Nyheter

PTS: IP-adresserna har tagit slut! Lagstiftning om IPv6-aktivering krävs

Post- och Telestyrelsen (PTS) har publicerat en rapport där de fastslår att Sverige måste snabba på övergången till IPv6. Världens IPv4-adresser är nämligen slut och Sverige ligger sist i världen på IPv6-införande. Eftersom det nu är bråttom föreslår PTS tvingande lagstiftning: myndigheter som Sveriges domstolar och företag som Volvo riskerar därmed bryta mot en kommande lag.

Bakgrund: IPv4 är den gamla standarden för IP-adresser. Av denna typ finns ett begränsat antal adresser som inte räcker till dagens alla uppkopplade enheter. Hela världen genomför därför just nu en flytt från IPv4 till IPv6 – en nyare standard med nästintill obegränsat antal IP-nummer. Sverige släpar långt efter i denna omställning. Enligt PTS körs mindre än 15 procent av det uppkopplade Sverige genom IPv6, vilket placerar landet i världsbotten.

För att snabba på processen föreslår PTS tvingande lagstiftning. Snart kan alltså myndigheter, kommuner och regioner tvingas IPv6-säkra sin IT-infrastruktur. ”Det finns behov av en ökad styrning och reglering för att åstadkomma en verklig förändring avseende införandet av IPv6 i Sverige.”, skriver PTS.

Myndigheter som idag inte stödjer IPv6, exempelvis Sveriges domstolar och Konkurrensverket, riskerar därmed att bryta mot en kommande lag. Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och stora bolag som ICA och Volvo skulle ligga pyrt till.

Men det är fullt möjligt att gå över till framtidssäkra IPv6 redan idag. Det kräver dels att man är uppkopplad mot ett IPv6-kompatibelt nät, dels att man använder kompatibel utrustning. Det här är inget nytt för Bahnhof, som står redo att snabbt hjälpa myndigheter och företag.

– Bahnhof har sedan många år implementerat IPv6 brett i vårt eget nät. Vi kan det här och vill dela den kunskapen med våra kunder, för att sätta Sverige i toppen på den internationella rankningen av IPv6-nyttjande, säger Jon Karlung, VD för Bahnhof.

Vilka webbsidor ligger idag kvar på IPv4?
85 procent av Sverige ligger kvar på gamla IPv4, däribland ett stort antal svenska myndigheter och bolag. Exempel: domstol.se, ica.se, volvo.com, konkurrensverket.se, aftonbladet.se, dn.se, skr.se, uppsala.se.
Hittar du fler? Undersök själv på: https://www.ipaddressguide.com/ipv6-check

Behöver du hjälp att IPv6-säkra din verksamhet? Läs mer på https://bahnhof.se/foretag/ipv6
Sverige ligger i världsbotten i IPv6-aktivering enligt PTS rapport.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer