Nyheter

Varför stryper PTS tekniskt supersnabba WiFi 6E?

Med den senaste trådlösa standarden WiFi 6E introduceras ett nytt spektrumband: 6 GHz. Det är en revolution som medger trådlösa hastigheter på upp till 10 Gbit/s. Men det finns en hake: i Sverige har PTS begränsat användningen av detta band rejält! Istället för ett 1200 MHz brett frekvensomfång, stryper PTS användningen till bara 480 MHz.

Svenska routrar är alltså betydligt sämre än vad de behöver vara. I Bahnhofs tredje kvartalsrapport liknar Jon Karlung svensksålda routrar med andra välbekanta, långsamtgående tingestar:

”Post- och Telestyrelsen har (med eldunderstöd av EU) beslutat att vi ska ha en modell för trådlös radiokommunikation som bygger på samma filosofi som EPA-traktorer. Det ska vara långsamt, och vi ska inte kunna utnyttja den fulla potentialen av vad som är tekniskt möjligt.

I praktiken betyder det att en WiFi 6E-router är mer än dubbelt så bra i Amerika som i EU, fast det egentligen är samma låda! Kanske kan PTS ha vänligheten att klistra på en röd varningstriangel på elektronik i Sverige, som signalerar att den hos oss är långsammare.

Det här är sorgligt och fullständigt onödigt! För drygt 20 år sedan var Sverige en fyrbåk i världen. Vi stod i centrum för IT-revolutionen och den innovativa sprängkraft som bröt fram. Företag som Ericsson var på den tiden världsledande. I slutet av 90-talet, med dess optimism och experimentlusta, skapades en mylla för ny teknik. Om Sverige ska ha en chans måste vi få tillbaka den positiva dynamiken! Jag vädjar därför till PTS att ompröva sin hållning. Låt oss lämna EPA-traktor-träsket!

Jag vill slutligen varna alla för att manipulera sin nya WiFi 6E-router. Det är troligen ganska enkelt, men lika olagligt som att trimma en EPA-traktor. Har du en sprillans låda i hyllan i hallen avrådes du härmed bestämt från att mjukvarumässigt låsa upp frekvensomfånget (samt öka effekten) till vad Elon Musk och andra lagligen använder på andra sidan havet.”

(Ja, vi vet att bilden visar en A-traktor. Men till skillnad från A-traktorer har EPA-traktorer ingen konstruktiv maxhastighet utan stryps enligt lag, och passar därför bättre med WiFi-analogin. Dessutom har ”EPA-traktor” en bättre klang!)

Fler nyheter

Bahnhofs bokslutskommuniké 2023

År 2023 i sammanfattning Omsättning: 1877,4 Mkr (1731,0 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 327,8 Mkr (292,8 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 262,8 Mkr (227,6 Mkr) Resultat efter

Läs mer