Nyheter

Kinesiska staten vill inspektera svenska bergrum. Bahnhof stoppar besök i datacenter.

Det här är en varning och påminnelse till alla om vilka tider vi lever i. Under sommaren blev vi på Bahnhof kontaktade av en svensk konsult inom bergteknik. Han representerade en intresseorganisation på området, och ville få till ett besök i vårt underjordiska datacenter Pionen – tillsammans med en ”grupp från Hong Kong”. Han lät förstå att ett besök hos oss ”ligger högst på deras önskelista.”

Konsulten förklarade att gruppen kommer tillbringa ett antal dagar i Stockholm, och besöka flera olika underjordiska anläggningar. Anledningen till besöket skulle vara att lära sig mer om svenskt bergsbyggande och underjordskonstruktioner.

Vi blev nyfikna på vad det kan vara för Hong Kong-grupp som vill titta på vår säkerhetsklassade datahall. Efter några följdfrågor visade sig ”gruppen” vara en 21 man stor delegation regeringstjänstemän från en rad hongkongesiska, det vill säga kinesiska, departement. Däribland ”Office of the Government Chief Information Officer (HKSAR)”.

Delegationen skulle inte bara besöka Pionen, utan även Stockholms tunnelbanesystem. Man skulle även ha ett hotellmöte med Trafikverket om säkerhet.

Lyssna på Jon Karlungs samtal med konsulten!

Bahnhof har kontaktat Säkerhetspolisen

Att representanter för en totalitär diktatur vill inspektera vårt datacenter hör till ovanligheterna. Vi tackade naturligtvis nej till besöket av säkerhetsmässiga skäl, och med hänsyn till det rådande omvärldsläget. Vi har också kontaktat Säkerhetspolisen och bistått med listan på samtliga 21 personer i delegationen.

Vi tvivlar inte på att konsulten agerar i god tro, men när det gäller Kina får man helt enkelt inte vara godtrogen. Vi vill därför rikta oss till alla konsulter, forskare, frivilliga och föreningsstyrelser – det är bra att ni är engagerade! Men var inte naiva.

Vi vill också uppmana alla företag och myndigheter till betänksamhet – är det verkligen en bra idé att släppa in representanter för totalitära stater i skyddsvärda anläggningar? Ta en titt på hur vår omvärld ser ut, fundera ett extra varv och om du är osäker – kontakta Säkerhetspolisen eller MSB.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer