Nyheter

BAHNHOF AVSLÖJAR: Telia har lämnat ut kunduppgifter till ett värde av 79 370 000 kr under 2021

Än har vi inte sett det sista av de hotfulla kravbreven som anklagar dig för att ha fildelat upphovsrättsskyddat material och kräver en summa pengar för att inte gå vidare till domstol. Breven har gjorts möjliga av kryphål i vår upphovsrättslagstiftning och de senaste åren har verksamheten expanderat till något som liknar en regelrätt industri. 

Breven har bland annat skickats ut av advokatfirmorna Njord Law Firm och NEXT Advokater, på uppdrag av upphovsrättsbolag såsom Copyright Management Services och Mircom.

Bahnhof har nu inhämtat helt färska domstolsbeslut från Patent- och marknadsdomstolen som avslöjar hur internetoperatörer fortsätter lämna ut sina kunders personuppgifter till upphovsrättsbolag för att de ska kunna skicka nya utpressningsbrev. Telia är den i särklass mest generösa operatören, som har lämnat ut uppgifter om kunder kopplade till sammanlagt 7937 IP-adresser bara i år. Det ger i sin tur underlag till lika många utpressningsbrev, som i sin tur kan innehålla betalningskrav på 10 000 kronor per brev. 

Det går alltså att tjäna upp till 79 370 000 kronor på att skicka varsitt utpressningsbrev till kunderna som Telia har lämnat ut på mindre än tre månader. En svindlande summa som förklarar varför ett myller av nya utländska upphovsrättsbolag nu har sökt sig till Sverige. Från 2016-2018 fanns bara sex stycken bolag som ägnade sig åt den här typen av verksamhet i Sverige (bolagen Copyright Management Services Ltd och Crystalis Entertainment UG var störst). Men bara under de senaste månaderna har följande bolag gjort entré på den svenska marknaden:

  • Highland Film Group 
  • XFC Inc 
  • Voltage Pictures LLC 
  • PML Process Management 
  • Counterlife Media LCC 
  • Strike 3 Holdings LCC 
  • NF Media Inc 


I nästa artikel i Bahnhofs serie om utpressning i upphovsrättens namn kommer vi titta närmare på bolagen här ovan och reda ut vilka de är, och på vilket sätt de utnyttjar vår svenska upphovsrättslagstiftning för syften som den egentligen inte är ämnad för.

– Håll dig uppdaterad med Utpressningskollen!

På utpressningskollen.se hittar du de senaste ansökningarna och besluten i upphovsrättsmål och kan förutse nya vågor av utpressningsbrev, långt innan de skickas. Vi uppdaterar löpande med nya domstolsdokument och länkar till artiklar som exponerar utpressningsverksamhetens olika delar.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer