Nyheter

Nytt svenskt hastighetsrekord för WiFi!

2024 lanseras WiFi 7-standarden officiellt. Det är nästa generations trådlösa nätverksstandard, som kommer tillåta extrema mängder trafik att blixtsnabbt skickas till hemmets och kontorets alla trådlösa prylar – samtidigt. Det kommer med andra ord inte finnas någon anledning att köra sladd längre. Framtiden är trådlös!

Men Bahnhof är inte känt för att vänta. Våren 2023 blir vi först i Sverige med att erbjuda WiFi 7 Ready-routrar, och redan nu har vi lagt vantarna på en experimentell testenhet! Vi begav oss genast till labbet för att se vad prylarna går för.

Framtidens WiFi – pilottest i Bahnhofs bunker!

Mot Bahnhofgrottan! Djupt ner under Vita bergen, i vårt kärnvapensäkra datacenter Pionen, genomför vi Sveriges första pilottest av WiFi 7. Det här är rykande färska testprylar av amerikansk nätverksstandard – de ger ifrån sig olagliga och farliga frekvenser enligt PTS, därav de rigorösa säkerhetsåtgärderna.

Tekniskt ansvarig för testet är Dennis från nätverksavdelningen, även kallad LordDennis:

– I USA får man ett spektrum på 1 200 MHz, nästan dubbelt mot 5 GHz-bandet. I Sverige får vi nöja oss med 480 MHz. Då väljer vi förstås att köra amerikanarna istället.

Metod

Eftersom nätverkskort med stöd för WiFi 7 ännu inte existerar får LordDennis visa sin kreativa sida.

Till vårt förfogande har vi två WiFi 7 Ready mesh-enheter som vi kopplar ihop trådlöst över WiFi 7. Den ena enheten matar vi med 10 Gb/s-internetuppkoppling (så kallad ”fetfiber”).

Den andra mesh-enheten kopplas till en dator med ett 10 Gigabits nätverkskort via Thunderbolt 4. På så vis skapar vi en trådlös brygga – vi använder helt enkelt den andra mesh-enheten som ett nätverkskort. Avståndet mellan mesh-enheterna är 10 meter.

Resultat: Sverigerekord!

Det enda som återstår är själva mätningen på Speedtest. LordDennis låter handen falla och på andra sidan bryggan uppmäter vi: 6,8 gigabit per sekund!

– Väldigt imponerande, särskilt med tanke på detta tidiga skede av WiFi 7! Och ja, det är Sverigerekord, säger LordDennis.

Nöjda och glada packar vi ihop för idag (efter att LordDennis bränt sin vana hand på den heta SFP+-pluggen). Men testerna fortsätter för fullt.

– Vet du vad, den här följer med mig hem, säger LordDennis.

Till våren 2023 startar Bahnhof försäljningen av WiFi 7 Ready-routrar, först i Sverige. Vill du förhandsboka din enhet? Fyll i formuläret så hör vi av oss när den finns i lager!

WiFi 7 på pappret

WiFi 7, även känt som 802.11be, kommer bokstavligen springa varv runt alla tidigare trådlösa standarder. Med en bandbredd på upp till 320 MHz blir den trådlösa genomströmningen hela 46 Gbit/s – nästan 5 gånger snabbare än WiFi 6E som lanserades bara häromåret.

Kort sammanfattat blir det mer av allt: snabbare, högre redundans och färre förlorade paket. Det här är WiFi på steroider!

Dessutom kommer WiFi 7-routrar att samarbeta med varandra på helt nya sätt. Med fler strömmar än tidigare, förbättrad MU-MIMO och Multi-Link Operations skickas data smärtfritt över flera kanaler samtidigt. Med Multi Access Point coordination kopplar din trådlösa pryl upp sig mot flera routrar simultant, för optimerad trafik. En och samma överföring kommer kunna ske över flera band samtidigt. Jobbiga bandbyten och misslyckade överföringar blir ett minne blott!

Om WiFi 6E kan liknas vid en Tesla på en enfilig motorväg (snabbt, men risk för bilkö) så är WiFi 7 en fullskalig Autobahn med plats för tiotals Teslor!

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer