Nyheter
Bahnhofs vd: ”Njord Law Firms utpressningsbrev borde vara omöjliga”
Publicerad 2017-10-23 19:41
Bahnhofs vd: ”Njord Law Firms utpressningsbrev borde vara omöjliga”

Bildtext: Spridningskollen.se lades ner i oktober 2016. Nu är nya hotbrev i omlopp igen.

Återigen är massutskick av kravbrev till svenska fildelare på tapeten. För ett år sedan rörde det sig om tomma hot från Spridningskollen, som Gothia Law på uppdrag av rättighetsinnehavare inom film och TV-branschen skapat. Nu är det ett faktum. Flera tusen fildelare har fått kravbrev från Njord Law Firm. 

– Om alla operatörer gjorde på vårt sätt skulle vi slippa utpressningsbrev av det här slaget. Man kan inte lämna ut något man inte har, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Bakgrunden till de nu aktuella utskicken till fildelare har sin bakgrund i den så kallade Ipred-lagen, som orsakade stor debatt när den röstades igenom av Riksdagen för drygt åtta år sedan. Genom ett EU-domslut från slutet av förra året får operatörer inte längre spara data, såvida det inte finns brottsmisstanke. Därför har Bahnhof valt att radera alla loggfiler efter 24 timmar och har därmed inga data att lämna ut. 

Därför finns det stora frågetecken på vilka grunder Njord Law Firm i det aktuella fallet kan hänvisa till domstolsbeslut, som gör det möjligt att lämna ut uppgifter om abonnenter.

Jon Karlungs tolkning är att det förmodligen lagrar uppgifter de i själva verket inte behöver lagra.

– Varför de har lagrat de här uppgifterna vet jag uppriktigt inte. Operatörerna borde i stället radera uppgifter de rimligen inte behöver, säger han.

 

Läs mer:

Protestera på Spridningskollen.org

Seger för Bahnhof – Spridningskollen läggs ner

Bahnhof skickar faktura till Spridningskollen: Betala 2 000 kr nu eller få problem senare

Därför måste vissa operatörer lämna ut dina uppgifter till Spridningskollen

 

Fler nyheter från 2022