Nyheter

Bahnhof lanserar Stream Share – Alla strömningstjänster i ett enda paket!

Bahnhof är väldigt glada över att som första svenska operatör nu kunna lansera den nya Stream Share-tekniken. Det hela bygger på öppen källkod, där grunden finns i blockkedjeteknik, och i en molnbaserad portal som håller reda på enskilda abonnemang.

Nu kan du se samtliga strömmade kanaler som Netflix, Viaplay, Paramount, HBO, Disney, Prime Video, Apple TV, Google Play, Discovery, Eurosport, Youtube (Jockiboi Pro Influencer) samt även UR (utbildningsradion i 8K) för bara 109 kronor i månaden! Det hela fungerar ungefär som Spotify, fast för film, tv och serier.

– Vi har märkt att många hushåll, inte minst barnfamiljer, tvingas abonnera på väldigt många olika strömningstjänster för att se exakt det de vill. Men det är ju helt vansinnigt att man måste betala för till exempel fem olika strömningstjänster för att se sina fem favoritserier, bara för att de finns hos fem olika aktörer, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof.

Strömningstekniken har på några få år revolutionerat tv-tittandet och de hushåll som idag ser på TV på gammalt vis är lätträknade. Men istället för att fullt ut anamma den nya tekniken har mediabolag valt att lura in kunderna i många olika dyra paket. Men det folk vill se finns aldrig hos en enstaka aktör, utan är istället utspritt i många olika strömningstjänster. Det blir som ett ondskans pussel som kan bli jättedyrt för det enskilda hushållet:

– Folk har inte råd med det här! Man vill betala precis för det man vill se, inget annat! Om du till exempel bara vill se ”Polisskolan 7: Uppdrag i Moskva”, så tvingas du även betala för ”Wonder Woman 1984” för att den finns i paketeringen. Med den nya Stream Share-tekniken slipper man allt detta larv och betalar bara för exakt det man vill titta på.

Men hur funkar det i praktiken?

– Det är ett digitalt knytkalas. Folk kan nu byta filmer och serier med varandra även om de finns i helt olika strömningstjänster. Jag själv älskar filmatiseringen av musikalen Cats, men vill förstås inte betala för Beck del 287! 

Tjänsten drivs i Bahnhofs GDPR-säkrade moln. I portalen kan du välja vilka familjer du vill dela innehåll med. Du kan också filtrera bort familjer du ogillar, eller om du till exempel vill se vuxenfilm eller inte. Det går att vara helt anonym med tilläggstjänsten ”Share Family VPN”.

Men juridiken då?

Lösningen är enkel. Bahnhof utvidgar juridiskt själva familjebegreppet! Kunderna bildar helt enkelt en virtuell storfamilj som i praktiken kan innehålla hur många medlemmar som helst. Det gör att mediabolagen inte kan komma åt dem, oavsett vad som står i finstilta villkor:

– Om upphovsnissarna ändå klagar har vi tagit fram en färdig blankett där man kan anmäla dem till DO (diskrimineringsombudsmannen). Det har visat sig att den här typen av familjerättsliga civilmål kan bli oerhört dyra för filmbolagen, och då ger de ofta upp i förväg för att slippa höga rättegångskostnader.

Men kan ni ändå inte bli stämda?

– Jag har förankrat allt med justitieminister Morgan Johansson. Han var från början tveksam till projektet. Men idén tog skruv när han fick klart för sig att alltsammans skapar unika möjligheter för datalagring. Det går till exempel att in i minsta detalj spara enskilda familjemedlemmars tittarvanor i flera generationer bakåt (i alla fall ända sedan TV2 startade i december 1969). Jag hade också ett privat möte med Patent- och Marknadsdomstolens överkucku. Vi har nu ett handslag på att en mycket stor del av abonnemangsintäkterna för ”Stream Share” oavkortat ska gå till domstolens egen ”julfond”. I gengäld lovar de att inte döma fel i fortsättningen.

Pengarna går rent konkret till en årlig julfest för jurister, där det serveras punsch och gubbröra. Dessutom får samtliga medlemmar i föreningen ’Svensk Upphovsrätt’ ett presentkort där man kan välja mellan ett japanskt knivset eller en flaska whiskey av märket Cutty Sark.

Den nya tjänsten lanseras den första april.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer