Nyheter

Bahnhof bygger unikt datacenter mitt i Stockholm city

Bahnhofs nyaste datacenter Elementica kommer att bli världens mest tekniskt avancerade och klimatsmarta datacenter. Det kommer att bli betydligt större än våra serverhallar tillsammans och är dimensionerad för 20 Megawatt.

Projektet har pågått sedan 2015, men har till största delen bestått av att få alla tillstånd som behövs. Men nu går alltså projektet med Elementica in i en mer spännande fas där vi snart kommer att riva befintlig kontorsbyggnad för att kunna bygga ett unikt datacenter.   

Kvarteret heter Starkströmmen och ligger näst intill Stockholm Exergis värmeverk och Norra Djurgårdsstaden. Värmeöverskottet från servrarna ska användas i produktionen av fjärrvärme. Det är en välbeprövad innovation som vi redan använder i våra befintliga anläggningar, men som nu blir storskalig.

– Både svenska företag och internationella IT-aktörer efterfrågar den här typen av datacenter som är en del av ett infrastrukturnav, och som är smarta både IT-tekniskt och miljötekniskt. Tillsammans med Ellevio och Stockholm Exergi skapar vi nu något världsunikt här i Stockholm, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.

Byggstart är beräknad till slutet av 2019 eller början av 2020. Datacentret ska vara klar under 2021. Projektet drivs i Bahnhofs dotterbolag Elementica AB. Namnet anspelar på de fyra elementen: jord, luft, eld och vatten.

Presskontakt: Jon Karlung, 076 111 01 60

elementica.se

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer