Nyheter

Bahnhofs delårsrapport Q3 2024

Tredje kvartalet 2024 i sammanfattning

Omsättning: 511,6 Mkr (477,9 Mkr)

Resultat före avskrivningar (EBITDA): 86,4 Mkr (86,5 Mkr)

Rörelseresultat (EBIT): 72,2 Mkr (70,2 Mkr)

Resultat efter skatt: 60,1 Mkr (58,6 Mkr)

Resultatet efter skatt per aktie: 0,56 SEK (0,55 SEK)

Nettomarginal: 14,8% (15,5%)

Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023
.

Läs fullständig rapport som pdf

Bahnhof AB
Delårsrapport
Juli – sep 2024

Rekordresultat! 72 Mkr

Omsättning: 512 Mkr

+7 procent! (jämfört Q3 2023)

Svenskt kvalitetsindex: Bahnhof Sveriges bästa bredbandsoperatör för företag! (SKI 21 oktober 2024).

BRF och villor: Succén fortsätter!

 

Tredje kvartalet 2024 i sammanfattning

Omsättning: 511,6 Mkr (477,9 Mkr)

Resultat före avskrivningar (EBITDA): 86,4 Mkr (86,5 Mkr)

Rörelseresultat (EBIT): 72,2 Mkr (70,2 Mkr)

Resultat efter skatt: 60,1 Mkr (58,6 Mkr)

Resultatet efter skatt per aktie: 0,56 SEK (0,55 SEK)

Nettomarginal: 14,8% (15,5%)

Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023.

 

Rekordresultat och tillväxt med starka marginaler!

Det tredje kvartalet 2024 präglas av tillväxt med en bibehållen hög marginal. Rörelseresultatet ökar till ett nytt rekord 72,2 Mkr (70,2 Mkr). Omsättningen ökar samtidigt med 7 procent till 511,5 Mkr (477,9 Mkr). Bahnhofs nettomarginal för det tredje kvartalet är 14,8 procent, vilket gör att prognosen för helåret 2024 kommer att infrias på ett positivt sätt. Marginalerna ligger på en historiskt hög nivå. Under det tredje kvartalet förbättras nettomarginalen i jämförelse med det andra kvartalet år 2024.

Den sista september 2024 har Bahnhof totalt 477 738 hushåll som har någon av våra blixtsnabba fibertjänster. Det är en nettotillväxt med 7 299 nya kunder (Q3 2023 var siffran 2 507). Det tredje kvartalets kundtillväxt är mycket stark, särskilt eftersom perioden också innefattar de normalt sett något svagare sommarmånaderna.

I öppna nät vinner Bahnhof terräng i förhållande till konkurrenter. Villa- och BRF-offensiven fortsätter med oförminskad styrka. Tusentals villaägare har nu valt Bahnhofs fiber där vi erbjuder 1 Gbit/s bredband för ungefär halva priset jämfört med konkurrenter. Bahnhof är också ensamma om att i stor skala kunna erbjuda fiber med 10 Gbit/s, som är en förutsättning för att fullt ut kunna dra nytta av den nya WiFi 7-standarden.

Företagssidan uppvisar på motsvarande sätt en stabil positiv tillväxt. Motorn i verksamheten är nät- och bredbandstjänster till kommersiella lokaler och kontor. Men vi fortsätter också växa inom segmenten cloud, datasäkerhet och co-location ”on-prem”.

Den 21 oktober 2024 utsåg Svenskt Kvalitetsindex Bahnhof till Sveriges bästa operatör för företag. Svenskt Kvalitetsindex har genomfört en omfattande, oberoende undersökning som innefattar tusentals respondenter. Bahnhof vinner före Telia som därmed petas ner från första platsen. Bahnhof får bästa betyg för stabilitet, pålitlighet och service.

 

Offensiva satsningar i Norden!

Bahnhofs strategiska mål är att etablera sig som en stor nordeuropeisk aktör för olika typer av kommunikationstjänster. Vi driver nu ett antal offensiva satsningar på olika områden, utan att för den skull urholka lönsamheten.

Vi har etablerat oss i Finland på allvar, och nu även inlett en expansion i Danmark. Vi ligger dessutom i startgroparna för att etablera våra första nya nät i Tyskland. Parallellt med den nordiska expansionen stärker vi greppet om Sverige ytterligare.

 

Finansiell situation i sammanfattning

Kassaflödet för det tredje kvartalet 2024 är mycket starkt med 99,5 Mkr (56,9 Mkr). Bahnhof har under perioden investerat totalt 6,3 Mkr (2,3 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige.

