Nyheter

#tbf En dag i Uppsala för 25 år sedan…

I år blir Bahnhof 25 år, och även om vi gillar att hela tiden blicka framåt så är det med värme och värdighet som vi ser tillbaka på oss själva och den tid som var då.  

Det hela började en höst i Uppsala för 25 år sedan när Anders Arestav, Thomas Eriksson och Oscar Swartz bestämde sig för att starta Sveriges första kommersiella internetoperatör. Det var tidigare inte möjligt i Sverige, men när Televerkets monopol av telemarknaden upphörde kunde en ny marknad blomstra. Svenskarna vara snabba ut på internet och började att koppla upp sig hemifrån tack vare Algonets modempooler som gjorde internet tillgängligt via telefonnätet.

I början lanserade vi oss som Bahnhof – stationen på infobahn som var en spin-off på begreppet Information Superhighway. Ett begrepp som den amerikanska politikern Al Gore använde 1992 för att beskriva internet. En superhighway kan liknas vid tyskarnas höghastighetsmotorväg Autobahn, och på så sätt föddes begreppet Infobahn som även användes 1994 av magasinet Wired i reportaget ”Infobahn Warrior” om IT-VD:n John Malone. De tyska orden gjorde att folk antog att vi var ett tyskt bolag, men det är vi som sagt inte.

Bahnhof tog tidigt ställning i frågor om yttrandefrihet och personlig integritet på internet och vi har på olika sätt varit ställningstagande i dessa frågor genom åren och kommer att fortsätta med det. Det är vårt löfte.

Vår VD Jon Karlung klev in på Bahnhof 1996 och har sedan dess varit ombord i princip hela tiden. Här är en bild på Bahnhofgänget under andra halvan av nittiotalet, det är så mycket som är sig likt och så mycket som har förändrats sen dess. Idag är vi fler som jobbar på Bahnhof och vi har betydligt fler kunder, men tillsammans fortsätter vi att dela passionen för kommunikationsteknik och rätten till yttrandefrihet och ett privatliv på nätet.

Keep it real
/Bahnhof

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer