Nyheter

UTPRESSNINGSÅRET 2018: Antal drabbade tio gånger fler i Sverige än i USA

”Kravbrev”, ”Fildelarböter”, ”Förlikningserbjudande”, ”Hotbrev” och ”Legal blackmail” är olika namn för breven som anklagar dig för att ha fildelat upphovsrättsskyddat material och kräver en summa pengar för att inte gå vidare till domstol och ställa dig inför rätta. Breven har skickats ut av advokatfirmorna Njord Law Firm och Ramberg Advokater till svenska hushåll, och på bara ett par år har verksamheten expanderat till något som liknar en regelrätt industri. 

Med hjälp av svensk lagstiftning om upphovsrätt kan film- och andra mediebolag vända sig till Patent- och marknadsdomstolen och enkelt få ut personuppgifter och adresser att skicka kravbrev till. Vi har begärt ut samtliga domstolsansökningar och domstolsbeslut i de ärenden som leder till den här typen av brevutskick från 2016-idag. För att få en förståelse för hur fenomenets omfattning ska vi titta på 2018 i rena siffror.

Antal domstolsansökningar

Under 2018 har det kommit in 72 ansökningar om informationsföreläggande till Patent- och marknadsdomstolen från rättighetshavare och deras advokatbyråer som vänder sig till svenska internetoperatörer för att få ut uppgifter om internetkunder som påstås ha fildelat. Under 2017 kom 27 sådana ansökningar, och 2016 var ansökningarna 13.

Antal utlämnade IP-adresser

När ansökningar beviljas av Patent- och marknadsdomstolen måste internetoperatörer lämna ut sina kunders personuppgifter till privata bolag. Under 2018 har rättighetshavare och advokatbyråer fått rätt till personuppgifterna bakom sammanlagt 52 341 svenska IP-adresser (en IP-adress brukar identifiera en dator).2017 var det nästan hälften så många – 25 850 IP-adresser, och 2016 handlade det om 5673 IP-adresser. Detta går att jämföra med USAs 3300 mål (de flesta mål med en svarande privatperson) under hela 2018.

Utlämnade uppgifter per operatör

IP-adresserna hör till fyra operatörer. Telia har lämnat ut uppgifter om användarna av 37 035 IP-adresser, Com Hem har delat med sig av kunduppgifter kopplade till 7889 IP-adresserTelenor-koncernen (Bredbandsbolaget och Ownit inkluderade) har bidragit med kunduppgifter till 6761 IP-adresser, och Rätt Internet Kapacitet i Sverige har gett namn och postadress till användarna av 571 IP-adresserBahnhof och Tele 2 har inte lämnat ut några sådana uppgifter.

Advokatbyråer representerade

Tre advokatbyråer finns representerade i målen från 201832 mål företräds av NJORD Law Firm28 mål företräds av Ramberg Advokater och två mål har Engström & Hellman Advokatbyrå som företrädare.

– Håll dig uppdaterad med Utpressningskollen!

På utpressningskollen.se hittar du de senaste ansökningarna och besluten i upphovsrättsmål och kan förutse nya vågor av utpressningsbrev, långt innan de skickas. Vi uppdaterar löpande med nya domstolsdokument och länkar till artiklar som exponerar utpressningsverksamhetens olika delar.

Presskontakt: Jon Karlung 076-111 01 60

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer