Nyheter
Ygeman i Almedalen: Kritiken mot datalagringen är "trams"
Publicerad 2016-07-05 13:37
Ygeman i Almedalen: Kritiken mot datalagringen är "trams"

Jon Karlung på den gata i Almedalen där han mötte inrikesministern. Lilla bilden: Det omtvistade citatet.

VISBY. I Almedalen idag kom inrikesminister Anders Ygeman fram till Bahnhofs vd Jon Karlung. "Du får jobba på citaten", sa han och gick snabbt vidare.

– Han stoppade mig på öppen gata, kramade min arm och tyckte nog att vi hade felciterat honom, säger Jon Karlung.

Karlung hade sällskap av en branschkollega som inte jobbar på Bahnhof.

– Vi blev båda rätt förvånade av inrikesministerns ord, säger Karlung.

Så vad handlade det om?

Igår (måndag 4/7) möttes Karlung och Ygeman på scen under politikerveckan i Almedalen. Bahnhof la ut ett citat från debatten, där inrikesministern tonar ned känsligheten i IP-adresser och kallar kritiken för "trams". Uttalandet väckte många starka reaktioner på nätet. En del undrade om det verkligen var sant att Ygeman inte förstår att IP-adresser fungerar som ett fingertryck som kan användas för kartlägga surfare. Även Datainspektionen har slagit fast att en IP-adress är att jämställa med en personuppgift.

För att undanröja alla tvivel publicerar nu Bahnhof den längre, ordagranna versionen av vad Karlung och Ygeman sa på Tidningsutgivarnas scen i Almedalen igår:

JON KARLUNG: Regeringen föreslår ofta saker som man säger är till för någonting initialt, sedan befinner man sig snabbt på ett sluttande plan där man inför saker som det ursprungligen inte var tänkt för. Ett sånt förslag är datalagringen, där bestämmelserna är att vi ska lämna ut abonnentuppgifter oavsett brottets påföljd. Så var det inte tänkt från början, utan då handlade det om terrorism och allvarliga brott.

ANDERS YGEMAN: Det där är ju naturligtvis trams. Vi använder abonnemangsuppgifter i den polisiära verksamheten, det betyder vem som har en viss IP-adress, vem som har ett visst telefonnummer. Det är en väldigt liten integritetskränkande åtgärd.

– Antingen har Anders Ygeman ingen aning om hur känsliga IP-adresser är, eller så väljer han att inte låtsas om det, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Den som vill lyssna själv kan gå in här och spola fram till ungefär 17:45.

Fler nyheter från 2021