Nyheter

Bahnhofs julkalender – där vi stänger luckor istället för att öppna dem!

“Vi närmar oss jul, där frid och fröjd råda
Med snötäckta tak och stjärnorna stilla
Nära och kära i uppkopplad villa
Under granen, trygga tips att beskåda

I en traditionell julkalender öppnar man luckor, men inte i Bahnhofs. Med start idag hjälps vi istället åt att stänga så många säkerhetsluckor vi kan över hela vårt snötäckta rike, ända fram till jul.

Varje lucka ger dig praktiska tips på hur du ökar din digitala säkerhet och integritet. Och på julafton, när alla 24 luckor är stängda, kan du njuta av julefriden med rejält ökad säkerhet. Vi sätter igång direkt!


Stäng lucka 1: Säkra din router

Skapa ett gästnätverk på din router hemma. Dels för att dina smarta hemprylar inte ska få information om dina andra uppkopplade enheter, dels för att minska intrångsrisken i ditt privata nätverk vid besök. Stäng också av de LAN-portar i routern som inte används, så att illasinnade gäster inte kopplar in oönskade enheter.


Stäng lucka 2: Använd skärmfilter

Många laptops har idag inbyggt skärmfilter som kan aktiveras genom att trycka ”FN+D”. Med skärmfiltret på minskar du insynen från nyfikna blickar och kan jobba mer säkert på publika platser. Om din dator saknar funktionen finns fysiska skärmfilter att köpa löst till de flesta skärmar.


Stäng lucka 3: Kontrollera läckor

Kontrollera emellanåt om din e-postadress har blivit utsatt för dataintrång. Tjänsten haveibeenpwned.com söker efter läckor på internet, och notifierar dig om kända intrång på hemsidor där din mejl finns registrerad. Byt sen ut lösenorden på dessa sidor, samt alla andra sidor där du använder samma kombination av e-postadress och lösenord.


Stäng lucka 4: Lösenordsskydda dina enheter

Se till att dina enheter är lösenordsskyddade, och att de låser sig automatiskt efter några minuters frånvaro. Det kanske känns omständligt att hela tiden behöva logga in på nytt, men detta automatiska lås kan verkligen vara det lilla som förhindrar att någon kommer åt dina filer och annat känsligt innehåll.


Stäng lucka 5: Använd en hemlig e-postadress

Många använder idag sina offentliga e-postadresser när de registrerar sig på olika hemsidor. Problemet med detta är att det är den adressen som kapare kommer ge sig på först. Skapa istället en ”hemlig” e-postadress som inte kan kopplas till dig, och som du bara använder i sådana syften. Då blir det mycket svårare att försöka kapa din identitet.


Stäng lucka 6: Håll ögonen öppna för phishing

Var alltid observant när du får ett sms eller mejl. Många gånger maskerar sig kapare som stora företag, och sänder ut trovärdiga mejl. Öppna till exempel aldrig länkar där du behöver bekräfta dina kontaktuppgifter. Och om innehållet är för bra för att vara sant, så är det troligen inte sant heller. Var också försiktig med att klicka på ”avprenumerera”-knappen – där kan det gömma sig otäcka trojaner.


Stäng lucka 7: Använd dig av webbläsare som inte spårar dig

Den populäraste webbläsaren idag är Google Chrome. Hela Googles affärsidé går ut på att samla in information om dig för att sälja vidare till annonsörer. Information som du vill hålla för dig själv. Använd istället Mozilla Firefox eller Brave! De har mycket högre integritet och säljer inte någon information om dig.


Stäng lucka 8: Håll dina enheter uppdaterade

Programuppdateringar är inte bara till för att vi som användare ska få en massa nya finesser. De täpper också till kända säkerhetsbrister och buggar i programvaran. Se därför till att kontinuerligt uppdatera alla dina enheter: datorn, mobilen, routern, tv:n och smarta prylar.


Stäng lucka 9: Ta bort okända enheter

På många hemsidor, exempelvis streamingtjänster, kan du se från vilka enheter du är inloggad för tillfället. Rensa kontinuerligt bort enheter du inte känner igen! Detta kan innebära att du råkar logga ut en enhet som faktiskt är din, men det är bättre att vara på den säkra sidan. Gör samma sak i ditt trådlösa nätverk hemma: Ta bort enheter som inte behöver vara kvar.


Stäng lucka 10: Använd inkognitoläge på andras datorer

Ibland använder man en dator som inte är sin egen. Då är det svårt att välja operativsystem och webbläsare. Det du dock kan göra är att använda inkognitoläget som finns i många webbläsare, och på så sätt sopa rent vissa spår efter dig. Detta är däremot inte en bombsäker lösning, så undvik i den mån det går att skriva in känsliga uppgifter på andras datorer. Det kan finnas alla möjliga spionprogram installerade.


