Nyheter
Bahnhof offentliggör källmaterialet till datalagringsläckan
Publicerad 2017-09-04 10:54
Bahnhof offentliggör källmaterialet till datalagringsläckan


På allmän begäran offentliggör Bahnhof det skriftliga källmaterialet till datalagringsläckan. Intresset för källmaterialet har varit stort, men också ifrågasatt. Därför offentliggör Bahnhof källmaterialet för att fler ska få ta del av materialet och bilda sin egen uppfattning.

Underlaget består av ett internt PM som läckt från statsförvaltningen. PM:et visar att det finns konflikter på insidan angående de kommande förslagen i datalagringsutredningen. Författaren riktar allvarlig kritik mot att utredningen inte tar hänsyn till EU-domslutet från slutet av 2016 som uttryckligen förbjuder generell datalagring utan brottsmisstankar, och utan rättslig prövning.

Källmaterialet består av ytterligare två dokument, varav ett är ett särskilt yttrande från Polis, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten, och den andra är ett särskilt yttrande från Säpo. Bahnhof offentliggör även de dokumenten.

 

Det skriftliga källmaterialet till datalagringsläckan:

PM_Datalagring (Författarens namn är borttaget från dokumentet av Bahnhof)

Särskilt yttrande Säpo

Särskilt yttrande Polisen, Tullverket, EBM m fl

 

Tidigare rapportering om datalagringsutredningen:

Bahnhof avslöjar planer på dramatiskt ökad datalagring

Fler nyheter från 2021