Nyheter

Echo Sthlm lever vidare! Bahnhof lämnar över stafettpinnen.

Den 18 mars sände Bahnhof det första avsnittet av Echo Sthlm. Sedan dess har redaktionen – de forna SR-medarbetarna Max Lapitskij, Olga Maxe och Jurij Gourman – producerat tre avsnitt i veckan. Vid sin sida har de haft projektledaren Ralf Persson, även han med bakgrund inom public service. 26 timslånga, djupdykande nyhetsprogram har tagit sig förbi Kremls censur och nått vanliga ryssar via internet och kortvågsradio. Tusentals lyssnare har tagit del av nyheter, analyser och diskussioner om kriget i Ukraina ur en svensk synvinkel. Studion har gästats av militärexperter, ukrainska toppolitiker, flyktingar och ryska rockstjärnor. Kort sagt: Max, Olga, Jurij och Ralf har gjort en fantastisk insats!

Nu är tekniken, kunskapen och rutinerna på plats, och det är dags för Echo Sthlm att fortsätta sin resa på egna ben. Med start på fredag den 20 maj lämnar Bahnhof därför över ledarskapet av Echo Sthlm till Max Lapitskij som tillsammans med nytillskottet Hassan Agha kommer fortsätta arbetet. I samband med detta inleder Echo Sthlm också nya, redaktionella samarbeten med andra oberoende journalister och sakkunniga. Däribland journalisten Artemij Troitskij och advokaten Mark Feygin.

Bahnhof startade Echo Sthlm som en reaktion mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Sveriges Radios ryska redaktion på Radio Sweden var sedan länge nedlagd och ingen i Sverige såg värdet i balanserade, fria nyheter på ryska. Vi ville göra skillnad och anställde därför SR:s avskedade redaktion. Förhoppningen var att behovet av Echo Sthlm skulle bli kortvarigt – helst hade kriget redan avslutats och Ryssland demokratiserats. Men Putin har inga planer på att sluta terrorisera det ukrainska folket och dupera ryska invånare.

Echo Sthlm behövs fortfarande. Sällan har behovet av informationsfrihet och nyhetsförmedling varit så stort. Det har visat sig i responsen: brev har strömmat in från både Ryssland och Ukraina. Det är tydligt att Echo Sthlm inte enbart fungerar som en ren informationskälla, utan också bidrar med hopp och gemenskap. Såhär skriver en lyssnare i en belägrad del av Ukraina, som känner igen rösterna från SR:s tidigare Radio Sweden-redaktion:

Det känns bra att höra bekanta röster och, ännu mer, informativa program. I den nuvarande situationen (jag har varit ockuperad sedan krigets första dagar) är det ett särskilt stöd – ett eko av det tidigare fredliga livet.

Naturligtvis har även ett antal Putinvänner framfört kritik till oss på sitt alldeles särskilt trollska vis, och det ser vi som ett kvitto på väl utfört arbete.

Överlämningen av Echo Sthlm innebär att det ryska folket även i fortsättningen kommer kunna ta del av balanserade nyheter från Sverige. Bahnhof kommer även fortsatt stå för den tekniska infrastrukturen (drift av webbplatformar, kortvågssändningar, studio) men nu är det Max och Hassan som styr utvecklingen framåt.

Med Echo Sthlm har vi bevisat att behovet av ryskspråkiga, censurfria nyheter är enormt. Debatten i kölvattnet av lanseringen ledde till att SR inte längre kunde bortse från det: efter kritik återlanserade de en ny, rysk redaktion. Det är vi glada för. Men det viktigaste för oss är att vi har nått ut till ryssar och visat dem att det finns alternativ till Kremls propaganda. Att det ryska folket tar del av riktiga nyheter gör Putin livrädd – han vet att informationsfrihet får diktaturer på fall.

Echo Sthlm lever vidare. Följ deras resa!

Echosthlm.se
Soundcloud
Apple Podcast
Castbox
YouTube
Facebook
Twitter

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer