Nyheter

Bahnhof satsar på datalagring via mRNA – inleder unikt samarbete med Karolinska Institutet

I spår av senaste tidens dataläckor har vikten av pålitliga backuper blivit tydlig. Datacenter i all ära, men framtiden stavas biologiska servrar. I samarbete med Karolinska Institutets avdelning för bioinformatik och mRNA-forskning kommer Bahnhof nu att som först i Norden kunna erbjuda framtidens backuplösning – datalagring via mRNA-teknik!

mRNA är en molekyl som fungerar som en länk mellan ditt DNA och proteinproduktionen i cellerna. Avkodad genetisk information från cellkärnan går ut till ribosomerna – som sedan används för att sätta ihop aminosyror i rätt ordning. mRNA-tekniken används även i vissa vacciner (exempelvis mot Covid) för att stimulera immunförsvaret att bekämpa virus. Tack vare enorma framsteg har forskningen nu nått fram till en punkt där vi med hjälp av mRNA till och med kan lagra binära data direkt i våra celler, vars skriv- och läshastighet går att jämföra med de allra snabbaste av SSD-diskar. Denna teknik är framtiden för datalagring, och möjliggör pålitliga backuper som man alltid har med sig.

– Jag har själv gått med på att vara den första försökskaninen, och har redan laddat upp familjens semesterbilder från Korfu 2008 i min ländrygg. Skulle det sedan krävas remote access av bilderna kan jag enkelt sköta det via 5G tack vare det chip som inplanterades i mitt blodomlopp under covid-vaccinationen. Eller nej, förresten – stryk det där sista. Glöm bort vad jag sa! Säger Hans Rosenström, forskare inom bioinformatik på Karolinska Institutet

Med hjälp av en digital transformator tar du ned datan på molekylär nivå och gör om den från ettor och nollor till mRNA. Datan kan sedan injiceras antingen via en spruta eller oral injektion, där Bahnhofs VD själv valt att gå på det senare alternativet.

– Personligen tycker jag det slinker ned fint tillsammans med en hutt portvin. Jag har själv inget speciellt som behöver lagras, men hyr mer än gärna ut lagringsplats i min kropp till högstbjudande. Jag har redan fått i uppdrag att agera databas för femteklassarna i Kalmar kommuns nationella prov. Minst 20 år är planen att backupen ska klara sig i min mage, om ingen lurar i mig korrumperad filmjölk det vill säga – men det är nog ingen större risk, jag är nämligen laktosintolerant, säger Jon Karlung, VD Bahnhof

Tekniken är inte enbart begränsad till människor – använd hunden som en vandrande NAS-server eller låt ungarnas förbaskade hamster äntligen komma till nytta som en lurvig USB-sticka. Det är bara din fantasi som sätter gränserna när vi nu går in i nästa steg av datalagring.

Boka tid nu

Bahnhofs biologiska backuper lanseras officiellt idag den 1 april 2024. Vill du vara en av de första att få testa på denna spännande teknik? Boka din vaccinationstid här, men tiderna försvinner fort så vänta inte för länge!

Fler nyheter

Bahnhofs bokslutskommuniké 2023

År 2023 i sammanfattning Omsättning: 1877,4 Mkr (1731,0 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 327,8 Mkr (292,8 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 262,8 Mkr (227,6 Mkr) Resultat efter

Läs mer