Stäng lucka 11: Använd ID-skydd

ID-kapningar är idag ett av Sveriges allra vanligaste brott. Det kan handla om att någon beställer varor i ditt namn och lämnar dig med en massa fakturor att bestrida. Har du däremot ett ID-skydd bevakas dina personuppgifter på nätet dygnet runt, och du meddelas direkt om de skulle utnyttjas. Just nu kan du få Bahnhofs ID-skydd till kampanjpriset 39 kr/mån!


Stäng lucka 12: Surfa anonymt med VPN

Surfa extra säkert med en VPN, en egen privat tunnel (Virtual Private Network) ut på nätet. Ett extra skyddslager mellan din data och resten av internet, med en dold IP-adress och krypterad datatrafik. Det låter kanske krångligt, men det är busenkelt att använda en VPN. Nu under december kan du skaffa vår VPN-tjänst ”Integrity VPN” för bara 29 kr/mån. Läs mer.


Stäng lucka 13: Chatta med krypterade appar

De allra flesta av oss använder chattappar varje dag. Två vanliga är Messenger och Whatsapp, som båda kontrolleras av Facebook – ett företag som vi vet har utnyttjat användarinformation till både det ena och det andra. För att vara säker på att du chattar privat bör du använda en chatt-app som krypterar din kommunikation och som inte kontrolleras av företag som utnyttjar din data. Ett bra och säkert alternativ är till exempel Signal.


Stäng lucka 14: Undvik mejl som spionerar på dig

Många mejl-tjänster påstår att de inte övervakar dig, men hur säker kan man vara på det? Insamling av data är ofta själva affärsidén bakom, exempelvis för Google som äger Gmail. Använd istället en oberoende och säker mejlklient. Med bredband från Bahnhof ingår en mejladress, och vi garanterar att vi inte tittar på din information eller säljer den vidare.

.


Stäng lucka 15: Håll koll på vad sidor samlar in om dig

Varje gång du surfar lämnar du spår efter dig. Med ett tilläggsprogram i webbläsaren ser du vilken information om dina surfvanor som webbsidor försöker skicka vidare till andra. Ett exempel är uBlock Origin, som både blockerar jobbig reklam och berättar för dig hur du blir spårad.


Stäng lucka 16: Undvik amerikanska molntjänster

Enligt den amerikanska lagen ”Cloud Act” har USA:s underrättelsetjänster rätt att ta del av data som är lagrad på alla amerikanska molntjänster. Det här gäller både om själva servern ligger i USA eller utanför – att servern ligger i Sverige är alltså ingen garanti mot insyn. Det är alltså en bra idé att undvika Google och andra IT-jättar från andra sidan atlanten. Bahnhof erbjuder säkra molnlösningar utan insyn, med våra egna servrar som drivs helt och hållet i Sverige. Läs mer om våra molntjänster.


Stäng lucka 17: Använd ett fritt och öppet operativsystem

Undvik operativsystem som ägs av en teknikjätte, de har stor makt och kontroll över dig och din information. Använd istället ett fritt operativsystem som exempelvis Linux. Det bygger på öppen källkod och låter dig konfigurera din dator precis som du vill. Där finns heller inget klåfingrigt företag i bakgrunden som vill kontrollera sina användare.


Tävling

Idag är det fjärde advent. Därför tänkte vi anordna en tävling där du kan vinna ett helt år med Bahnhof antivirus, ID-skydd och VPN. Som en liten julklapp från oss på Bahnhof!

För att delta i tävlingen vill vi att du skriver ett eget litet julrim på temat digital säkerhet, i kommentarsfältet under denna lucka på Twitter, Instagram eller Facebook. Max 30 ord. Tävlingen pågår fram till julafton, och en vinnare koras efter nyår. Så se nu till att vässa din penna, och knåpa ihop det bästa julrimet du någonsin har skrivit. Din digitala säkerhet hänger på det!

Stäng lucka 18: Stötta organisationer som jobbar med att försvara integritet online

Det finns flertalet organisationer som aktivt jobbar med att försvara digital säkerhet och integritet online. Ju större inflytande och medel de får, desto bättre blir det för oss alla. Några exempel är: DFRI, EDRi, NOYB, EFF, FSFE, FSF och Framasoft. Ge det stöd du kan!


Stäng lucka 19: Installera virusskydd på dina enheter

Ha alltid virusskydd installerat där det går. Det skyddar dig från otäcka virusangrepp och jobbiga trojaner. Många virusskydd hindrar dig också från att råka besöka skadliga hemsidor. Är du kund hos Bahnhof är det väldigt lätt att teckna. I december kan du få vårt antivirus till det mycket förmånliga priset 49 kr/mån.


Stäng lucka 20: Använd webbkameraskydd

Många datorer markerar på något sätt när kameran är igång, men det är inte säkert att det syns tydligt. Webbkameraskydd är en billig försäkring som garanterar att ingen smygfilmar dig. Vill man inte köpa ett kan man förstås sätta dit en bit eltejp istället. Nackdelen är då att det blir lite omständligare när man väl vill använda kameran.


Stäng lucka 21: Använd tvåvägsautentisering

För att förhindra intrång bör du alltid aktivera tvåvägsautentisering där det går. Det innebär att när du loggar in någonstans räcker det inte med användarnamn och lösenord, du måste också skriva in en kod som du får skickad till din mobiltelefon. Detta gör det ännu svårare för kapare att ta sig in på ditt konto. För att ställa in detta på en app eller hemsida går du oftast in på ”säkerhet” under inställningar, men det kan finnas på andra ställen också!


Stäng lucka 22: Använd en lösenordshanterare

Använd starka lösenord som ej kan kopplas till dig personligen. För att skapa och hålla koll på sina starka lösenord bör man använda sig av en lösenordshanterare. Då behöver man bara hålla koll på ett enda huvudlösenord. På vissa lösenordhanterare kan man även lägga till tvåvägsautentisering, vilket vi rekommenderar. En säker och gratis lösenordshanterare är Bitwarden!


Stäng lucka 23: Var försiktig med att skicka känsliga uppgifter

Om du någon gång måste skicka känsliga uppgifter till någon, som lösenord eller bankuppgifter, gör det då aldrig direkt i ett mejl eller chattmeddelande. Skriv istället in det på pwpush.bahnhof.net, som i sin tur skapar en krypterad länk med uppgifterna som du kan skicka. Ställ in att länken ska sluta fungera efter ett dygn, då spelar det ingen roll om en kapare får tag i den någon dag senare!


”Julen är här, kryddig glögg skall nu koka

Granen är klädd, tända ljus i den hänga

Säkerhetsluckor ni nu lärt er stänga

Inte ens Tomtefar själv förmå snoka”

Stäng lucka 24: Använd inte ett publikt Wi-Fi

Var väldigt försiktig med att koppla upp dig mot ett publikt Wi-Fi. Hackare kan enkelt skapa trådlösa nätverk som ser ut att komma från kända cafékedjor eller hotellobbys, alldeles i närheten av de riktiga verksamheterna. Då är det lätt hänt att man kopplar upp sig, vilket ger hackarna ett enkelt sätt att bevaka din surfning i realtid. Om det trådlösa nätverket dessutom inte kräver något lösenord bör du alltid vara uppmärksam. Dela då hellre surf från din mobiltelefon, eller avstå från att surfa helt.


Tävling avslutad

I samband med Bahnhofs julkalender anordnade vi en liten tävling. Mellan fjärde advent och julafton kunde man delta vår julrimskamp, där temat var digital säkerhet. I potten fanns ett helt år av VPN, Antivirus och ID-skydd. Vi fick in en del fyndiga bidrag, och det var inte lätt att utse en vinnare. Men den som slutligen tog hem det, med sitt fokus på det stensäkra skydd Bahnhof erbjuder med dessa tjänster, var Christian Brorson. Han blev kontaktad tidigare i veckan, och kan nu känna sig tryggare på nätet! Här kommer hans julrim:

”För att vara säker på nätet, låt inget vara förgätet. Använd VPN och antivirus så klart, så är du säker som en bergart.”

Tack till alla som skickade in sina julrim (vi misstänker att en del av er bad en viss ChatGPT om hjälp)! Vem vet, kanske får ni revansch nästa jul? Och kan ni inte vänta så länge kan ni redan nu få samma tjänster som Christian till vårt lägsta pris någonsin! ID-skydd och Antivirus till 3 enheter för bara 69 kr/mån, eller varför inte vår säkra VPN för 29 kr/mån? Erbjudandet hittar ni här.

Ha en härlig och stensäker trettonhelg allihopa!

Fler nyheter

Bahnhofs bokslutskommuniké 2023

År 2023 i sammanfattning Omsättning: 1877,4 Mkr (1731,0 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 327,8 Mkr (292,8 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 262,8 Mkr (227,6 Mkr) Resultat efter

Läs mer