Den sista september är likvida medel i Bahnhof 659,8 Mkr (596,1 Mkr). Vi placerar våra likvida medel med krav på god avkastning och låg risk, men med en särskild viktning för snabb tillgänglighet. Den starka kassan kommer att användas till investeringar i framtidsprojekt.

Vi arbetar med kapitalet i tekniska och affärsmässiga nyinvesteringar i Sverige och utomlands. Förvärvsstrategin är aktivt sökande. Den utgår från en filosofi som bygger på att etablera nytt, eller att komplettera. Mogna och mer etablerade tjänster som vi redan driver byggs bäst i egen regi.

 

Mål och vision

 

Prognos för år 2024

Bahnhofs prognos för helåret 2024 är en omsättning som överstiger 2 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på drygt 12 procent. Prognosen bygger på vår analys och data om abonnemangsintäkter, samt det strategiska målet att ta marknadsandelar i Nordeuropa. Rörelsemarginalen för helåret kommer (mot bakgrund av det positiva tredje kvartalet) sannolikt att hamna högre än tidigare bedömning.

Bahnhofs försäljning bygger på liknande affärsmässiga förutsättningar som så kallade SaaS-bolag, som säljer innehåll och mjukvara med löpande abonnemang. De nya kunder som tillkommer blir en positiv del av Bahnhofs affär under många år.

 

Vision

Vi ska vara en internationell moln- och internetaktör som erbjuder säker, klimatsmart och innovativ kommunikationsteknik för företag och privatpersoner. Vi är offensiva, rörliga och vi tar tillvara alla möjligheter som följer av tekniska landvinningar. De tjänster vi bygger ska vara möjliga att skala upp och tillhandahålla som löpande abonnemang. Bahnhofs styrka är innovationer och nytänkande, som förenas med en kostnadsmedveten och organisk tillväxt.

 

Om kriget kommer

Bahnhof organiserar verksamheten för en potentiell krigsfara. Vi planerar för att vara motståndskraftiga mot digitala eller väpnade angrepp på infrastruktur (egen och kunders). I samråd med Försvarsmakten har vi krigsplacerat personal i Bahnhof. Vi stärker den tekniska redundansen. Vi har även sett över datasäkerheten på olika områden. Det innefattar också skalskydd i bergrum.

 

Hållbarhetsdeklaration

  • Bahnhof sätter människan i centrum! Vi värnar om individen och friheten på nätet. Strategiskt är våra kärnvärden nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv.  Det är inte tomma ord. Vi tar ställning även i kontroversiella frågor där våra kärnvärden hotas. Vi står upp för våra kunder.

 

  • Bahnhof driver teknik på ett sätt som inte i onödan gör av med energi eller äventyrar miljön.

  • Bahnhof återanvänder energi i datacenter, och vi har ett återvinningsprogram för elektronik- och teknikutrustning.

  • Bahnhof skapar ett arbetsklimat som odlar kreativitet, nyfikenhet och stort eget ansvar, med lika villkor för kvinnor, män och ickebinära.

  • Bahnhof arbetar aktivt mot korruption och mygel i alla dess former.

 

Rysslands angreppskrig mot Ukraina

Bahnhof stödjer väpnad och civil kamp mot Putins krig i Ukraina. Vi gör det genom insamlingar till ukrainska armén, samt opinionsbildning mot kriget med kortvågsradio till det ryska folket, och genom att stödja civilsamhället i Ukraina med ett stort antal anställda systemutvecklare i landet. Bahnhof har varit på plats i Kyiv sedan år 2004. Ett antal av våra ukrainska medarbetare är just nu i stridande förband vid fronten.

 

Ny transparenspolicy

Bahnhof kommunicerar hur bredbandsmarknaden fungerar, hur vi, våra partners och underleverantörer samarbetar, samt hur prismodellerna ser ut inom vår bransch. Genom denna öppenhet vill vi bygga förtroende och säkerställa att våra kunder och samarbetspartners har full insyn i våra affärsmetoder, samt bidra till en hållbar bransch.

 

Företagsmarknad

 

Totalt svarar koncernens företagsaffär under det andra kvartalet för 159,8 Mkr (149,4 Mkr under samma period 2023). Tillväxten för företagssidan är därmed 7 procent jämfört med samma period i fjol.

Företagstjänsterna innefattar nät (bredband) till fastigheter, kommersiella lokaler och kontor. En allt större andel kunder väljer även managerade trådlösa kontorsnät som tillval. Parallellt fortsätter satsningen på molntjänster och datasäkerhet, där vi räknar med att kunna leverera ett antal nyheter i de nästkommande kvartalen. Utöver det växer co-location i våra datacenter.

Det oberoende undersökningsföretaget Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har mätt kundnöjdhet på bredbandstjänster bland företag. Resultatet redovisades i oktober 2024 och visar att Bahnhof har nöjdast företagskunder i Sverige. Bahnhof har de stabilaste och pålitligaste tjänsterna – och vi är dessutom bäst på service.

 

Hela listan från Svenskt Kvalitetsindex (betyg från SKI:s undersökning):

Bahnhof, 74,5

Telia, 73,7

Telenor, 72,0

Tele 2, 69,6

Bredband2, 67,9

Övriga, 69,7

Tre, 66,9

Branschgenomsnittet, 71,3

 

Bahnhofs traineeprogram formar morgondagens ledare

 

Bahnhofs traineeprogram erbjuder en unik inblick hos Sveriges ledande internet- och molnleverantör. Utbildningen är skräddarsydd för de mest drivna och begåvade inom teknik, försäljning, ekonomi och affärsutveckling. Den täcker allt från avancerade tekniska lösningar och ledarskap, till affärsstrategier och innovation.

Programmet är krävande, och vänder sig därför till kandidater med ett naturligt driv. Som gillar att tänka i nya banor, för att hitta nya lösningar.

 

Det högsta betyget man kan ge

Sedan starten 1994 har Bahnhof odlat en kultur av talang och innovation, och fostrat många framgångsrika ledare på den svenska IT-scenen. Från en ung Peter Salanki, världsberömd entreprenör och AI-pionjär, till Philip Göransson, tidigare trainee och idag chef för Bahnhofs affärsutveckling.

– Rollen som trainee på Bahnhof fångade mitt intresse med sin tydligt entreprenöriella ton. Du banar din egen väg, utmanas och utvecklas i ett högt tempo. Det blir vad du gör det till. När jag fick se verksamheten på nära håll, och träffa människorna, var det solklart – jag var ”Bahnhofierad”, säger Philip och fortsätter.

“Det är ingen turism, utan man är verkligen runt och jobbar i organisationen. Bahnhofs traineeprogram är ett unikt upplägg som ger en många perspektiv. Man får en förståelse för sammanhanget man jobbar i, och hur allt faktiskt hänger ihop.”

Programmet syftar till att forma morgondagens ledare, och förväntningarna är därefter. För att lyckas krävs mer än bara akademiska meriter – uthållighet och en stark vilja att ständigt bli bättre är avgörande. För rätt person innebär programmet en ovärderlig chans att växa, med målet att en dag själv kunna axla en chefsroll på Bahnhof.

– Man får en god översikt över hur ett företag fungerar, vilket i sin tur ger en detaljerad förståelse för hur olika avdelningar samverkar, samt hur olika beslut påverkar olika delar av företaget – något som ger en värdefull grund för framtida ledarpositioner, säger traineen Christopher Henriksson.

 

Präglas av ständig utveckling och nytänkande

Christopher drev själv företag under sin studietid, och drogs till IT-branschen på grund av möjligheten att hjälpa andra företag att utvecklas digitalt. Det som fick honom att intressera sig för Bahnhof var företagets starka fokus på innovation.

– Trots företagets storlek fick jag intrycket att Bahnhof präglas av ständig utveckling och nytänkande. Det kändes som en spännande miljö att arbeta i, och jag trivs mycket bra.

Han får medhåll från medarbetaren Erik Fredriksson, som även han går Bahnhofs traineeprogram.

– Bahnhof är pionjärer, och har en lång historia av att ligga i framkant inom ny teknik, vilket tilltalade mig. Dessutom uppskattar jag Bahnhofs mod att utmana både marknadsnormer och andra aktörer för att främja innovation och utveckling av en annars ganska trögflytande marknad.

Erik studerade tidigare till civilingenjör och drev under tiden en konsultfirma med över 30 deltidsanställda studenter, vid sidan av sina egna studier. Han övervägde länge att fortsätta som konsult, men insåg med tiden att traineespåret passade honom bättre.

– Jag får chansen att skapa värdefulla kontakter och lär mig ständigt nya saker av erfarna kollegor som är experter inom sina områden. En viktig del är att ställa sig frågan “Hur fungerar det här?” samtidigt som man utmanar det befintliga, och bidrar med nya perspektiv och förbättringar.

 

Har du det som krävs? Välkommen att skicka en ansökan till trainee@bahnhof.net eller läs mer om våra lediga tjänster.

 

Privatmarknad

 

Under det tredje kvartalet 2024 växer Bahnhof organiskt (netto) med 7 299 nya hushåll som väljer någon av våra snabba fibertjänster. Det kan jämföras med samma period år 2023 då tillväxten var 2 507 kunder. Totalt har Bahnhof nu 477 738 privatkunder i Sverige.

 

Bahnhof fortsätter att ta marknadsandelar i öppna nät. Men framför allt genomför vi en massiv försäljningsinsats i den infrastruktur vi kontrollerar helt själva. Det handlar både om kampanjer till tusentals villaägare, och en fortsatt mycket offensiv satsning riktad till bostadsrättsföreningar och större fastighetsbestånd. Det har gett resultat!

 

Bahnhof ökar nu andelen kunder som har valt de allra snabbaste hastigheterna i vårt fibernät. Vi har nu även Sveriges snabbaste mätvärden i dataspelsplattformen Steam, där vi intar tätplatsen.

 

De snabbaste operatörerna i Steam är:

  1. Bahnhof
  2. Telenor
  3. Tele2

 

Längre ned, och med sämre hastighet, kommer Telia.

På sista plats förstås de som helt baserar sina tjänster på mobilt bredband.

 

(källa: Steams nedladdningsstatistik för Sverige: https://store.steampowered.com/stats/content).

 

Privatmarknad och bostadsrätter i fokus – nya lösningar för våra kunder!

 

Förening halverade priset – och fyrdubblade hastigheten

 

BRF Botkyrka i Tullinge grundades 1953 och är med sina 160 lägenheter en av de största bostadsrättsföreningarna i området. Under årens lopp har föreningen förlitat sig på gamla avtal, men när Bahnhof tog kontakt insåg man snabbt att det fanns stora utrymmen för förbättring – inte minst på bredbandsfronten. Styrelsen beslutade att se över föreningens avtal och potentiella besparingar.

– Jag var ny i styrelsen och tyckte att priset vi betalade till vår tidigare operatör kändes rimligt. Men efter att ha jämfört med gruppavtalet som Bahnhof erbjöd insåg vi att vi kunde få fyra gånger så höga hastigheter, till halva priset, berättar föreningens ordförande Oskar.

 

Viktigt med rätt värderingar

 

– Även om priset såklart var avgörande så var det också viktigt för oss att få en leverantör med rätt värderingar. Bahnhofs arbete för ett internet fritt från övervakning var väldigt värdefullt för oss, och gjorde att vi valde dem över andra.

 

“Krävdes väldigt lite jobb från vår sida”

 

I januari 2024 började Bahnhof installera fiber i fastigheten. En process som föreningen upplevde som både smidig och välplanerad.– Vi fick bra informationsmaterial på förhand, och de boende som inte fick det att funka själva fick snabb hjälp av supporten. Allt gick smidigt och det krävdes väldigt lite jobb från vår sida.

Idag är föreningen mycket nöjda med sitt beslut att gå över till Bahnhof. Utöver den smidiga onboardingprocessen har även den tekniska kundservicen överträffat föreningens förväntningar. – Varje gång vi har haft frågor eller problem har vi kunnat prata direkt med en tekniker, vilket framför allt jag som jobbar i branschen uppskattar. Det är inte en service vi vant oss vid sedan tidigare, avslutar Oskar.

 

Letar din bostadsrättsförening också efter en pålitlig bredbandslösning? Kontakta Bahnhof och upptäck hur vi kan ge er framtidens internetuppkoppling redan idag!

 

Europeisk expansion

 

Bahnhof har under 2024 fortsatt att växa på den nordiska marknaden, och tar nu de första stegen på kontinenten. Fokus ligger alltjämt på framgångsreceptet om hög, symmetrisk hastighet, fullständig integritet för kunden samt kunnig kundtjänst i egen regi.

 

Finland: Stark organisk tillväxt

 

I Finland har Bahnhof etablerat samarbeten med ett flertal större nätägare, både inom öppna nät och svartfiber. Antal beställda bredbandstjänster är i skrivande stund 7 012 stycken, varav 1 921 är aktiverade, och där ett dussintal är företagskunder. Tillväxten sker organiskt och återspeglar det stora intresset för vår kombination av hög prestanda och konkurrenskraftiga

priser. Med kontor centralt i Helsingfors, ett växande finskspråkigt säljteam samt kundtjänst har vi nu en stark grund för att växa kundbasen ytterligare.

 

Danmark: Partnerskap etablerat

 

I Danmark har Bahnhof påbörjat samarbete med en av landets största nätägare, som möjliggör att vi kan leverera bredband till tusentals kunder. Våra tusentals portar är aktiverade och redo för användning, och vi inleder nu marknadsinsatser. Intresset är redan tydligt – flera bostadsrättsföreningar har valt att teckna avtal innan vi har startat inlett vår fullskaliga lansering. Även i Danmark har vi danskspråkiga försäljare och kundtjänstmedarbetare, och vi inleder nu våra marknadsföringsinsatser.

 

Norge: Förnyad satsning på en etablerad marknad

 

Bahnhof har varit verksamt i Norge under en längre tid, med ett etablerat nät och en mindre portfölj av företagskunder. Nu inleder vi en förnyad satsning på den norska marknaden. Vi rekryterar för närvarande ett norskt säljteam med målsättningen att bredda vårt erbjudande och vinna fler företagsaffärer.

 

Tyskland: Framtiden tar form

 

I Tyskland har vi nyligen tecknat vårt första avtal med en ägare av öppet nät, där vi kan börja sälja våra bredbandstjänster under 2025. För att etablera vårt varumärke och skapa fler långsiktiga samarbeten deltar vi på mässor och initierar dialoger med ledande nätägare. Med vår kunskap och långa erfarenhet av öppna nät – ett koncept som fortfarande är relativt nytt i Tyskland – väcker vi intresse och positionerar oss som en innovativ uppstickare på marknaden. Tyskland representerar en marknad med stor potential, och vi tar oss an denna utmaning med samma beslutsamhet som präglat vår expansion i Norden.

 

VD Jon Karlung har ordet

 

”Alla ska sluta arbeta. Sluta omedelbart! Vänd på tangentborden!

 

Den mustasch- och glasögonprydde äldre mannen framför mig pekade resolut med handen, samtidigt som han hötte åt våra medarbetare. Det öppna kontorslandskapet på S:t Eriksgatan 117 fylldes snabbt av 18 bastanta personer från Kronofogdens särskilda avdelning för indrivning. Normalt jobbade de med knarktillslag, och att jaga in pengar från grovt kriminella.

 

Men den här torsdagsmorgonen, den 10 mars år 2005, hade de en annorlunda måltavla – Bahnhof Internet AB. Uppdraget var att hitta filmer och musik som spreds genom fildelning. Beställaren bakom det som formellt kallades ”intrångsundersökning”, ett slags civil husrannsakan, var film- och musikbranschen och dess lobbyist- och PR-organisation Antipiratbyrån. (Idag har de med orwellskt nyspråk bytt namn till ”Rättighetsalliansen”.)

 

Avsikten är nu inte att i detalj beskriva det som sedan följde. Men i korthet visade det sig att Antipiratbyrån själva varit delaktiga genom att dels köpa in hårdvaran (extra stora hårddiskar) till två av Bahnhofs anställda, dels iscensatt en operation där de laddat upp 68 000 filer med hjälp av en betald infiltratör med kodnamn ”Rouge”.

 

Det här låter som en sämre agentfilm. Och det är nog inte så konstigt. För bakom alltsammans låg PR-makarna i MPAA (Motion Picture Association of America). I deras rekvisita ingick även ett pressmeddelande som var skrivet en dag i förväg, och som beskrev razzian mot svenska Bahnhof som ett tillslag mot en ”terrororganisation” (just det ordet var dock struket i slutversionen, MPAA hade glömt att stänga av ”spåra ändringar” i dokumenten).

 

Men allt gick åt skogen för Hollywood! De hade inte räknat med att Bahnhof skulle avslöja bluffen, något som förstås lyftes i media. Och när det egna dubbelspelet uppdagades – att de själva varit delaktiga i att plantera filerna – drogs samtliga rättsliga åtgärder tillbaka och talan mot Bahnhof lades ner i sin helhet. Det var ett slags upphovsrättsindustrins skott i foten. På köpet blev jag rätt arg, och det har inte gått över helt märker jag.

 

Nu i november går en dramaserie på SVT Play som heter The Pirate Bay. Den skildrar just de här åren och konflikten mellan det gamla och nya. För formens skull kanske jag ska säga att just länksajten The Pirate Bay aldrig varit en del av Bahnhofs affär.

 

Men se gärna serien på SVT! Bahnhof har en del i det tredje avsnittet, som sänds fredagen den 15 november. Regissören Jens Sjögren har gjort en riktigt bra serie med nerv och högt tempo! Det är en rafflande historia som jag tycker fångar tidsanda, karaktärer och enskilda detaljer på ett bra sätt. Visst, det är fel i vissa fakta. Men om man tar av sig nördhatten, och istället ser helheten så är “The Pirate Bay” en av årets bästa svenska dramatiseringar.

 

Så vad hade hänt om vi som gillade ny teknik och innovationer år 2005 hade låtit artister och Hollywood diktera framtiden? Hade det ens idag funnits några högupplösta ”play-tjänster”? Under de här åren fanns det förslag som handlade om att man i stället skulle begränsa och strypa överföringshastigheten i bredband.

 

Vid en livesänd artistgala i augusti år 2006 på Zinkensdamm tvingades Bahnhof till exempel att skruva ner kapaciteten på bredbandet, eftersom artister oroade sig för att sändningen annars skulle bli för skarp och bra, och därför riskera att piratkopieras.

 

En sak kan man med 100-procentig säkerhet slå fast såhär tjugo år senare – jag fick rätt! Facit finns! Den nya tekniken med snabb överföringshastighet i fiber revolutionerade förutsättningarna för distribution av film, musik och teve.

 

Min förutsägelse var att det i sin tur skulle leda till att nya kommersiella tjänster av egen kraft skulle växa fram. Det tog lite tid (mycket på grund av den bakåtsträvande filmsidan) men till slut vann framtiden över forntiden.

 

Liknande strider om upphovsrätt känns igen från andra områden. De uppstår ofta när ny teknik stjälper gamla affärs- och intäktsmodeller. Det är inte osannolikt att upphovsindustrin just år 2024 är på väg att göra om exakt samma misstag. Man har laddat om bössan för nya skott i foten!

 

Den här gången genom att bekämpa AI, snarare än att göra det till en naturlig plattform för skapande och nya tjänster. Vid varje nytt teknikskifte jobbar man stenhårt för att cementera fast sig i det förgångna, snarare än att se möjligheterna.

 

Jag tänker också på det här när jag studerar rykande färsk statistik från gaming-plattformen ”Steam”. Det är världens största kommersiella portal för distribution av PC-spel, och här räds man inga höga hastigheter – tvärtom. Steam mäter kontinuerligt den tekniska nedladdningshastigheten hos olika operatörer, och man kan fråga sig vilken av de svenska operatörerna som idag ligger på förstaplats. Ni anar nog svaret. Korrekt, det är Bahnhof!

Nytt ekonomiskt rekordkvartal!

Det tredje kvartalet är mycket starkt ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är ett nytt rekordkvartal, med det högsta rörelseresultatet någonsin. Vi växer också organiskt utan att urholka marginalerna, som ligger kvar på en historiskt hög nivå.

Bahnhof kommer med stor sannolikhet därför att överträffa prognosen för rörelsemarginal för helåret (tidigare angiven till drygt 12 procent). Vi kommer också att överstiga 2 miljarder i omsättning.

Trots att vi bedriver en offensiv operation har vi också ett positivt kassaflöde på närmare 100 miljoner kronor för det tredje kvartalet. I krigskassan finns 660 miljoner kronor.

 

Blixtsnabbt bredband för villor och bostadsrätter!

På privatsidan tar Bahnhof marknadsandelar från våra konkurrenter. Det gäller särskilt anslutningar till villor och bostadsrättsföreningar, där vi i stort sett har krossarsiffror; detta trots att perioden innefattar de normalt svagare sommarmånaderna.

På tre månader växer Bahnhof helt organiskt med 7 299 nya hushåll (netto) som väljer någon av våra fibertjänster. Totalt har vi nu 477 738 privatkunder i Sverige. Kundbasen är stabilt organisk, och består av folk som helt frivilligt valt att köpa våra snabba bredbandstjänster.

Det är en hög efterfrågan på de riktigt snabba tjänsterna (i vårt fall ofta med 10 Gbit/s). De är själva dragloket för hela Bahnhofs nätaffär. Den nya trådlösa standarden WiFi 7 (upp till 9,6 Gbit/s trådlöst) eldar på utvecklingen ytterligare.

 

Bahnhof bästa operatören för företag!

Den 21 oktober 2024 utnämndes Bahnhof till Sveriges bästa bredbandsoperatör för företag. Vi tar titeln i kamp med samtliga av våra konkurrenter. Bakom mätningen står oberoende Svenskt Kvalitetsindex, som bygger resultatet på omdömen från tusentals personer. Bahnhof får högst betyg för stabilitet, pålitlighet och service.

Det spända säkerhetsläget fortsätter att ge avtryck i försäljningen. Här har ett nygammalt område seglat upp på ett positivt sätt. Servertjänster som bygger på egen co-location, det vill säga egna servrar i racksskåp i datacenter, har fått en renässans.

Bahnhof har också hjälpt ett antal företag att flytta ifrån höga kostnader i till exempel AWS till egen infrastruktur i våra datacenter. ”On-prem” är tidens melodi som nu vinner terräng – ett slags motsats till externa molntjänster. Bahnhof erbjuder bägge alternativen i vår egen svenska infrastruktur: co-location och cloud, det senare oftast på Openstack.

 

Bahnhof i Norden – snart Tyskland!

Det som ännu inte burit ekonomisk frukt, men där vi står inför ett genombrott under kommande kvartal, är våra satsningar i Norden. Bahnhof har byggt ett rejält fäste för expansion i Finland, och vi är till sist även i gång i Danmark.

Det riktigt banbrytande är dock att vi närmar oss en annan jättemarknad – Tyskland. Det är en operation som redan i detta tidiga skede satt avtryck på flera sätt. Vi är omtalade i branschen på mässor och Bahnhof framstår redan som den nya fräscha uppstickaren.

Det handlar både om vår syn på de riktigt höga hastigheterna med symmetrisk bandbredd, och förstås att vi är den största nordeuropeiska spelaren med erfarenhet som leverantör i öppna nät.

Vi har nu tecknat samarbetsavtal med fiberägare (”Metrofibre”), och har flera intresserade tyska samarbetspartners. Realistiskt kommer det förstås ändå ta tid innan vi kan etablera oss på allvar i Tyskland.

Vårt mål är att på allvar bli ett stort nordeuropeiskt telekombolag. Om man ser utlandet som en helhet, bestående av flera olika delmarknader, förutser jag att något av dessa områden kommer ta rejäl fart under år 2025. Det finns förutsättningar för en ketchupeffekt!

 

Bahnhof 30 år!

I augusti fyllde Bahnhof 30 år. Vi startade i en barack i Uppsala år 1994 med några modem för uppringda förbindelser, placerade i Ivar-hyllan från IKEA. Man kan nu fråga sig varför vi inte firar detta jubileum med salut och braskande marknadskampanjer. Det viktigaste skälet är att det finns något musealt över ett jubileum.

Det entreprenörsmässiga synsättet är att aldrig blicka tillbaka, även om man har med sig erfarenheter från tidigare i bagaget. Men det senare får inte bli en tung ryggsäck att bära med sig i startblocket. Ett företag är inte ett museum. Tekniken var inte bättre på faraonernas tid. Det är förändring som är själen i all verksamhet.

Network X är en av Europas största nätverksmässor. I år hölls den precis som förra året i Paris. För ett år sedan var WiFi 7 ganska nytt, vi var där och Bahnhof var sen först i Sverige med att lansera det som tjänst här hemma till privatpersoner. Jag tänkte på det när jag med en skara utvecklare och tekniker återvände för andra året i rad.

 

I år har WiFi 7 brutit igenom på allvar – riktigt kul!

En trend är att gränsen mellan B2B och B2C suddas ut. Konsumentsidan driver på nya tillämpningar. Jag ser att man kan sänka produktionskostnader, och samtidigt öka och förbättra prestandan. En spaning på årets mässa var att Nokia förstått detta, och såklart var på plats med mycket intressanta produkter, medan Ericsson som vanligt uteblev (se där, en svensk industriklenod på dekis).

En bra arbetskultur bygger på att ge stort utrymme för att vara nyfiken, kreativ och vilja undersöka alternativa modeller och synsätt. Det handlar hela tiden om att titta bortom horisonten, utan att för den skull förlora ett jordnära perspektiv. Och oavsett om de tekniska pusselbitarna kommer från den franska huvudstaden eller en piratbukt online.

För den som vill vara med och bygga verksamheten och framtida tjänster har Bahnhof nu ett fantastiskt trainee-program, som vänder sig till nyexaminerade personer från Sveriges bästa universitet. Men även du som känner på dig att du skulle passa hos oss, sänd gärna in en spontanansökan till jobb@bahnhof.net.

Till sist; Bahnhof sänder nu närmare ett ton nätverksutrustning till Ukraina. Utrustningen är öronmärkt för militärt bruk. Vi har fyra man vid fronten, och ett antal fler som på olika sätt lever med kriget varje dag. Vi deltar med tankar, empati och omsorg om våra medarbetare.

 

Slava Ukraini!

Stockholm, den 11 november 2024

Jon Karlung, VD

Bahnhof AB

 

Finansiell situation

 

Närmare upplysningar om underliggande finansiella faktorer återfinns i denna rapport. Analyser för koncernen inkluderar även moderbolaget, såvida vi inte uttryckligen anger att det endast gäller moderbolaget. Eftersom moderbolaget är en så betydande del av koncernen är förklaringarna för koncernen också relevanta för moderbolaget.

 

Utveckling av resultat och ställning

 Intäkterna för tredje kvartalet 2024 uppgick till 511,6 Mkr (477,9 Mkr). Bahnhofs intäkter består nästan enbart av abonnemangsintäkter från både företags- och privatkunder. Omsättningen påverkas inte av säsongsmässiga variationer. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 72,2 Mkr (70,2 Mkr).

Rörliga ersättningar till nätägare fortsätter öka och detta i kombination med utlandssatsningar och stora kampanjer i Sverige som sätter press på nettomarginalen i det korta perspektivet. Trots detta förbättrar Bahnhof lönsamheten jämfört med föregående år.

 

Kassaflöde och finansiell situation

Kassaflödet för det tredje kvartalet 2024 är 99,5 Mkr (56,9 Mkr). Den sista september är likvida medel i Bahnhof 659,8 Mkr (596,1 Mkr). Leasingskulderna uppgår till 128,6 Mkr (80,3 Mkr). Kassaflödet från verksamheten är i grunden mycket starkt.

Bahnhof har under perioden investerat totalt 6,3 Mkr (2,3 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige. Bahnhofkoncernen har idag en stark kassa som kommer att användas till investeringar i olika framtidsprojekt eller förvärv.

 

Bolagsstruktur

Moderbolag i Bahnhofkoncernen är Bahnhof AB (publ) med organisationsnummer 556519-9493 och säte i Stockholm. Bahnhof AB (publ) har ett svenskt dotterbolag, Elementica Data Center Construction AB (556715-9495) samt ett svenskt dotterbolag Bahnhof LABS AB (559347-4967). Bahnhof har dessutom ett portugisiskt dotterbolag Bahnhof Unipessoal LDA (PT 509519636), ett norskt dotterbolag Bahnhof AS (986 108 351), ett danskt dotterbolag Bahnhof Elementica ApS (44155745), ett finskt dotterbolag Bahnhof Oy (3392491- 2) samt ett tyskt dotterbolag Bahnhof Nätverk GmbH. Samtliga dotterbolag är numera helägda.

 

Väsentliga risker och osäkerheter

Bahnhof verkar på en marknad med många konkurrenter, olika tekniska lösningar och i en föränderlig omvärld. Bolaget och dess kunder kan bli utsatta för allvarliga dataintrång, myndigheters godtycke, politiska beslut som ändrar spelregler och ökar kostnader samt teknikskiften som dramatiskt ändrar förutsättningar för bolagets tjänster.

Bahnhof har motståndskraft mot flera av dessa risker genom att vår kärnverksamhet är datasäkerhet. Vi har också en stor och bred kundbas med olika tjänster. Bahnhof är inte beroende av enstaka kunder, affärsområden eller tjänster. I ett sämre konjunkturläge säljer vi tjänster som få kan vara utan. I avtalen med våra kunder har vi klausuler som reglerar en ökad inflation och prisökningar från våra underleverantörer.

I årsredovisningen för 2023 beskrivs väsentliga risker och osäkerheter utförligt. Riskbedömningen är oförändrad jämfört med årsredovisningen. Ingen förändring har skett jämfört med årsredovisning.

 

Transaktioner med närstående

De två huvudägarna är Jon Karlung och Andreas Norman som tillsammans äger drygt 50 procent av kapitalet i Bahnhof genom bolaget K.N. Telecom. Bahnhof har ett konsultavtal med K.N. Telecom och hyr en kontorsbyggnad av bolaget. Kontorsbyggnaden ligger i en fastighet i centrala Borlänge som är dimensionerad för ca 80 medarbetare (främst kundtjänst). Hyran är satt på marknadsmässiga villkor och Bahnhof betalar enligt avtal för närvarande 102 227 kronor per månad till K.N. Telecom AB.

 

First North

Bahnhof är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Certified adviser är FNCA Sweden AB.

 

Granskning

Denna delårsrapport för perioden januari till september 2024 har inte varit föremål för granskning av företagets revisorer.

Jon Karlung
vd
jon.karlung@bahnhof.net

Detta är sådan information som Bahnhof AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanståendes kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 november 2024 klockan 07:00.

Certified adviser: FNCA Sweden AB

Fler nyheter

Rekordsnabb fiber tack vare Bahnhofs tekniker

På Bahnhof är vi stolta över att ha ett av marknadens mest erfarna och engagerade teknikteam. Våra tekniker är de som gör det möjligt för företag och privatpersoner att få en stabil internetuppkoppling, snabbt och säkert.

Läs mer