Nyheter

Jon Karlung: “Chat Control är en demokratisk katastrof”

Just nu förbereder Sveriges EU-kommissionär för inrikes­frågor, Ylva Johansson (S), en förordning som kommer göra dig, mig och alla andra EU-invånare till föremål för total övervakning. Förslaget, populärt kallat Chat control 2, är så allomfattande att det direkt hotar våra grund­läggande medborgerliga rättigheter – själva fundamentet för vår demokrati.

Med Chat Control 2 kommer alla former av digital kommunikation inom EU kunna övervakas, filtreras och läsas i syfte att stoppa brottslighet. Det handlar om telefon- och video­samtal, online­forum, e-post, molnlagring, synkade Worddokument, chatt-appar, din kommentar till den här debatt­artikeln – allt ska registreras. Alla privat­personer, organisationer och företag berörs.

EU-kommissionen vill alltså bygga en av historiens största övervaknings­apparater. Ett system som Hitler hade jublat åt, och som Putin önskar att hans säkerhets­polis skulle kunna åstadkomma. Syftet att bekämpa brottslighet är lovvärt, men medlen och resultatet kommer bli precis desamma som i diktaturer: självcensur, misstänksamhet, felbara system med säkerhets­brister och industri­spionage. Det kommer heller inte bita på brottsligheten, utan tvärtom göda ett parallellt, ljusskyggt internet.

Så här kommer det gå till: alla internet­tjänste­leverantörer i EU kommer tvingas övervaka all kommunikation på sina plattformar med hjälp av Chat controls algoritmer. Det betyder att bakdörrar byggs in i ”säkra” system, och att så kallad end to end-kryptering i praktiken förbjuds. Redan här ljuder Hesa Fredrik för alla oss som arbetar med kommunikation. Det har ingen betydelse om du har rent mjöl i din påse, det spelar ingen roll hur mycket du vill sätta brottslingar – inbyggda säkerhets­luckor i EU:s samlade it-infrastruktur är en väldigt dålig idé.

Enbart vetskapen om att bakdörrarna existerar kommer leda till en osäkerhet både bland privat­personer och företag, och den som hanterar skyddsvärd information eller företags­hemligheter tvingas välja lösningar utanför EU. Förr eller senare kommer bakdörrarna hittas och utnyttjas av hackare som bryr sig föga om vad Ylva Johanssons syfte med Chat control är. All information som kommuniceras inom EU kommer att betraktas som röjd.

I steg två kommer misstänkta ord eller bilder som upptäcks av Chat controls algoritmer flaggas och skickas till rättsvårdande myndigheter. Alla som någon gång chattat med en AI eller försökt ladda upp en video på Facebook vet att dagens algoritmer är, låt oss säga, bristfälliga. Polis­myndigheter över hela Europa kommer översvämmas av dina semester­bilder. 16-åringen kommer flaggas för sin redovisning om andra världskriget där en man med mustasch har googlats lite för många gånger. Det låter kanske som en komisk bieffekt nu, men när psykologens samtal med sina konfidenter, journalistens korrespondens med sina källor och advokatens försvar av sin klient hamnar på polisens bord är det inte lika roligt längre. Myndigheter består av människor som är minst lika felbara som algoritmer. Det har vi sett prov på även i svenskt polisväsende de senaste månaderna.

Dessutom missar Chat control helt sitt mål. Kriminella organisationer kommer inte bry sig ett dugg om att EU förbjuder krypterade chattar. Brottslingar kommer fortsätta vistas på Darknet och använda sina egenutvecklade chattappar. Chat control kommer däremot leda till ett uppsving för det parallella, ljusskygga internet. Säker kommunikation blir den kriminella världens nästa kassako.

De enda som på riktigt påverkas av övervakningen är vanliga människor. Om du i dag tänker dig för innan du skriver ordet ”bomb” i en Facebooktråd är det en ljum bris jämfört med vad som väntar. Bortblåst är läkar­sekretess och bank­sekretess. Borta är skyddet av visselblåsare och journalisters källor. Ingenting får vara hemligt, ingenting blir längre privat.

Och då har vi bara berört de tekniska aspekterna av förslaget. Det verkligt sorgliga är att idén om massövervakning ens har kunnat födas och accepteras som ett legitimt förslag. Vad är det egentligen för människosyn som präglar diskussionerna innanför kommissionens väggar? Vilken tilltro har man till sina medmänniskor? På en kontinent som närapå förgjordes av två totalitära ideologier borde man veta betydligt bättre och agera därefter.

Låt i stället rättsväsendet arbeta med verktyg som är rättssäkra, träffsäkra och bygger på vedertaget polisarbete. Låt åklagare åtala och låt domstolar döma. Låt alla oss andra få kommunicera med den integritet vi har demokratisk rätt till.

Att Chat control är livsfarligt både för individen och demokratin står klart. Att EU-kommissionen dessutom vill tvinga oss som tjänste­leverantör att medverka till bygget av deras övervaknings­apparat är helt enkelt något vi aldrig kommer att gå med på. Om Chat control 2 blir verklighet måste vi vidta drastiska åtgärder. Vi måste, om förslaget går igenom, helt enkelt fundera över om vi behöver lägga delar av vår verksamhet utanför EU. Vi kommer inte att tveka om det blir den enda framkomliga vägen. Vi kommer, som alltid tidigare, att göra allt för att försvara våra kunders rätt till ett digitalt privatliv och de krav på integritet som följer av det.

Vi uppmanar därför regeringen att säga blankt nej till Chat control i alla dess versioner. Låt det här stanna vid en tragisk pappers­produkt i Ylva Johanssons skrivbordslåda.

Slutligen har jag en fråga till Ylva Johansson: Kommer din egen kommunikation att samlas in och bearbetas i enlighet med Chat control-förordningen? Hur blir det med EU-kommissionens interna, sekretess­belagda korrespondens? Kommer även politiker behöva oroa sig för att semester­bilder eller känsliga samtal om livets alla skeenden hamnar på Bryssel­byråkraters skrivbord? Eller är ni höjda över alla misstankar?

Jon Karlung, vd Bahnhof

Denna artikel publicerades även av Svenska Dagbladet.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer