Nyheter

Bahnhof inför datalagring, men endast i ”kassaskåpet” som inte är avsedd för upphovsrättsmaffian

Inte nog med att upphovsrättsmaffian, stora molnjättar, sociala plattformar, webbläsare och hemsidor övervakar, registrerar och sparar data om dig på internet så har den svenska staten beslutat att med hjälp av lagen göra detsamma. Till sin hjälp har de beordrat Sveriges tele- och internetleverantörer att spara all person- och trafikdata så att polisen kan komma åt informationen – utan att det finns misstanke om allvarligt brott.

Den 1 oktober 2019 införs generell datalagring, det betyder att alla tele- och internetoperatörer i Sverige ska registrera och datalagra kund- och trafikinformation åt de brottsbekämpande myndigheterna trots att det saknas misstanke om allvarligt brott. Det var också generell datalagring som EU-domstolen slog ner på när det prövades 2016 i den så kallade Tele2-domen.

Bahnhof har tidigare visat på brister i det ”nya” datalagringsdirektivet, men vi kommer att följa lagen och införa datalagring från den 1 oktober – och vi kommer att göra det på ett mycket kassaskåpssäkert sätt. Alla Bahnhofkunder kan vara säkra på att deras kunddata ligger i säkert förvar hos oss, att vi raderar efter 10 månader och att vi aldrig kommer att lämna ut uppgifter i annat fall än i enlighet med LEK (Lagen om Elektronisk Kommunikation).

Det innebär att om någon annan frågar efter kunddata, t ex en domstol som hanterar civilrättsmål, så har vi inget att lämna ut eftersom våra kunders uppgifter är inlåsta i ”kassaskåpet som är avsedd för LEK”.

Hur kommer det sig då att andra operatörer kan lämna ut uppgifter om sina kunder? Jo, för de finns operatörer som sparar kunddata av ”andra skäl”. Men till skillnad från andra operatörer sparar inte Bahnhof några uppgifter av ”andra skäl” annat än under en mycket kort tid. Det innebär att Bahnhof i praktiken inte har några uppgifter att lämna ut. 

– Datalagringen som träder i kraft nu bygger på samma princip som den förra som EU-domstolen stoppade. De har bara gjort förenklade omskrivningar av vissa delar som inte gör skillnad för den enskilde personen som nu ingår i ett stort statligt övervakningsprogram via datalagring. Alla former av personlig data ska hanteras ytterst sparsamt och aktsamt. Vi vet inte hur vårt politiska system ser ut i framtiden och hur datalagringen kommer att användas då. Det finns redan varningsklockor runt om i världen, som när demonstranterna sågar ner stolparna med ansiktsigenkänningskamerorna i Hongkong. Ett sådant övervakningssamhälle är inget vi ska stäva efter och vi kommer att fortsätta att ifrågasätta och överklaga den här typen av övervakning på ett eller annat sätt, säger Jon Karlung, vd Bahnhof.

Presskontakt: Jon Karlung 076 111 01 60

På bahnhof.se/plan-b har vi samlat allt du vill veta om datalagring. Här finns information om vilka lagar som gäller, vilka de brottsbekämpande myndigheterna är, vad abonnentuppgifter är och hur du kan skydda din data med VPN-tjänster. Här finns även vår jurists egna utlåtande om datalagring. Sidan uppdateras löpande med ny information.

Visste du att… sen november 2014 bjuder Bahnhof alla sina privatkunder på en VPN-tjänst som skyddar en pc, surfplatta eller mobil. Det var en del av vad Bahnhof kallade Plan B för skydda sina kunder mot ofrivillig övervakning. Nu väljer vi att utöka det skyddet. Bahnhof erbjuder alla internetanvändare* 6 månaders kostnadsfri VPN-tjänst för 10 enheter, därefter 40 kr/månaden. Ingen bindningstid och endast en månads uppsägningstid.

*Japp, alla betyder alla nya Integrity VPN-användare. Vi vet att det finns internetanvändare som är inlåsta i långa avtal hos andra operatörer, vi erbjuder VPN-skydd till er också!

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer