Nyheter

SweClockers och privatkopiering – oskyldig miss eller megafon för upphovsrättsmaffian?

På Sweclockers publicerades nyligen en märklig artikel om att allt fler “piratkopierar” genom att ladda ner material från Youtube. Ja, privatkopiering alltså. Artikeln väcker het debatt bland kommentarerna, och som sponsorer till sajten känner vi ett ansvar, både gentemot våra och Sweclockers läsare. Vi behöver nu få svar från redaktionen. Misstag sker, men då är det bra att gå ut med en rättelse.

“Hallå där Sweclockers! Är det här en artikel betald av upphovsrättsmaffian eller vad är det frågan om?

Att rippa lagligt publicerat material från Youtube för privat bruk är inte olagligt, utan räknas som privatkopiering. Finns många fina applikationer för det, till exempel Newpipe som är öppen källkod. Juridiskt är det samma sak som att koppla in den gamla videospelaren och banda Let’s Dance.

Står alltså redaktionen för innehållet i den här artikeln eller har Rättighetsalliansen kapat ert konto? Just nu känns det sådär att skylta med vår logga i er footer. Bahnhof tar kraftigt avstånd från den här typen av lobbydesinformation och/eller okunskap.

/Bahnhof”

Uppdatering kl. 16:00:

Nu har Sweclockers rättat titeln till artikeln och lagt till en informationsruta som klargör det rättsliga läget. Utmärkt – ibland kan det gå fort och då är det bra att rätta till.

Gammal titel: “Allt fler piratkopierar musik igen”.
Ny titel: “Fler rippar musik från Youtube”.

Klargörande informationsruta:

Slutet gott, allting gott – nu går redaktionen på Bahnhof hem för dagen och rippar några schyssta rullar från SVT Play.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer