Nyheter

Bahnhofs delårsrapport Q2 2024

Första halvåret 2024 i sammanfattning

Omsättning: 992,3 Mkr (910,5 Mkr)

Resultat före avskrivningar (EBITDA): 163,3 Mkr (151,9 Mkr)

Rörelseresultat (EBIT): 130,9  Mkr (119,5  Mkr)

Resultat efter skatt: 109,9  Mkr (96,7  Mkr)

Resultatet efter skatt per aktie: 1,02 SEK (0,90 SEK)

Nettomarginal: 14,1%  (13,5%)

Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023
.

Läs fullständig rapport som pdf

Villafiber och bostadsrättsföreningar:
DRAMATISK KUNDTILLVÄXT

Vinst: 131 Mkr +10 procent! (jämfört Q2 2023)

Omsättning: 992 Mkr +9 procent! (jämfört Q2 2023)

Bahnhof vinner för femte året i rad: Sveriges bästa bredbandsoperatör!
(Kundmätning av Nordic Bench)

“Black Box” byggt på Bahnhof Cloud:
Privat moln för journalister och mediebolag

Första halvåret 2024 i sammanfattning

Omsättning: 992,3 Mkr (910,5 Mkr)

Resultat före avskrivningar (EBITDA): 163,3 Mkr (151,9 Mkr)

Rörelseresultat (EBIT130,9  Mkr (119,5  Mkr)

Resultat efter skatt: 109,9  Mkr (96,7  Mkr)

Resultatet efter skatt per aktie: 1,02 SEK (0,90 SEK)

Nettomarginal: 14,1%  (13,5%)

Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023.

 Organisk tillväxt med starka marginaler!

Det andra kvartalet präglas av en dramatisk kundtillväxt på privatsidan. Bahnhof växer med 9 203 nya kunder netto på tre månader. Det är den högsta tillväxten på nästan fyra år för ett enskilt kvartal! All tillväxt är organisk (utan köpta kundbaser).

Den sista juni 2024 har Bahnhof totalt 470 439 hushåll som har någon av våra blixtsnabba fibertjänster.

Det första halvåret 2024 har som helhet en positiv ekonomisk tillväxt med stabila marginaler. Rörelseresultatet ökar till 130,9 Mkr (119,5 Mkr) vilket är en förbättring med 9,5 procent. Omsättningen ökar samtidigt med 9,0 procent till 992,3 Mkr (910,5 Mkr).

Vi gör inbrytningar på i stort sett samtliga segment som vänder sig till privatmarknaden; stadsnät, villaägare och bostadsrättsföreningar. Förutsättningarna är en kraftfull infrastruktur som ger utrymme för en storskalig expansion.

Företagssidan uppvisar på motsvarande sätt en stabil positiv tillväxt. Motorn i verksamheten är förstås nät- och bredbandstjänster till kommersiella lokaler och kontor. Tjänsterna innefattar också datasäkerhet på olika områden.

Under det andra kvartalet har vi öppnat datacentret Gullan i norra Stockholm. Tjänsterna i anläggningen innefattar både traditionell co-location, men även virtuell infrastruktur som bygger på molnplattformen OpenStack. Vi lanserar dessutom en privat molntjänst som till exempel passar journalister.

Bahnhofs nordiska satsning fortsätter med oförminskad styrka. Vi har hunnit längst i Finland. Vi lockar både fastighetsägare, företagskunder och privatpersoner med driftsäkra och prisvärda bredbandstjänster.

Under det tredje kvartalet kommer vi att driva försäljning även i Danmark. Vi jobbar parallellt också med etableringen i Tyskland (en potentiellt gigantisk marknad). Det strategiska målet är att etablera Bahnhof som en stor nordeuropeisk aktör för olika typer av kommunikationstjänster.

Finansiell situation i korthet

Kassaflödet för perioden januari till juni 2024 är -197,2 Mkr (-21,0). Den sista juni är likvida medel i Bahnhof 560,6 Mkr (539,7 Mkr år 2023).

Kassaflödet från verksamheten är i grunden mycket starkt, perioden belastas av en aktieutdelning på 215,1 Mkr (188,2 Mkr år 2023).

Bahnhof har under perioden ökat investeringstakten och investerat totalt 46,7 Mkr (15,7 Mkr). Investeringarna avser en ny datahall i Kista, ett mindre förvärv av företagskunder, samt löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige.

Vi placerar våra likvida medel med krav på god avkastning och låg risk, men med en särskild viktning för snabb tillgänglighet. Förvärvsstrategin är aktivt sökande. Den utgår från en filosofi som bygger på att etablera nytt, eller att komplettera de bitar vi saknar.

Mål och vision

Prognos 2024

Bahnhofs prognos för helåret 2024 är en omsättning som överstiger 2 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på drygt 12 procent. Prognosen bygger på vår analys och data om abonnemangsintäkter, samt det strategiska målet att ta marknadsandelar i Nordeuropa.

Bahnhofs försäljning bygger på liknande affärsmässiga förutsättningar som så kallade SaaS-bolag, som säljer innehåll och mjukvara med löpande abonnemang. De nya kunder som tillkommer blir en positiv del av Bahnhofs affär under många år.

Under kommande kvartal ser vi stora möjligheter till etablering på nya affärsområden och marknader, men också utmaningar. Bahnhof driver en offensiv operation med investeringar, nyetableringar, potentiella förvärv och satsningar i Sverige och utomlands.

Vision

Vi ska vara en internationell moln- och internetaktör som erbjuder säker, klimatsmart och innovativ kommunikationsteknik för företag och privatpersoner.

Vi är offensiva, rörliga och vi tar tillvara alla möjligheter som följer av tekniska landvinningar. De tjänster vi bygger ska vara möjliga att skala upp, och tillhandahålla som löpande abonnemang. Bahnhofs styrka är innovationer och nytänkande, som förenas med en kostnadsmedveten och organisk tillväxt.

Om kriget kommer

Bahnhof organiserar nu verksamheten i Sverige för en potentiell krigsfara. Vi planerar för att vara motståndskraftiga mot digitala eller väpnade angrepp på infrastruktur (egen och kunders). I samråd med Försvarsmakten krigsplacerar vi personal i Bahnhof. Vi stärker den tekniska redundansen. Vi ser också över datasäkerhet som handlar om registervård, och förbereder för att omedelbart kunna förstöra datalagrade uppgifter.

Hållbarhetsdeklaration

  • Bahnhof sätter människan i centrum! Vi värnar om individen och friheten på nätet. Strategiskt är våra kärnvärden nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv. Det är inte tomma ord. Vi tar ställning även i kontroversiella frågor där våra kärnvärden hotas. Vi står upp för våra kunder.
  • Bahnhof driver teknik på ett sätt som inte i onödan gör av med energi eller äventyrar miljön.
  • Bahnhof återanvänder energi i datacenter, och vi har ett återvinningsprogram för elektronik- och teknikutrustning.
  • Bahnhof skapar ett arbetsklimat som odlar kreativitet, nyfikenhet och stort eget ansvar, med lika villkor för kvinnor, män och ickebinära.
  • Bahnhof arbetar aktivt mot korruption och mygel i alla dess former.
  • Rysslands angreppskrig mot Ukraina
  • Bahnhof stödjer väpnad och civil kamp mot Putins krig i Ukraina. Vi gör det genom insamlingar till ukrainska armén, opinionsbildning mot kriget med kortvågsradio till det ryska folket, och genom att stödja civilsamhället i Ukraina med ett stort antal anställda systemutvecklare i landet. Bahnhof har varit på plats i Kyiv sedan år 2004. Ett antal av våra ukrainska anställda är just nu i stridande förband vid fronten.

 Företagsmarknad

Totalt svarar koncernens företagsaffär under det andra kvartalet för 158,7 Mkr (144,6 Mkr under samma period 2023). Tillväxten för företagssidan är därmed 9,7 procent jämfört med samma period i fjol.

Företagstjänsterna innefattar både nät (bredband) till kommersiella lokaler och kontor. Under det andra kvartalet har vi också byggt ut vår infrastruktur för de tjänster som utgår från våra datahallar. Under kvartalet fortsätter vi att växa inom området datasäkerhet.

Det senaste tillskottet är datacentret Gullan, som är ett naturligt nätmässigt kommunikationsnav för norra Stockholm. Anläggningen är profilerad för olika mediabolag, som använder vår infrastruktur får att leverera tjänster (inte minst strömmad media som kräver bästa möjliga nätmässiga förutsättningar).

Under det andra kvartalet 2024 har Bahnhof levererat tunga IP-tjänster med våglängder. Bland annat till två av Sveriges största mediala event, som vi inte namnger.

Det är också positivt att Bahnhof Cloud växer ytterligare. Infrastrukturen vilar på OpenStack. Det ger fördelar både med lägre kostnader, och med ökat oberoende för både privata och offentliga aktörer.

Bahnhof Cloud är dessutom en virtuell miljö där vi rullar ut egna SaaS tjänster. En av dessa är Blackbox. Det är en privat molntjänst för kunder som söker maximal säkerhet i svensk infrastruktur (exempel på kundgrupp är journalister och mediabolag).

Datacenter Elementica

För närvarande söker vi svenska eller utländska samarbetspartners. För att möta ökad efterfrågan på tjänster i datacenter har vi satsat på en ny, något mindre, anläggning i norra Stockholm. Vi utvecklar parallellt de molntjänster vi driver i egen infrastruktur på OpenStack.

Privatmarknad

Under det andra kvartalet 2024 växer Bahnhof (netto) med 9 203 hushåll som väljer någon av våra snabba fibertjänster. För delåret växer Bahnhof med 13 517 kunder netto (vilket kan jämföras med samma period år 2023 då tillväxten var 7078 kunder). Totalt har Bahnhof nu 470 439 privatkunder i Sverige.

Bakom framgången ligger en massiv insats på att öka försäljningen i vår infrastruktur. Bahnhof ansluter till exempel tusentals nya villaägare. Men vi ökar även försäljningen i de segment som vänder sig till bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

Basen i vår fibertjänst är 1 Gbit/s (1000 Mbit/s). Allt fler nytillkommande kunder väljer också 10 Gbit/s som tjänst. Det är ett alternativ som våra konkurrenter ännu inte kan erbjuda i stor skala. Fördelen är att 10 Gbit/s passar med den nya WiFi 7 hastigheten (som kan ge upp till 9 Gbit/s trådlöst).

Stadsnätsmarknaden präglas av underliggande prishöjningar från kommunikationsoperatörer (och vissa stadsnät). Bahnhof har i allt väsentligt inte höjt våra egna marginaler, utan följt med uppåt. Trots det ökar vi våra marknadsandelar även i öppna nät.

Under delåret har vi satsat på att förstärka stödsystem för kundtjänst. Vi har nyligen lanserat CRM och andra verktyg för skalbar hantering av stora volymer. Implementeringen är ännu inte fullt genomförd (men slutförs under augusti). Vi växlar nu upp för att möta ökad efterfrågan på våra tjänster.

Den 15 maj utnämns Bahnhof till Sveriges bästa bredbandsoperatör för femte året i rad. Det är en NPS-mätning med en helt oberoende undersökning av kundnöjdhet, som utförs av Nordic Bench (på uppdrag av Telekomnyheterna).

Midnattsloppet

Bahnhof arrangerar DJ på årlig löptävling i Stockholm.

Det blev en favorit i repris under Midnattsloppet i lördags, den 17 augusti, när Bahnhof byggde upp en DJ-scen utanför Pionen på Södermalm och ställde till med ännu en gatufest.

Rökmaskiner och pumpande musik från vår DJ samlade hejande åskådare från olika håll. Bahnhof Cloud-tekniker stod för Sveriges bästa rökmolnsdrift och fiberinstallatörerna rattade ljuseffekter som lyste upp gatan. På plats var även VD Jon Karlung.

Musiken och festliga stämningen bidrog garanterat till att löparna fick en extra energiboost de sista 3,5 kilometrarna. 13 av våra egna anställda Bahnhofare sprang i loppet och vi hoppas bli en ännu större skara nästa år. Vi ses då!

VD Jon Karlung har ordet

Torsdagen den 27 juni var jag inbjuden till Anglo-Germanska klubben i Hamburg. Det var en exklusiv träff med middag för tyskt näringsliv, beslutsfattare och investerare.

I den pampiga 1800-talsvillans trädgård, med utsikt över Alster, hälsade den trevlige värden för aftonen Stephan gästerna välkomna. Åskovädret, som tillfälligt stängt ner trafiken till den internationella flygplatsen Helmut Schmidt, hade precis upphört. En blygrå himmel över Hamburg gav en bra inramning till kvällens tema

– ”turning point and the economy”.

Jag försökte mingla i min ovana smoking, och kom i samspråk med en yngre man från en stor skeppsredarfamilj. Vi talade om globaliseringens grynnor när pulsådror för handel och logistik skärs av. Det gäller sjöfart, men också tillgång till främmande makters molntjänster.

Till middagen var det tre inbjudna talare – Volkswagens verkställande direktör, general Carsten Breuer överbefälhavare och ansvarig för Tysklands väpnade styrkor och så jag själv.

Jag höll ett kort anförande på engelska där jag lyfte det svenska perspektivet på försvar och motståndskraft, med fokus på IT-säkerhet. Men också hur viktigt det är att snabbt kunna ompröva gamla sanningar. Militären kan lära sig av det civila samhället. Inte minst av IT-företag med en entreprenörinriktad modell.

Tysklands ÖB log i mjugg när jag lyfte vikten av att kunna delegera ansvar längre ut i organisationen, med en plattare modell. Min uppfattning är att kreativitet och eget driv med självständiga medarbetare växer bäst utan toppstyrning.

Jag berättade förstås om våra erfarenheter från Ukraina. Bahnhof driver sedan mer än 20 år tillbaka verksamhet i Kyiv med utveckling av mjukvara. Vi har egen personal i stridande förband, både i artilleriet och delaktiga i drönaroperationer. All hjälp till Ukraina är självhjälp. Om den ryska diktatorn besegras kan Ukraina också bli ett ekonomiskt lokomotiv för Europa.

Det andra kvartalet år 2024

Om man lämnar den tyska kvällen bakom sig, och flyttar blicken till Sverige, så är det andra kvartalet år 2024 ljusare än den nordiska sommarnatten, Bahnhof lägger bakom sig ett av de bästa kvartalen på länge. Prognosen för helåret lutar nu åt det positiva hållet.

Bahnhof levererar ett lysande resultat och vi fortsätter med full kraft den organiska tillväxten. Det riktigt dramatiska med det andra kvartalet 2024 är en fantastiskt stark tillväxt på framför allt privatsidan. Det är rena krossarsiffror! Särskilt när man jämför med våra konkurrenter.

Senaste gången vi rörde oss på den höga höjden var före olympiaden i Tokyo. Rekordet från det tredje kvartalet 2020 med 12 000 nya kunder står sig ännu. Men det var ett corona-dopat resultat som berodde på extremt sug på blixtsnabb fiber för distansarbete. Vid den tiden skrev Folkhälsomyndigheten: ”Storleken på ett sällskap begränsas nu till åtta personer och vid till exempel uppträdanden måste publiken sitta ner.”

Vi sitter inte längre ner! Bahnhof har lämnat startblocken och vi är i gång med en storoffensiv som bygger på det som med arméslang kallas ”hålla bly i luften”. Målet är att snabbt ta terräng, och inte ge våra konkurrenter andrum i den största satsning som nu genomförs på många år. Det är ett slags IT-världens manöverkrigföring. Operationen pågår dessutom även utanför Sveriges gränser.

Stommen i anfallet är vår infrastruktur, som utgör ett viktigt nav för stora delar av den svenska internettrafiken. Bahnhof levererar redan tjänster till hundratusentals privatpersoner och företag i hela Sverige. Vi har kort sagt industriella muskler att brotta ned även de stora telejättarna.

Ett kvitto på det är också att vi levererar riktigt tunga tjänster till nyckelkunder. Faktum är att två av de senaste halvårets största mediala events hållits just genom Bahnhofs infrastruktur (även om jag inte namnger just dessa).

Vi bygger våra tjänster med den snabbaste och vassaste tekniken, där en växande del av kundbasen (särskilt i villor och bostadsrättsföreningar) väljer ”tio gig” (10 000 Mbit/s) som tjänst. Det är också en helt nödvändig förutsättning för att kunna dra nytta av den nya WiFi7-standarden.

Den explosiva kundtillväxten har ställt krav på kundtjänst. Under sommarens semesterperiod var belastningen stor. Vissa tjänster, särskilt de som kräver manuell omkoppling av fiber i telestationer, gjorde att leveranstiden ibland tyvärr blev längre.

Jag vill därför framföra en personlig ursäkt till de som fått vänta längre än nödvändigt på leveranser, och att vi haft långa svarstider. Men nu är vi åter i fas. Vi har lagt stor vikt vid att strömlinjeforma kundresan med personlig service.

Den 15 maj utnämndes Bahnhof till Sveriges bästa bredbandsoperatör för femte året i rad. Vi tar titeln i kamp med samtliga av våra konkurrenter. Bakom mätningen står ”Nordic Bench”, som på uppdrag av Telekomnyheterna har genomfört undersökningen.

På företagssidan är tillväxtmotorn stabila bredbandstjänster till kontor och kommersiella fastigheter. Som vanligt är IT-säkerhet ett viktigt argument att välja våra tjänster. I skuggan av Rysslands anfallskrig har det även tillkommit säkerhetskrav med rötter i det kalla kriget; det svenska urberget. Graniten i vårt kärnvapensäkra datacenter Pionen är en bra försäkring i ofärdstider.

Bahnhof är inte bara en nationell operatör. Det strategiska målet är att bygga ett stort nordeuropeiskt telekombolag med verksamhet i flera länder. I Finland säljer vi redan framgångsrikt tjänster till företag och privatpersoner. Det är kul att vi bryter mark med vår frihetliga filosofi om bland annat personlig integritet.

Men nya utländska kunder lockas också av prisvärd och blixtsnabb fiber. Vi har nu ett antal tekniknoder och försäljningskontor i centrala Helsingfors. På motsvarande sätt jobbar vi i övriga nordeuropeiska länder, och i sinom tid lockar den gigantiska marknaden i Tyskland.

Det svenska telekomperspektivet ger en förståelse för vad som fungerar bäst på marknaden. Monopol för infrastruktur måste motverkas, genom att skapa en mer öppen och konkurrensneutral tillgång till fiber, ja till hela eko-systemet!

Jag pekar på myndigheten PTS, som inte bara kan sitta på händerna och titta på, eller skicka chefer och tjänstemän på lyxresor till Dubai. Reglera mer infrastruktur genom att tvinga de största fiberägarna (inte bara Telia!) att öppna sina nät på rimliga affärsmässiga och konkurrensneutrala villkor, så att fler aktörer får tillgång till de digitala transportnäten. Det skulle vara en vitamininjektion för marknaden och alla användare.

Internet med sekretess

Bahnhof är en civil telekomoperatör och en självklar del av totalförsvaret. Inte bara för snabba och driftsäkra kommunikationstjänster. Vi skyddar också privat kommunikation, den digitala brevhemligheten.

På sätt och vis är vi den moderna tidens brevbärare. Det är inte vår uppgift att värdera vem eller vilka som är avsändare. Om det finns tveksamheter eller olagliga aktiviteter är det en uppgift för polis och rättsväsende (ja, det finns förstås också avtalsvillkor för vad som gäller enskilda kundrelationer).

Brottsbekämpning måste ske med riktade insatser och riktad spaning – om det finns misstankar. Den ska inte bygga på urskillningslös massövervakning av alla medborgare, även om det allt oftare hejas på av EU och den svenska regeringen, numera med Gunnar Strömmer i spetsen. Det hör hemma i totalitära stater.

För den som vill ha både hängslen och livrem erbjuder Bahnhof molntjänsten Blackbox. Du äger och kontrollerar din data själv. Det är en extra försäkring för yttrandefrihet, som passar till exempel journalister.

Du kan synkronisera bilder och filer från alla dina enheter, redigera dina dokument på webben, och samarbeta enkelt med dina kollegor och kontakter utan att riskera att känslig information hamnar i orätta händer. Mjukvaran är öppen källkod baserad på bland annat Nextcloud men vi har paketerat den med vår infrastruktur och filosofi.

Oberoende journalistik och oberoende åsikter förutsätter att utomstående inte öppnar din post och läser den. I en populistisk tidsålder där det råder kapprustning om mer urskillningslös övervakning finns alternativ. Ett sådant är att du väljer en operatör som bygger sin verksamhet på den här principen: bara du själv har rätt till dina egna tankar, och du delar dem bara med de du själv vill. Oavsett om du är vd för en tysk bilkoncern, överbefälhavare, eller villaägare med tio gig.

 Stockholm, den 19 augusti 2024

Jon Karlung,

Verkställande direktör

Bahnhof AB

Finansiell situation

Närmare upplysningar om underliggande finansiella faktorer återfinns i denna rapport. Analyser för koncernen inkluderar även moderbolaget, såvida vi inte uttryckligen anger att det endast gäller moderbolaget. Eftersom moderbolaget är en så betydande del av koncernen är förklaringarna för koncernen också relevanta för moderbolaget.

Utveckling av resultat och ställning

Intäkterna för det första halvåret 2024 uppgick till 992,3 Mkr (910,5 Mkr). Bahnhofs intäkter består nästan enbart av abonnemangsintäkter från både företags- och privatkunder. Omsättningen påverkas inte av säsongsmässiga variationer. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 130,9 Mkr (119,5 Mkr).

Rörliga ersättningar till nätägare fortsätter öka och detta i kombination med utlandssatsningar och stora kampanjer i Sverige som sätter press på nettomarginalen i det korta perspektivet. Trots detta förbättrar Bahnhof lönsamheten jämfört med föregående år.

Kassaflöde och finansiell situation

Kassaflödet för perioden januari till juni 2024 är -197,2 Mkr (-21,0). Den sista juni är likvida medel i Bahnhof 560,6 Mkr (539,7 Mkr). Leasingskulderna uppgår till 131,2 Mkr (106,8 Mkr). Kassaflödet från verksamheten är i grunden mycket starkt och perioden belastas av en aktieutdelning på 215,1 Mkr.

Leasingskulden är en effekt av att Bahnhof tillämpar IFRS som redovisningsprincip. Det innebär att till exempel alla framtida hyreskostnader (för åratal framåt i tiden) bokas upp som en i förväg. Skulden är alltså ingen traditionell skuld, annat än rent bokföringsmässigt.

Bahnhof har under perioden ökat investeringstakten och investerat totalt 46,7 Mkr (15,7 Mkr). Investeringarna avser en ny datahall i Kista, förvärv av företagskunder från Th1ng, löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige.

Bahnhofkoncernen har idag en stark kassa som kommer att användas till investeringar i olika framtidsprojekt eller förvärv.

Bolagsstruktur

Moderbolag i Bahnhofkoncernen är Bahnhof AB (publ) med organisationsnummer 556519-9493 och säte i Stockholm. Bahnhof AB (publ) har ett svenskt dotterbolag, Elementica Data Center Construction AB (556715-9495) samt ett svenskt dotterbolag Bahnhof LABS AB (559347-4967). Bahnhof har dessutom ett portugisiskt dotterbolag Bahnhof Unipessoal LDA (PT 509519636), ett norskt dotterbolag Bahnhof AS (986 108 351), ett danskt dotterbolag Bahnhof Elementica ApS (44155745), ett finskt dotterbolag Bahnhof Oy (3392491- 2) samt ett tyskt dotterbolag Bahnhof Nätverk GmbH. Under perioden har Bahnhof AB förvärvat minoritetens andel i Bahnhof LABS (fd Sprinkler Security) och samtliga dotterbolag är numera helägda.

Väsentliga risker och osäkerheter

Bahnhof verkar på en marknad med många konkurrenter, olika tekniska lösningar och i en föränderlig omvärld. Bolaget och dess kunder kan bli utsatta för allvarliga dataintrång, myndigheters godtycke, politiska beslut som ändrar spelregler och ökar kostnader samt teknikskiften som dramatiskt ändrar förutsättningar för bolagets tjänster.

Bahnhof har motståndskraft mot flera av dessa risker genom att vår kärnverksamhet är datasäkerhet. Vi har också en stor och bred kundbas med olika tjänster. Bahnhof är inte beroende av enstaka kunder, affärsområden eller tjänster. I ett sämre konjunkturläge säljer vi tjänster som få kan vara utan. I avtalen med våra kunder har vi klausuler som reglerar en ökad inflation och prisökningar från våra underleverantörer.

I årsredovisningen för 2023 beskrivs väsentliga risker och osäkerheter utförligt. Riskbedömningen är oförändrad jämfört med årsredovisningen. Ingen förändring har skett jämfört med årsredovisning.

Transaktioner med närstående

De två huvudägarna är Jon Karlung och Andreas Norman som tillsammans äger drygt 50 procent av kapitalet i Bahnhof genom bolaget K.N. Telecom. Bahnhof har ett konsultavtal med K.N. Telecom och hyr en kontorsbyggnad av K.N. Telecom. Kontorsbyggnaden ligger i en fastighet i centrala Borlänge som är dimensionerad för ca 80 medarbetare (främst kundtjänst). Hyran är satt på marknadsmässiga villkor och Bahnhof betalar enligt avtal för närvarande 102 227 kronor per månad till K.N. Telecom AB.

First North

Bahnhof är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Certified adviser är FNCA Sweden AB.

Granskning

Denna delårsrapport för perioden januari till juni 2024 har inte varit föremål för granskning av företagets revisorer.

Jon Karlung
vd
jon.karlung@bahnhof.net

Detta är sådan information som Bahnhof AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanståendes kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 augusti 2024 klockan 07:00.

Certified adviser: FNCA Sweden AB

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer