Nyheter
Internationella upphovsrättsligor gör nu entré i Sverige – nya utpressningsbrev är på väg
Publicerad 2019-04-10 06:00
Internationella upphovsrättsligor gör nu entré i Sverige – nya utpressningsbrev är på väg


Än har vi inte sett det sista av de hotfulla kravbreven som anklagar dig för att ha fildelat upphovsrättsskyddat material och kräver en summa pengar för att inte gå vidare till domstol. Breven har gjorts möjliga av kryphål i vår upphovsrättslagstiftning och har bland annat skickats ut av advokatfirmorna Njord Law Firm och Ramberg Advokater. På bara ett par år har verksamheten expanderat till något som liknar en regelrätt industri - hittills har uppskattningsvis 100 000 sådana brev skickats till svenska hushåll, och i år kan vi förvänta oss att siffran bara kommer öka.

Bahnhof har fått ut alldeles färska domstolsbeslut från Patent- och marknadsdomstolen som avslöjar hur internetoperatörer fortsätter lämna ut sina kunders personuppgifter till upphovsrättsbolag för att de sedan ska kunna skicka nya utpressningsbrev. 14 nya domstolsansökningar av den här sorten har kommit in till domstolen under 2019, och det har hittills lett till att operatörerna Telia, Com Hem och Telenor har lämnat ut uppgifter om kunder kopplade till sammanlagt 2552 IP-adresser bara i år. Det ger i sin tur underlag till lika många utpressningsbrev.

De senaste månaderna har fler utländska upphovsrättsbolag sökt sig till Sverige. Från 2016 fram till slutet av 2018 hann Patent- och marknadsdomstolen handlägga strax under ett hundratal mål av den här sorten, och i dessa figurerade endast sex stycken huvudsakliga upphovsrättsbolag (bolagen Copyright Management Services Ltd och Crystalis Entertainment UG var störst). I slutet av 2018 gjorde även de internationella upphovsrättsbolagen Mis.Label ApS, Contra Piracy och DigiRights Administration GmbH entré i svensk domstol inom loppet av ett par månader - bolag med flerårig erfarenhet av att utpressa vanliga människor i upphovsrättens namn i bland annat Tyskland, USA och Kanada.

Etablerade utpressningsligor söker sig alltså till Sverige för att utnyttja vår upphovsrättslagstiftning för syften som den egentligen inte är ämnad för. Poängen med lagstiftningen är att den ska skydda enskilda medborgare och aktörer, men när det nu har blivit tydligt att lagarna gör raka motsatsen är det hög tid att göra något åt dem.

- Håll dig uppdaterad med Utpressningskollen!

På utpressningskollen.se hittar du de senaste ansökningarna och besluten i upphovsrättsmål och kan förutse nya vågor av utpressningsbrev, långt innan de skickas. Vi uppdaterar löpande med nya domstolsdokument och länkar till artiklar som exponerar utpressningsverksamhetens olika delar.


Presskontakt: Jon Karlung 076 111 01 60

 

Läs mer:

2019-03-12: Regeringens jakt på ”terrorister” i själva verket jakt på fildelare

2019-01-23: Utpressningsåret 2018: Antal drabbade tio gånger fler i Sverige än i USA 

2018-12-22: NYA UPPGIFTER: Fler utpressningsbrev på väg lagom till jul

2018-12-13: UTPRESSNINGSBREVEN: Samma person bakom både breven och bevisen

2018-09-10: TOPP 3: Operatörerna som lämnar ut sina kunders uppgifter

2018-09-05: NY MÄTNING VISAR: Rekordmånga utpressningsbrev 2018

2018-06-13: BAHNHOF AVSLÖJAR: Utpressningsbrev gör rika filmbolag ännu rikare

2018-05-25: Tveksam opartiskhet på Patent- och marknadsdomstolen

2018-04-17: Domstol godtar defekt bevis: fel operatör döms 

2018-04-13: Tele 2-dom bekräftar: bevis för fildelning otillförlitligt

2018-04-11: Domar mot tusentals svenskar saknar tillförlitliga bevis 

2018-03-28: Filmbolagen, fildelarna och fakturorna – FAQ

2018-03-28: Vuxenfilmsurfare utpressas på pengar – vem går säker?

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter från 2021