Nyheter

Max är journalisten som bekämpar rysk propaganda: “Jag kommer sluta när kriget är över”

I slutet av mars genomfördes den första sändningen av radioprogrammet Echo Sthlm. Ett oberoende nyhetsprogram på ryska som erbjuder ett ocensurerat perspektiv på kriget. Bahnhof tog initiativ till och startade Echo Sthlm tillsammans med journalisterna Max Lapitskij, Olga Maxe och Juri Gourman. Vi skrev en del om projektet när det var i sin linda. Men vad har hänt sedan dess?

Svaret är att Echo Sthlm har fortsatt sända för fullt. Två avsnitt i veckan. Över 50 timmar av nyheter och intervjuer, med Max Lapitskij vid rodret. Max kom till Sverige 1986 och har arbetat som journalist i över 30 år. Han var länge en del av SR:s ryska redaktion, som tyvärr lades ned för ett antal år sen. Sedan dess upplever han att det finns ett tomrum i rapporteringen från Sverige, speciellt sedan kriget bröt ut.

– Det har inte funnits en enda rysktalande röst i etern. Det här blir mitt sätt att bidra till nedbrytandet av Rysslands gigantiska propagandakrig, mitt sätt att få hjälpa till. Censuren är total i Ryssland, ryssar behöver få höra oberoende nyheter.

“Människor far väldigt illa i detta eländiga krig, och det är klart att man blir berörd av deras berättelser”

Till en början var även journalisterna Olga Maxe och Jurij Gourman en del av redaktionen på Echo Sthlm, men idag består teamet mer eller mindre bara av Max. Han får ibland hjälp med sociala medier och att samla in information, men i övrigt sköter han allt på egen hand. Han spelar in två avsnitt i veckan, som sedan sänds via kortvågsradio från en tysk radiomast in i Ryssland. Men helt ensam är han inte, han bjuder regelbundet in gäster till studion. Det blir ofta känslomässiga samtal, präglade av hopp och sorg om vartannat.

– Vi hade en av Rysslands största artister här, Noize MC. Det kändes stort, att få en så inflytelserik person att ställa upp och prata med oss. Men den intervju som har påverkat mig allra mest var den jag hade med några ukrainska kvinnor från Charkiv. Det var väldigt starka berättelser jag fick höra. De var tvungna att ta sig ifrån ryskt territorium där de hade tvingats gå igenom väldigt förnedrande ”undersökningar”. De sökte också igenom deras mobiler och ställde väldigt obehagliga frågor. Människor far väldigt illa i detta eländiga krig, och det är klart att man blir berörd av deras berättelser.

Responsen är för det mesta positiv, berättar Max. Lyssnarna tycker att programmet är viktigt, och när han tog en kortare paus i somras var det många som frågade när han skulle komma tillbaka igen. Förutom sändningarna via kortvåg läggs avsnitten ut på SoundCloud, Apple Podcasts och den krypterade meddelandetjänsten Telegram. Programmet når idag tusentals ryskspråkiga, och antalet lyssnare växer stadigt.

– Vi fick ett rätt så nostalgiskt meddelande från en man som brukade lyssna på oss när vi jobbade på SR. Han skrev att han kände igen våra röster, hur vi pratade. Röster han hade saknat. Och han tyckte det var fint att vi hade kommit tillbaka, nu när vi verkligen behövdes.

Men all feedback har inte varit lika rolig att ta del av. Även Putinvänner bakom anonyma trollkonton har hört av sig efter avsnitten.

– Jag tycker att det bevisar ytterligare att vi gör något viktigt, annars hade vi inte provocerat fram dessa reaktioner. Trollen kan vara svåra att ha att göra med, och det händer att de använder sig av rätt så sofistikerade metoder. Bland annat genom att maskera sig som pro Ukraina, och låtsas vara på vår sida. Men så börjar de så frön av tvivel och slå split mellan människorna i Telegramchatten. När man pratar med anonyma människor vet man aldrig vad deras agenda är, och det kan vara rätt otäckt.

Trots detta väljer Max ändå att fortsätta med Echo Sthlm. Bahnhof sponsrar med teknik och studio i det kärnvapensäkra datacentret Pionen, men det journalistiska arbetet gör Max helt själv. Frivilligt och utan betalning.

– Jag har sagt att jag kommer sluta när kriget är över. Visst, ibland känner jag att arbetsbördan blir väldigt stor. Men så påminns jag om hur viktigt allt det här är, och det får mig att härda ut när jag känner mig trött. Echo Sthlm må vara ett litet strå mot Rysslands enorma propagandastack, men jag hoppas att programmet på något sätt hjälper.

“Tack och lov att företag som Bahnhof finns, för utan dem hade inte Echo Sthlm varit möjligt”

Även om Bahnhof tog initiativ till och numera sponsrar Echo Sthlm har företaget aldrig lagt sig i det redaktionella arbetet. Bahnhof vill vara en möjliggörare för Echo Sthlm i kampen för demokrati och yttrandefrihet, men exakt vad programmet ska handla om är upp till redaktionen.

– Samarbetet med Bahnhof har hela tiden varit jättebra. Och tack och lov att företag som Bahnhof finns, för utan dem hade inte Echo Sthlm varit möjligt. De har hjälpt oss med radiosändare, lokal och nödvändig inspelningsutrustning. Saker vi inte hade klarat oss utan!

Vi på Bahnhof vill med Echo Sthlm visa att alla kan hjälpa till i detta fruktansvärda krig, och att även små insatser kan göra skillnad. Om vi inte alla hjälps åt och stoppar Ryssland nu, kanske vi aldrig kommer kunna göra det.

– I början av 2000-talet tydde allt på en ljus utveckling i Ryssland, det fanns alla möjliga förutsättningar för det. Men Putin satte stopp för den utvecklingen. Jag hoppas att de förlorar kriget stort, för det kanske skulle nyktra till landet lite. För om Putin får fortsätta sitta vid makten, då har vi alla en mörk framtid framför oss, avslutar Max.

Vill du hjälpa Max och Echo Sthlm att fortsätta göra program? Sponsra det redaktionella arbetet med en liten slant! Klicka på ”Bli en sponsor” längst ner på www.echosthlm.se. Alla pengar går direkt till Max för arbetet med Echo Sthlm. Varje gåva gör skillnad, oavsett storlek.

Fler nyheter

Bahnhofs bokslutskommuniké 2023

År 2023 i sammanfattning Omsättning: 1877,4 Mkr (1731,0 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 327,8 Mkr (292,8 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 262,8 Mkr (227,6 Mkr) Resultat efter

Läs mer