Nyheter

Öppet brev till Sveriges alla radioentusiaster

Kära radioentusiaster!

Detta är en förfrågan om samverkan för det fria ordet. Vi vänder oss till dig som har möjlighet att sända radio på kortvågsfrekvens över långa distanser med hörbar kvalitet.

Bakgrund

Bahnhof är en svensk internetoperatör som har funnits sedan 1994. Vi brinner för frågor om kommunikation, yttrandefrihet och demokratiska principer. Vi tar ofta ställning mot massövervakning och censur, och utvecklar webbtjänster som ligger i linje med detta.

Sedan början av 2000-talet har vi haft kontor i Kiev med fantastiska IT-utvecklare. Rysslands fruktansvärda invasion av landet har ställt världen på ända. Det ukrainska folket lider svårt och miljontals människor är på flykt. Vi har evakuerat flera av våra anställda till Sverige, men i Ukraina fortsätter kriget.

Vi vill stödja Ukraina på alla sätt vi kan. Ett sätt att göra det är att ge ryska folket en chans att bilda sig en egen uppfattning om Putin och hans regim, baserat på objektiva fakta. Vi är sedan tidigare vana vid att bekämpa och kringgå internetcensur på olika sätt, men nu planerar Putinregimen att helt skära av Ryssland från det globala internet. Detta kommer kraftigt begränsa tillgången till fri information i landet.

Mål: oberoende nyheter på ryska

I den här krisen har vi på Bahnhof en stark vilja att hjälpa till och bidra till det som är rätt. Yttrandefrihet ligger oss varmt om hjärtat, och vi är en aktör som har möjlighet att upplåta tekniska resurser.

Vi tänker därför starta ett ryskspråkigt nyhetsprogram som med journalistisk integritet berättar om kriget i Ukraina för en bred publik i Ryssland. Fram till 2010 gjorde Sveriges Radio precis detta med sin satsning Radio Sweden, men det är tyvärr nedlagt. Vi vill återuppliva detta. Redaktionen kommer bestå av professionella och erfarna journalister som själva sköter det redaktionella innehållet.

Radiostationen kommer heta Nord Stream 3. Namnet anspelar dels på Radio Nord, dels på den ryska gasledningen Nord Stream 2. Nord Stream 3 blir en ledning som levererar fria ord istället för gas, och i motsatt riktning.

Kort sagt: med Nord Stream 3 vill vi bryta igenom den ryska censuren. Men vi är ett internetbolag och är ovana vid radiotekniken – vi behöver därför er hjälp!

Hur du kan hjälpa oss

Materialet kommer tillgängliggöras både som podd på internet och som kortvågssändning via radio. Vi kommer sända från vårt datacenter Pionen, beläget i en bunker under Vita bergen i Stockholm. På toppen av berget har vi nämligen en 15 meter hög, kraftigt byggd radiomast från andra världskriget som kommer kunna nå stora delar av Ryssland.

Men vi behöver ytterligare förstärkning, och det är här som du med radiosändare kommer in i bilden! Vi kommer distribuera samtliga ljudfiler på internet och vill nu komma i kontakt med alla som kan tänka sig sända vidare dessa med sina egna radiosändare.

Kriget pågår i detta nu, och vi vill därför sätta igång så fort som möjligt. Så om du vill delta ideellt i detta, tveka inte att höra av dig på direkten! Skriv till radio@nordstream3.org.

Endast en kombination av radio och internet kan ro det här projektet i hamn. Tillsammans kan vi göra en insats!

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer