Nyheter

Grundarna tar tillbaka Bahnhof

Det har gått två år sedan Bahnhofs grundare Jon Karlung och Andreas Norman lämnade det dagliga arbetet med bolaget. Sedan dess har tillväxten bromsat in och lönsamheten minskat. Nu får det räcka. Från och med i dag återgår Karlung till posten som VD, och Norman till posten som affärsutvecklare.

Bahnhof var under många år ett lokomotiv i den svenska internetbranschen. Tillväxten var inte bara konstant hög, fram till och med fjärde kvartalet 2011 hade den ökat år från år. Bolaget hade då gått med vinst varje år sedan starten drygt tio åt tidigare. Under det första kvartalet i år tappade Bahnhof cirka 100 MSEK i börsvärde, som en direkt följd av det sviktande resultatet.

Anledningarna till nedgången är flera, men handlar bland annat om höga tjänsteutvecklingskostnader på privatmarknaden och bristande kostnadskontroll inom flera affärsområden.

– Därför tar vi som grundade bolaget över rodret igen, och sätter tydlig kurs mot Bahnhofs kärnområden, säger Jon Karlung, tidigare styrelseordförande i Bahnhof.

Tre sådana kärnområden ligger i fokus: Bahnhof ska bli den ledande nordiska leverantören av datacentertjänster, Bahnhof ska tillhandahålla spetsteknik på nätsidan och Bahnhof ska ha den mest kompetenta kundtjänsten gentemot både privat- och företagskunder.

– Men det handlar lika mycket om bolagets självbild och inställning till verksamheten. Vi måste vara dynamiska och flexibla, både i prissättning och i tjänsteutbud. Vi ska lyssna på våra kunder, inte uttryckt som en klyscha utan som en målsättning som ska genomsyra allt vi gör. Men mest viktigt ska vi tillbaka till entreprenörsskapet, där vi snabbt kan anpassa oss och där vi hungrigt slåss om varje kund, varje möjlighet och varje utmaning. Vi ska ut och prata med våra kunder, vi ska vara snabba och anpassningsbara och kunna agera med kort varsel. Det är det nya Bahnhof, säger Jon Karlung.

Det innebär också ett tydligt fokus på en för Bahnhof brännande fråga: Integriteten för företagets privatkunder.

– Bahnhof ska alltid värna om den personliga integriteten. Vi var först i Norden med en integritetspolicy som sträcker sig så långt det bara är möjligt i förhållande till svensk lagstiftning. Som operatör och tjänsteleverantör ska vi över huvudtaget inte lägga oss i vad våra kunder gör på nätet, och vi lämnar aldrig ut några kunduppgifter utan en officiell begäran från polis eller åklagare. Det här är extra viktigt i ljuset av Ipredlagen, säger Jon Karlung.

I samband med förändringen i bolagets ledning lämnar Klas Westholm sin tjänst. Jon Karlung, nu alltså vd i bolaget, lämnar samtidigt över ordförandeskapet i styrelsen till Andreas Norman, som parallellt kommer att arbeta med affärsutveckling på operativ nivå.

Presskontakt: Jon Karlung, vd
Tel: 076-111 01 60
e-post: jon.karlung@bahnhof.net

Pressbilder: Högupplösta porträttbilder på Jon Karlung och Andreas
Norman hittar du på www.bahnhof.se/press. Klicka på
länken ”För pressbilder …”.

Läs som PDF
 

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer