Den 1 oktober 2019 trädde stora delar av Sveriges nya datalagringslag i kraft. Den påbjuder bland annat en generell lagringsskyldighet för alla tele- och internetoperatörer i Sverige, som från och med nu måste lagra abonnent- och trafikinformation om alla sina kunder åt de brottsbekämpande myndigheterna, även om det saknas brottsmisstanke.
Den 1 april 2020 är det meningen att steg 2 av datalagringslagen ska börja gälla, vilken handlar om operatörer som använder NAT-teknik. Post- och telestyrelsen har nu tagit fram ett mer detaljerat förslag om vilka uppgifter som ska lagras för att identifiera abonnenter vid användning av NAT-teknik.
Bahnhof är mycket kritiska till PTS förslag som baseras på regler i Lagen om elektronisk kommunikation och FEK om generell lagring och utökad lagring vilka står i strid med EU-rätten och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Ett genomförande av föreskrifterna innebär därför att PTS medverkar till att Sverige gör sig skyldigt till brott mot EU-fördraget. Dessutom innebär detta att bl.a. polisen får utökade möjligheter att inhämta abonnentuppgifter utan grundläggande rättssäkerhetskrav som t.ex. förhandsprövning av domstol. Det sistnämnda innebär att därför att PTS även medverkar till att Sverige gör sig skyldigt till brott mot Europakonventionen.
Med anledning av detta har Bahnhof idag, den 15 oktober, besvarat de nya regelförslagen i ett remissyttrande där vi framför vår kritik. Remissyttrandet har skickats direkt till PTS.
Presskontakt: Jon Karlung 076-111 01 60
När millisekunderna räknas – Bahnhof leder ping-ligan!
Bredbandskollen har släppt nya siffror, och Bahnhof presterar bäst i alla kategorier. Vi är snabbast i nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och inte minst – svarstid. Så här