppgifter, även vid brott som inte är allvarliga.

Kammarrätten går nu på Post- och telestyrelsens linje i den långdragna tvisten, vilket innebär att snaran dras åt kring svenska operatörer och svenska internetanvändare. Nu blir det förbjudet även för Bahnhof att neka att lämna ut uppgifter, från och med 23:e juni.

När de juridiska möjligheterna är uttömda tittar Bahnhof på andra alternativ. Sedan tidigare finns Lex Integrity, en kostnadsfri VPN-tjänst för Bahnhofs kunder. Tjänsten blev mycket uppmärksammad vid lanseringen 2014 och kallades då ”Plan B”.

– Just nu hoppas vi på ett avgörande i EU-domstolen. Men rätten till ett privatliv är för viktig för att helt överlåtas till juridiken. Därför jobbar vi med att ta fram tekniska system som skyddar sekretessen för vanliga användare. Det är ju personlig integritet som är vår ledstjärna, inte vad som sägs i en formell domstol. Ofta går det att hitta lösningar, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

 

Läs mer om "Plan B": Lex Integrity – kostnadsfri VPN-tjänst för alla Bahnhofs kunder

Fler nyheter från 2022