010-510 00 00
Nyheter
Hej Polisen, så här enkelt funkar kryptering!
Publicerad 2016-10-09 11:05


Hej Polisen! Ni har vid flera gånger svarat att ni inte kan hantera krypterade mejl vid de tillfällen Bahnhof ska skicka begärd kunddata. Det är svårt att uttala sig om det är kompetensen hos enskilda tjänstemännen som sviktar eller om det rör sig om hela IT-avdelningen. Men, vi är inte dem som hemlighåller offentlig information, så här kommer en snabb genomgång i ämnet krypterad e-post.

Även på medeltiden skickade man hemliga meddelanden
Tänk dig tillbaka den mörka medeltiden då konspirationer och maktgalna konungar, påvar och lönnmördare härjade fritt. Då kunde en enkel felleverans av ett meddelande vara det som skiljde ditt huvud från kroppen. Därför var det viktigt att kunna skicka hemliga meddelanden.
 
Tänk dig att du är en medeltidspolis som precis fått hemlig information om att konungen ska avrät…. avsättas av en hemlig liga. Nu visar det sig att en person som jobbar nära konungen vet vilka ligan är, men vill inte outa sig själv. Så du tar fram en stark och stabil låda med ett nyinförskaffat hänglås och en specialtillverkad nyckel. Du kallar på ett bud och skickar iväg lådan med hänglåset olåst. Nyckeln behåller du själv, väl gömd på ett ställe som bara du känner till.
 
Bara du har den rätta nyckeln
Personen som av olika skäl vill behålla sin identitet anonym lägger sedan de hemliga namnen i lådan och klickar igen låset. Nu är du den enda som kan har nyckeln att låsa upp lådan med hemliga meddelandet och läsa det. Må hända att det fanns nyfikna vägpirater, men låt oss säga att just den budbäraren som du använder dig av kan det senaste inom krav maga och levererar lådan helt oskadd.
 
Ditt medeltida polisalterego har nu räddat livet på konungen och möjligen en till, den som informerade.
 
Ungefär så fungerar tjänsten PGP som är en förkortning av Pretty Good Privacy. Man kan översätta det så här:

Låda = e-postmeddelande i en dator/mobil
Hänglås = offentlig nyckel, som kan publiceras på t ex en hemsida
Nyckel = privat nyckel, som ska förvaras på ett säkert ställe och inte lånas ut
 

Med hjälp av den tekniska utvecklingen behöver man inte ha en låda i dag, allt hanteras digitalt och är fortfarande mycket säkert. Må hända att det finns nätpirater, men de stoppas naturligtvis av er senaste säkerhetsuppdaterade VPN-tjänst.
 
På nätet finns filmer, PDF:er och trådar med instruktioner på alla möjliga språk som berättar hur man installerar och börjar använda krypterad mejl. Sök på PGP om ni har PC eller GPG (GNU Privacy Guard) om ni har Mac, så kan även Polisen komma igång med krypterad mejl.
 
Let the encryption begin.

 

Fler nyheter från 2020