Nyheter

Chat control

Nederländerna säger nej till Chat Control

Säkerhetstjänsten varnar för allvarliga säkerhetsrisker

Ungerns försök att ena EU:s medlemsländer om det reviderade Chat Control-förslaget har mött nytt motstånd. Nederländerna – som fram till alldeles nyligen övervägde att stödja förslaget – har nu meddelat att man inte är beredda att ställa sig bakom kommissionen. Justitieminister David van Weel från högerliberala VVD menar att Ungers förslag inte tar hänsyn till skyddet av grundläggande rättigheter, såsom integritet och säkerhet på internet.

Vändningen kommer efter att den nederländska säkerhetstjänsten AIVD motsatt sig idén om att övervaka all digital kommunikation, och betonat vikten av end-to-end-kryptering.

Att införa client-side-scanning – det vill säga skanning direkt på användarens enhet – skulle utgöra allvarliga säkerhetsrisker för Nederländernas digitala motståndskraft, menar AIVD. Civilrättsliga organisationer i landet efterlyser istället en mer riktad och evidensbaserad strategi för att bekämpa sexuella övergrepp på barn, utan att äventyra människors integritet.

Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser Nederländernas nej kommer att få, men det kan äventyra den kvalificerade majoriteten. För att ett EU-förslag ska röstas igenom krävs nämligen att minst 55% av medlemsländerna (15 av 27) röstar för förslaget, och att dessa i sin tur representerar minst 65% av Europas totala befolkning.

Läs mer om Chat Control och våra uppdateringar här.

Fler nyheter

Rekordsnabb fiber tack vare Bahnhofs tekniker

På Bahnhof är vi stolta över att ha ett av marknadens mest erfarna och engagerade teknikteam. Våra tekniker är de som gör det möjligt för företag och privatpersoner att få en stabil internetuppkoppling, snabbt och säkert.

Läs mer

Sverige röstar ja till Chat Control

Idag röstade Sveriges justitieutskott – som väntat – för det nya kompromissförslaget till Chat Control. Av riksdagens partier röstade Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna nej

Läs mer