Nyheter

Vi evakuerar våra anställda i Ukraina

Bahnhof har sedan många år kontor i Kyiv med fantastiska anställda inom utveckling. Med anledning av Rysslands invasion har vi beslutat att evakuera våra ukrainska kollegor. Första teamet har flugits ut från Kyiv och bor nu i Bahnhofs ”hackervilla” i Stockholm.

De mår efter omständigheterna bra, men är oroliga. Det enda de vill är att fortsätta leva sina liv i fred. De ser fram emot att upptäcka Stockholm och återgå till en någorlunda normal vardag i säkerhet, men just nu vill de helst av allt att Ryssland ska sluta attackera deras land. En av dem, som vi kallar Alex, säger:

– Allt har eskalerat så fort. Vi försöker distrahera oss så gott vi kan, men det är svårt att inte följa utvecklingen, och allt blir värre för varje dag. I morse vaknade jag av sms från mina vänner som skrev att de hörde explosioner. Och känslorna är dubbla. Jag och mina föräldrar är glada att jag är i säkerhet, men samtidigt är jag orolig för mina vänner och min familj. För det är krig på riktigt nu. Ryska soldater tar gisslan, det är stridsvagnar på gatorna, döda kroppar. Det är hemskt.

Hotet från totalitära stater som Ryssland är på riktigt. Demokrati och frihet är inte bara tomma ord för oss utan något Bahnhof engagerar sig i varje dag, även om det just denna gång har kommit extra nära. Putin, och diktatorer som honom, vill strypa alla former av fri kommunikation, sprida desinformation och med våld ta friheten ifrån oss. Men internet vet inga gränser och yttrandefrihet är diktatorers värsta fiende.

– Om det här hade inträffat för 20 år sedan hade det varit svårare för Ukraina. Då var vi mer beroende av tidningar och TV som kunde stängas av eller fyllas med propaganda, men idag kan de flesta gå ut på internet och se vad som verkligen händer: att folk dör. Det gäller även i Ryssland, den unga generationen där är mycket mer medveten än förr. Det är en stor skillnad, säger Alex.

Bahnhof följer händelseutvecklingen noga. Vi hoppas alla att Putin genast slutar med sitt vansinneskrig, som strider mot all folkrätt och förstånd. Det är vanligt folk som får lida av den ryska regeringens beslut. Tills vidare är våra ukrainska vänner välkomna att stanna i hackervillan så länge de vill. Vi arbetar också för att de så snart som möjligt ska få sällskap av kollegorna som fortfarande är kvar i Kyiv.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer