Nyheter

Chat Control på väg tillbaka – Sverige och flera andra EU-länder svänger om massövervakning

  • Chat Control åter på dagordningen
  • Flera länder svänger i frågan
  • AI-granskning av textmeddelanden och bilder
  • Svenska riksdagspartierna stöttar förslaget
  • Bahnhof lanserar molntjänst i yttrandefrihetens namn

Frågan om Chat Control är åter på dagordningen för den Europeiska unionen. Än har inget av signifikant värde hänt sedan Europaparlamentet röstade ner förslaget i slutet av juni i år, men samtalen om det kritiserade förslagets framtid förväntas återupptas när Rådet för rättsliga och inrikes frågor (JHA) sammanträder igen den 10-11 oktober. Därefter planerar man att fatta ett beslut den 12-13 december.

Under juni månads omröstning – där en liten men inflytelserik grupp lyckades stoppa förslaget med en knapp marginal (ja-sidan nådde 63,7% av de 65% som krävs för kvalificerad majoritet) – var Europaparlamentet tydliga i sitt fördömande av Chat Control.

Men nu verkar det inte bättre än att flera länder svängt i frågan.

Rumänien, Bulgarien, Polen och Frankrike – som alla motsatte sig förslaget i somras – överväger nu att ändra sin ståndpunkt, och i stället stödja det nya förslaget. Ett förslag som, om det går igenom, skulle innebära massövervakning av alla meddelanden, på alla kommunikationsplattformar, även de med end-to-end-kryptering (som hindrar tredje part från att kunna läsa meddelanden och data) – och AI-granskning av allt från textmeddelanden till bilder och videos på EU-medborgarnas elektroniska enheter (så kallad client-side-scanning).

Tjänsteleverantörer som WhatsApp och Telegram skulle till exempel behöva installera teknik för att kunna identifiera och rapportera misstänkt innehåll.

Även de svenska partierna har svängt på nationell nivå.

Under valrörelsen inför valet 2022 uttryckte framför allt Moderaterna och Liberalerna en oro för inskränkningar av medborgares integritet och frihet. I dag pratar justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att man ”måste läsa av chattar för att rädda barnen” alltmedan förslaget har brett stöd bland de svenska riksdagspartierna.

De enda partierna som än så länge varit konsekventa i sin kritik mot Chat Control är C och SD.

För att ett förslag ska gå igenom, och få kvalificerad majoritet i EU:s ministerråd, krävs att minst 55% av medlemsländerna (15 av 27) röstar för förslaget, och att dessa i sin tur representerar minst 65% av Europas totala befolkning.

Vi på Bahnhof fortsätter att följa frågan på nära håll, och arbetar dagligen för att bekämpa massövervakning i alla dess former. Bland annat har vi precis lanserat molntjänsten Blackbox – en tjänst för dig som vill äga och kontrollera all din data själv. Du kan läsa mer om Blackbox här.

Fler nyheter

Bahnhofs delårsrapport Q2 2024

Första halvåret 2024 i sammanfattning Omsättning: 992,3 Mkr (910,5 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 163,3 Mkr (151,9 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 130,9  Mkr (119,5  Mkr) Resultat

Läs mer

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer