Nyheter

Slaget om upphovsrätten. 1981: kassettskatt, 2018: länkskatt

Ur: Musikförbundets tidskrift Musikern #1 1981


Den 20 juni 2018 röstade EU-parlamentets juridiska kommitté (JURI) ja till EUs nya copyrightdirektiv. Direktivet innehåller bland annat förslag om ett obligatoriskt uppladdningsfilter för hemsidor (Artikel 13) och en länkskatt för alla som länkar till eller nämner upphovsrättsskyddat material på nätet (Artikel 11). 

Idag runt klockan 12 ska EU-parlamentets samtliga 751 medlemmar rösta om de nya lagförslagen. Resultatet kan i värsta fall bli att vanlig internetanvändning begränsas kraftigt, och att hela internet omformas på grund av censur och övervakning.  

Vad ska det här tjäna till, kan man undra. Tanken är att lagen ska stötta upphovsmän och hjälpa dem få betalt för sina alster. Problemet är att lagförslaget även kommer begränsa upphovsmäns möjlighet att dela med sig gratis och därigenom få organisk spridning. Upphovsmännen är därför inte helt eniga i sin attityd gentemot det nya lagförslaget. 

På ja-sidan finns bland annat STIM som tillsammans med ett gäng artister har startat ett upprop för de nya upphovsrättsskatterna. Ett upplägg vi har sett i Sverige förut, närmare bestämt 1981 då en grupp artister (bland annat Lasse Berghagen, Per Gessle och Tomas Ledin, se bild nedan) startade ett upprop mot “hemkopiering av fonogram” vilket resulterade i en kassettskatt för alla som kopierade musik och till exempel gjorde blandband hemma. 

Historien upprepar sig. Om och om igen ser vi hur grupper av människor sätter sig på tvären och försöker förhindra utveckling genom begränsningar, straff och kostnader för privatpersoner. Och om och om igen ser vi hur det inte fungerar. Låt oss hoppas att EU-parlamentet inte slungar oss tillbaka till 1981 idag, för då kommer 1984 plötsligt bli vår framtid.

Ur: Musikförbundets tidskrift Musikern #1 1981


Presskontakt: Jon Karlung 076-111 01 60

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer