År 2024 i sammanfattning
Omsättning: 2018,9 Mkr (1877,4 Mkr)
Resultat före avskrivningar (EBITDA): 328,6 Mkr (327,8 Mkr)
Rörelseresultat (EBIT): 267,7 Mkr (262,8 Mkr)
Resultat efter skatt: 220,2 Mkr (214,1 Mkr)
Resultatet efter skatt per aktie: 2,05 SEK (2,00 SEK)
Nettomarginal: 14,1% (14,6%)
Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023.
Rapport i textformat
Omsättning:
2 MILJARDER!
+ 8 procent! (jämfört 2023)
Stärkta rörelsemarginaler: 268 Mkr
Nordisk offensiv: Full fart i alla grannländer!
Bredband för privatpersoner: Succéår för BRF och villafiber!
Sveriges snabbaste bredband: Högst hastighet & lägst latens! (Bredbandskollen, december 2024)
År 2024 i sammanfattning
Omsättning: 2018,9 Mkr (1877,4 Mkr)
Resultat före avskrivningar (EBITDA): 328,6 Mkr (327,8 Mkr)
Rörelseresultat (EBIT): 267,7 Mkr (262,8 Mkr)
Resultat efter skatt: 220,2 Mkr (214,1 Mkr)
Resultatet efter skatt per aktie: 2,05 SEK (2,00 SEK)
Nettomarginal: 14,1% (14,6%)
Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2023.
Tillväxt med starka marginaler!
Helåret 2024 präglas av tillväxt med starka marginaler. Omsättningen ökar med 8 procent till 2018,9 Mkr (1 877,4 Mkr). Rörelseresultatet ökar samtidigt till 267,7 Mkr (262,8 Mkr). Prognosen för helåret infrias, och överträffas avseende rörelsemarginalen.
Offensiv Nordeuropa!
Målet under 2024 var att skapa förutsättningar för att etablera Bahnhof i Norden. Det handlade om att först bygga upp organisatoriska och tekniska förutsättningar för en vidare expansion. Det har vi lyckats med! Vi har nu närvaro i alla grannländer och fibernät.
Bahnhof har inlett verksamhet i Finland, Danmark och Norge. Utöver detta är vi på väg in i Tyskland. I Norge har vi under det första kvartalet 2025 dessutom genomfört ett förvärv (för att snabbare ta ett grepp om den norska marknaden).
Det strategiska målet är att bygga operationella förutsättningar för att på allvar ta Bahnhof utanför Sverige. Vi har nu goda förutsättningar för att kunna göra en bredare expansion i utlandet under de kommande åren. Målet under 2025 är en större försäljningsoffensiv i våra grannländer.
Stark organisk tillväxt på privatmarknaden!
Den organiska tillväxten på privatsidan i Sverige är den högsta sedan pandemin. Den sista december 2024 har Bahnhof totalt 486 461 hushåll som har någon av våra blixtsnabba fibertjänster (456 922 år 2023). Det är en organisk nettotillväxt på årsbasis på 29 539 nya kunder. Det fjärde kvartalet 2024 är också det bästa, med en tillväxt på 8723 nya kunder (2955 det fjärde kvartalet år 2023).
År 2024 präglas särskilt av stora framgångar både på BRF och villamarknaden. Tusentals hushåll har valt vår fiber. De allra snabbaste fibertjänsterna erbjuder Bahnhof för ungefär halva priset jämfört med övriga konkurrenter.
Många kunder väljer dessutom tillvalet 10 Gbit/s, som passar med WiFi 7 (den senaste WiFi-standarden med högre och stabilare hastigheter på upp till 9,6 Gbit/s trådlöst).
I öppna nät fortsätter Bahnhof att vinna terräng i förhållande till konkurrenter, men där är villkoren mer oförutsägbara. Året präglas av prishöjningar från främst de privatiserade (tidigare offentligägda) nät som ägs av GlobalConnect (samt i någon mån Telia).
Företagsmarknaden ökar med stabilt bredband och säkra tjänster!
På företagssidan växer Bahnhof med nät- och bredbandstjänster till kommersiella lokaler och kontor. Men vi fortsätter också växa inom segmenten cloud, datasäkerhet och colocation. I ett oförutsägbart omvärldsläge ökar intresset för tjänster och infrastruktur som drivs i Sverige.
Bahnhof utses till vinnare i en rad mätningar under 2024. Det är både sådana som redovisar tekniska data (som till exempel ”Bredbandskollen”, där Bahnhof vinner genom både snabbast teknisk svarstid och nedladdningshastighet) samt mer omfattande marknadsundersökningar som mäter kundnöjdhet. Till exempel utser Svenskt Kvalitetsindex Bahnhof till bästa operatör för företag (i oktober 2024).
Finansiell situation i sammanfattning
Den sista december 2024 är likvida medel i Bahnhof 667,7 Mkr (757,7 Mkr). Vi placerar våra likvida medel med krav på god avkastning och låg risk samt med en särskild viktning för snabb tillgänglighet.
Bahnhof har under perioden investerat totalt 56,4 Mkr (21,5 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige samt en ny datahall i Kista. Kassaflödet för 2024 är -89,7 Mkr (197,0 Mkr). Kassaflödet är positivt för det fjärde kvartalet 2024. Den stora skillnaden mellan 2023 och 2024 beror huvudsakligen på svängningar i rörelseskulderna (se även not 6).
Den starka kassan kommer att användas till investeringar i framtidsprojekt. Vi kommer att arbeta med kapitalet i tekniska och affärsmässiga nyinvesteringar i Sverige och utomlands. Förvärvsstrategin är aktivt sökande. Den utgår från en filosofi som bygger på att etablera nytt, eller att komplettera. Mogna och mer etablerade tjänster som vi redan driver byggs bäst i egen regi.
Utdelning
Styrelsen rekommenderar en ordinarie utdelning på totalt 2 kronor per A- och B-aktie (oförändrat mot föregående år). Förslaget till årsstämman den 13 maj medför att totalt 215,13 Mkr kommer att delas ut till Bahnhofs aktieägare. Avstämningsdag för utdelning är den 15:e maj (med utbetalningsdag den 20:e maj.)
Prognos 2025
Bahnhofs prognos för helåret 2025 är en omsättning på 2,2 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 12 procent.
Prognosen bygger på vår analys och data om abonnemangsintäkter, samt vårt strategiska mål att ta marknadsandelar i Nordeuropa. Det senare kan komma att påverka de ekonomiska målen i ytterligare positiv riktning.
Bahnhofs försäljning bygger på samma affärsmässiga principer som så kallade SaaS-bolag, som säljer innehåll och mjukvara med löpande abonnemang. De nya kunder som tillkommer blir en positiv del av Bahnhofs affär under många år.
Vision
Bahnhof ska vara en expansiv nordeuropeisk moln- och internetaktör som erbjuder säker, klimatsmart och innovativ kommunikationsteknik för företag och privatpersoner. Vi är offensiva, rörliga och vi tar tillvara alla möjligheter som följer av tekniska landvinningar. De tjänster vi bygger ska vara möjliga att skala upp, och tillhandahålla som löpande abonnemang. Bahnhofs styrka är innovationer och nytänkande, som förenas med en kostnadsmedveten och organisk tillväxt.
Om kriget kommer
Bahnhof organiserar verksamheten för en potentiell krigsfara. Vi planerar för att vara motståndskraftiga mot digitala eller väpnade angrepp på infrastruktur (egen och kunders). I samråd med Försvarsmakten har vi krigsplacerat personal i Bahnhof.
Vi arbetar målmedvetet med datasäkerhet på olika områden. Det innefattar också skalskydd i bergrum. Bahnhof stödjer den ideella föreningen Totalförsvarets Förvaltningsorganisation med Bahnhof Cloud.
Vi driver verksamhet ”on-prem” på öppen källkod (bland annat OpenStack) för att ha maximal egen kontroll över våra tjänster. Det innefattar även att begränsa teknisk och kommersiell påverkan från handelshinder, som oförutsägbara tullar på till exempel amerikanska molntjänster och mjukvara.
Rysslands angreppskrig mot Ukraina
Bahnhof stödjer väpnad och civil kamp mot Putins krig i Ukraina. Ett antal av våra ukrainska medarbetare är just nu i stridande förband vid fronten. Under det fjärde kvartalet 2024 donerade Bahnhof en lastbil, samt närmare ett ton teknisk utrustning (främst hårdvara för nät till drönarförband) till den ukrainska armén.
Hållbarhetsdeklaration
- Bahnhof sätter människan i centrum! Vi värnar om individen och friheten på nätet. Strategiskt är våra kärnvärden nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv. Det är inte tomma ord. Vi tar ställning även i kontroversiella frågor där våra kärnvärden hotas. Vi står upp för våra kunder.
- Bahnhof driver teknik på ett sätt som inte i onödan gör av med energi eller äventyrar miljön.
- Bahnhof återanvänder energi i datacenter, och vi har ett återvinningsprogram för elektronik- och teknikutrustning.
- Bahnhof skapar ett arbetsklimat som odlar kreativitet, nyfikenhet och stort eget ansvar, med lika villkor för kvinnor, män och ickebinära.
- Bahnhof arbetar aktivt mot korruption och mygel i alla dess former.
Företagsmarknad
Totalt svarar koncernens företagsaffär under 2024 för 634 Mkr (594 Mkr). Tillväxten för företagssidan är därmed 7 procent jämfört med helåret 2023. Företagstjänsterna innefattar nät (bredband) till fastigheter, kommersiella lokaler och kontor. En växande andel av kundbasen väljer också managerade trådlösa kontorsnät som tillval.
Parallellt fortsätter satsningen på molntjänster och datasäkerhet, där vi räknar med att kunna leverera ett antal nyheter under de kommande kvartalen. Utöver detta fortsätter tillväxten i det segment som bygger på colocation i våra datacenter.
Bahnhofs datacenter är certifierade enligt ISO27001.
Vi har under 2024 genomfört investeringar som innefattar ett nytt datacenter i Norra Stockholm (”Gullan”), som även designats som nätknutpunkt. Vi har även uppgraderat flera av våra befintliga anläggningar för att öka driftsäkerheten. I centrala Malmö har datacentret ”Sparven” genomgått en större uppgradering, där vi möter ökad regional efterfrågan från kunder både i Malmö och Köpenhamn.
Företaget i fokus – nya lösningar för våra kunder!
TFFO: En digital försvarslinje i Bahnhofs svenska moln
Totalförsvarets Förvaltningsorganisation (TFFO) är en ideell förening som stödjer Sveriges frivilliga försvarsorganisationer och civilförsvaret med säkra IT-tjänster. För att garantera säker drift och svensk datalagring valde de molnplattformen Bahnhof Cloud. Som en aktiv samhällsaktör och förespråkare för digital suveränitet sponsrar Bahnhof initiativet.
De frivilliga försvarsorganisationerna spelar en avgörande roll i Sveriges totalförsvar. De organiserar och utbildar tusentals personer som vid ett krig är avgörande för Sveriges motståndskraft. Totalt omfattar de cirka 380 000 frivilliga som bidrar med sin tid och kompetens för att stärka Sveriges försvar. Men trots deras viktiga uppdrag har många av organisationerna en bristande digital säkerhet, vilket gör dem sårbara för cyberhot.
Daniel Sörlöv, datasäkerhetsexpert och en av initiativtagarna till TFFO, har under sina över 20 år i Hemvärnet sett allvarliga brister på nära håll. Enligt honom saknas det ofta nödvändiga resurser och kunskap att hantera information på ett säkert sätt.
– Kör man en opatchad WordPress som sattes upp för 10 år sedan med lösenordet sommar95 är man ett enkelt mål. Nivån är så pass eftersatt, säger Daniel Sörlöv.
Känsliga uppgifter som medlemsregister, kommunikationsplaner och övningsdetaljer som hamnar i fel händer kan utgöra en direkt säkerhetsrisk för Sverige. Därför behövdes lösningar som både skyddar informationen och är lättanvänd för de frivilliga organisationerna. TFFO grundades 2021 när Daniel Sörlöv utvecklade ett nytt och säkert system för medlemshantering åt Personaltjänstförbundet, en frivillig försvarsorganisation som hjälper Hemvärnet att utbilda och rekrytera soldater. Därifrån växte TFFO snabbt till att erbjuda fler cybersäkerhetstjänster såsom säker identitetshantering och DNS-skydd.
– Vi arbetar helt ideellt för att höja den digitala säkerhetsnivån, så att alla som lägger sin fritid på att stärka Sveriges försvar kan fokusera på det de är bäst på, säger Daniel Sörlöv.
TFFOs styrelse består idag av flertalet välkända namn såsom före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och Tony Buss som är grundare av Freja eID. Gemensamt är deras engagemang för frihet, demokrati och Sveriges försvar.
Från att tills nyligen haft alla sina tjänster i de amerikanska molnen Azure och AWS har TFFO nu alltså valt Bahnhof. Att valet föll på den svenska bredbands- och molnleverantören var ingen slump. Utöver en lång historia av att värna om digital integritet, genomfördes en noggrann bedömning av olika leverantörer utifrån teknisk infrastruktur, tillgång på reservkraft och säkerhetsnivå. Att all data skulle lagras på svensk mark var ett krav.
– Det är en enorm trygghet att veta att exakt var vår data lagras och vilken personal som finns på plats. Med lagring i Bahnhofs datacenter Pionen, som ursprungligen byggdes som skyddsrum för det civila försvaret känns det som att vi har kommit tillbaka till våra rötter, säger Daniel Sörlöv.
Förutom 10 procent lägre svarstid jämfört med de tidigare molntjänsterna, har flytten till Bahnhofs Cloud varit smidig i och med att de som fungerar på samma sätt som de är vana vid.
– Det har gått otroligt smidigt. På halva tiden mot vad vi trodde, konstaterar Daniel Sörlöv.
Med en säker och stabil IT-infrastruktur hos Bahnhof, och med stöd i form av sponsrade molntjänster, kan TFFO fortsätta sitt arbete med att stärka Sveriges försvar, och ge de frivilliga organisationerna de digitala verktyg de behöver för att skydda landet.
Privatmarknad
Den organiska tillväxten på privatsidan är den högsta sedan pandemin. Under det fjärde kvartalet 2024 växer Bahnhof organiskt (netto) med 8 723 nya hushåll som väljer någon av våra snabba fibertjänster. Den sista december 2024 har Bahnhof totalt 486 461 privatkunder i Sverige (456 922 år 2023).
Framför allt ökar antalet kunder i villor och bostadsrättsföreningar dramatiskt. Närmare 15 procent av alla nya kunder väljer dessutom hastigheten 10 000 Mbit/s. Vi har särskilt profilerat oss som den operatör som erbjuder de allra snabbaste hastigheterna (både nedladdning och uppladdning, samt svarstider i millisekunder).
I stadsnäten är tjänsterna dyrare (till följd av prishöjningar från kommunikationsoperatörer och nätägare som GlobalConnect) men i relation till konkurrenter tar Bahnhof ändå marknadsandelar. Vår uppfattning är att PTS ska reglera viss infrastruktur för att minimera effekten av skadliga monopol, med ökad konkurrens på lika villkor som positiv effekt.
Teknisk överlägsenhet med snabba anslutningar.
Bahnhof är snabbast i alla mätningar som jämför nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och svarstider. Operatörerna med högst nedladdningshastighet i Sverige är i ordning:
1) Bahnhof, 2) Telenor, 3) Telia.
Långt ner i prestanda, med ungefär en fjärdedel av genomsnittlig hastigheten, hittar man de som säljer så kallat mobilt ”bredband” (källa: Steams nedladdningsstatistik: https://store.steampowered.com/stats/content).
Bredbandskollen redovisade en mätning av nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och svarstid för perioden januari till och med november 2024. Undersökningen baserade sig på totalt 12,2 miljoner mätningar. Bahnhof vinner med god marginal före konkurrenterna (källa: https://www.bredbandskollen.se/statistik/)
Privatmarknad och bostadsrätter i fokus!
BRF Fatbursviken 2 får tryggt bredband
Mitt i hjärtat av Södermalm i Stockholm, alldeles vid tågstationen Stockholms Södra, ligger bostadsrättsföreningen Fatbursviken 2, med 178 lägenheter. På Bahnhof är vi nu stolta att meddela att föreningen valt Bahnhof som bredbandsleverantör av 1 000 Mbit/s fiber.
Vi ringer upp Mats Bergman, vice ordförande i styrelsen och ansvarig för den bredbandsuppkoppling som ingår i bostadsrättsföreningens avgift. Att säkerställa att föreningens boende har tillgång till stabil uppkoppling är något han tar seriöst.
– Internet är ju idag en lika självklar del av vardagen som rinnande vatten eller el, säger Mats och lägger till att även de äldsta i föreningen är beroende av sin bredbandsuppkoppling.
Utvärderade fem bredbandsleverantörer
Efter problem med tidigare leverantörs driftsäkerhet och support, bestämde sig Fatbursviken 2 för att hitta en ny bredbandsleverantör. Efter en noggrann utvärdering av fem olika aktörer, baserat på faktorer som kundsupport, leveranssäkerhet och teknisk expertis, föll valet på Bahnhof.
– Vi är mer än nöjda med Bahnhofs lösning. Med deras pålitliga infrastruktur och utmärkta support känner vi oss trygga med att ha dem som partner för en lång tid framöver, säger Mats.
Föreningen ser nu fram emot ett fortsatt samarbete med Bahnhof. De är övertygade om att de gjort rätt val för både nuvarande och framtida behov.
Letar din bostadsrättsförening också efter en pålitlig bredbandslösning?
Ring 010-510 30 50 eller mejla brf@bahnhof.net så hjälper vi er vidare!
VD Jon Karlung har ordet
”Låt hundra blommor blomma!”
I dessa AI-dagar måste jag börja med ett citat av Mao Zedong. Han utvecklade sina tankar i det kinesiska kommunistpartiets policy som gällde mellan år 1956 och 1957 på följande sätt: Policyn att låta hundra blommor blomma och hundra skolbildningar disputera är menad att främja konstens och vetenskapens framsteg.
Det rådde yttrandefrihet i Kina under den korta period på 50-talet som kallas ”De hundra blommorna”. Men Mao ångrade sig snabbt och drog i nödbromsen. All yttrandefrihet förbjöds, med mindre angenäma konsekvenser för oliktänkande. Men först var han nog något på spåren! Det kan vara så att fri åsiktsbildning och öppenhet gynnar konstens och vetenskapens framsteg…
Jag lät den kinesiska AI-modellen DeepSeek och den amerikanska ChatGPT diskutera det här med varandra, genom att klippa och klistra in frågor och svar mellan dem. På frågan om den kinesiska staten kunde tillskansa sig användardata svarade DeepSeek: ”The server is busy. Please try again later.”
ChatGPT påpekade då att den kinesiska censuren kan gömma sig bakom ”tekniska problem” för att slippa obekväma frågor. DeepSeek berättade i gengäld att den lösmynta ChatGPT minsann läckte information till den amerikanska staten, både genom Cloud- och Patriot Act.
Det finns något uppfriskande över bråkande AI-modeller! Under en period verkade det som att den som la vantarna på störst mängd av användarnas personliga data, och hade de dyraste grafikkorten för flyttalsberäkning, vann.
För omväxlings skull är det riktigt kul med ett kinesiskt företag som kullkastar AI-monopol, och river ner finansiella luftslott med vad som kan utvecklas till en ny IT-bubbla. Visst, man kan misstänka kinesiska plagiat och industrispionage, men det gör inget! När anden väl är ur flaskan går det inte att stoppa tillbaka den.
DeepSeek tycker jag själv visar upp en mer resonerande sida, särskilt i hur den kommer fram till svar. Det är i sig en innovation. Jag tycker också att den har lite mer humor. Men det är en mänsklig bedömning.
Vi befinner oss i ett slags AI-kapprustning mellan stater, företag och stora språkmodeller. Här finns också olika syn på kodutveckling. Bahnhof håller på transparens och öppen källkod. Vi undersöker nu förutsättningarna för att själva bygga AI-modeller som bygger på öppen källkod, och som medger ”privata rum”, det vill säga språkmodeller med datasäkerhet som inte läcker information.
Vi har en av de kraftfullaste svenska molnplattformarna som är byggd på OpenStack. Våra kunder har tillgång till prestanda som i delar överträffar både AWS och Microsoft Azure (vilket uppmärksammats av bland annat Totalförsvarets Förvaltningsorganisation (se sid 7 i denna rapport).
Den stora AI-revolutionen just nu är att man till en bråkdel av kostnaderna kan bygga lösningar, som inte monopoliserar beräkningskraft för AI till ett fåtal jättar. Det är en turbulent och riktigt rolig tid för utveckling och experiment. Inte alls olik den period när internet slog igenom på allvar på 1990-talet. Kort sagt – låt flera hundra olika AI blomma!
Två miljarder och det ekonomiska resultatet!
Det är ett kanonbra och händelserikt år! Vi jobbar parallellt på flera tekniska och affärsmässiga områden, och befinner oss i det utmanarläge vi gillar. En positiv milstolpe är förstås att Bahnhof nu sprängt ytterligare en miljardvall. Bahnhof växer i Sverige, men har under 2024 också skapat förutsättningar för att under 2025 ta oss vidare utomlands.
Ur ett ekonomiskt perspektiv har utlandssatsningen drivits på ett sätt där vi hållit i kostnaderna. Vi har prioriterat att bygga brohuvuden på exakt de områden där det finns blottor på de lokala marknaderna. Siktet är inställt på att ta marknadsandelar i Norden under 2025.
På den lokala marknaden i Sverige har vi under 2024 en stark kundtillväxt för våra nättjänster. Privatsidan uppvisar rentav den starkaste tillväxten sedan det första pandemiåret. Och på företagssidan har vi tagit flera stora affärer i våra datacenter, vari även offentliga aktörer som kunder.
Bahnhofs omsättning för helåret överstiger 2 miljarder (2 019 Mkr) med en rörelsemarginal (EBIT) på 13,3 procent. Vi överträffar därmed prognosen avseende resultatet med drygt en procentenhet. Den nya prognosen för helåret 2025 är i första hand satt för vår affär i Sverige, men det finns förstås en möjlig uppsida från vår expansion i utlandet.
Danmark, Finland och Norge – expansion i Norden!
Vår danska operation utgår från Jylland (bland annat Århus, Ålborg, Horsens och Silkeborg). Marknaden i Danmark kännetecknas av långvariga och destruktiva priskrig mellan olika aktörer. Å andra sidan är det precis de eländiga förhållanden vi är vana vid sedan decennier, särskilt från skyttegravarna på den svenska stadsnätsmarknaden.
Det är lite kul att vi börjat just i Jylland, för att röra oss mot Köpenhamn. Här finns en historisk svensk parallell från 1600-talet. Vintern 1658 tog Karl X Gustav en väl avvägd chansning, och gick från Jylland med den svenska hären över isarna vid Stora och Lilla bält. Det frusna vattnet bar armén (åtminstone de flesta, några drunknade). Med förhållandevis små medel lyckades man överrumpla fienden, varför Skåne kom att tillfalla Sverige.
Bahnhofs vapen är låga kostnader och de allra snabbaste fibertjänsterna. Jag tror på att förenkla erbjudanden och rensa i den vildvuxna floran av olika bandbredder. Vi fokuserar på de högsta hastigheterna redan från början. Att fundera på megabits är ren 1900-talsnostalgi. Det är gigabit som gäller!
Vi har en butik som på totalen kommer att ge positiva effekter, och som öppnar dörren till ett antal nya möjligheter på företagssidan. Inte minst på datacentersidan där man kan räkna in vårt datacenter ”Sparven” i centrala Malmö, alltså ”Greater Copenhagen”.
På motsvarande sätt är vi igång i Finland. Operationen drivs med framgång med eget försäljningskontor i Helsingfors, finsk kundtjänst och ett urval framsynta samarbetspartners med inriktning på blixtsnabb fiber. Bahnhof har en fräschör i ett land som dominerats av asymmetriskt bredband på ålderstigna kopparkablar, och en övertro på mobilt bredband.
I Norge har vi sedan flera år teknisk närvaro som varit vilande. Vi aktiverar nu våra nätmässiga plattformar, och satsar på att erbjuda fibertjänster tillsammans med våra partners. För att öka farten har vi genomfört ett viktigt förvärv (i februari 2025) av en mindre operatör i Oslo-området. Bahnhof har nu fötter på marken, och ett bra slagläge på den norska marknaden!
Tysk vår!
Det tyska fälttåget befinner sig i startgroparna! Vi har branschens bästa general för ”Operation Bahnhof”. Det är Philipp Riederer von Paar som från februari 2025 är ansvarig för Bahnhof Nätverk GmbH, där vi utgår från Düsseldorf. Philipp har erfarenhet från en rad telekombolag och kommer senast från American Tower.
På kort tid har vi satt avtryck i den tyska IT-branschen, och många nätägare är sugna på att göra affärer med oss. Vi har flera avtal på ingång, som gör det möjligt att nå olika delar av Tyskland. Många är nyfikna på det svenska telekombolaget med det tyska namnet.
Vi har också synts i den tyska affärspressen. Det finns ett antal framsynta investerare som följer oss. Här vill jag särskilt tacka Dr. Stephan Howaldt (med fonden Howaldt Wertanlagen Fund i Hamburg). Stephan uppmärksammade Bahnhof tidigt, och har varit en viktig dörröppnare!
Till sist, konsten visar vägen för AI. I romanen ”Liftarens guide till galaxen” av Douglas Adams blommar humorn. Här finns till exempel en AI-motor som kallas Deep Thought. Det är en superdator, vars beräkningskraft jobbar med att besvara en enda sak om livet, universum och allting.
Efter drygt sju miljoner år av avancerade beräkningar så kommer äntligen ett svar från superdatorn Deep Thought – nämligen ”fyrtiotvå”. Men vad som är själva frågan till svaret – det är det ingen som vet…
Jag bad ChatGPT besvara gåtan. Vad är frågan till 42? Svaret kom snabbt: ”Hur många försök tar det innan IT-supporten frågar om du har startat om datorn?” Den kinesiska DeepSeek tog lite längre tid på sig, men svarade i stället så här: “Vad blir stöveln i tvättmaskinen + halvätna kylskåpsmysterier + alla dina ångestklockor 03:00?”.
Stockholm, den 17 februari 2025
Jon Karlung, VD
Bahnhof AB
Finansiell situation
Närmare upplysningar om underliggande finansiella faktorer återfinns i denna rapport. Analyser för koncernen inkluderar även moderbolaget, såvida vi inte uttryckligen anger att det endast gäller moderbolaget. Eftersom moderbolaget är en så betydande del av koncernen är förklaringarna för koncernen också relevanta för moderbolaget.
Utveckling av resultat och ställning
Intäkterna för helår 2024 uppgick till 2 018,9 Mkr (1 877,4 Mkr). Bahnhofs intäkter består nästan enbart av abonnemangsintäkter från både företags- och privatkunder. Omsättningen påverkas inte av säsongsmässiga variationer. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 267,7 Mkr (262,8 Mkr).
Rörliga ersättningar till nätägare (främst GlobalConnect och i viss mån Telia) fortsätter öka. Detta i kombination med utlandssatsningar och stora kampanjer i Sverige sätter press på nettomarginalen i det korta perspektivet. Trots detta förbättrar Bahnhof lönsamheten jämfört med föregående år.
Kassaflöde och finansiell situation
Kassaflödet för helår 2024 är -89,7 Mkr (197,0 Mkr). Den sista december är likvida medel i Bahnhof 667,7 Mkr (757,7 Mkr). Leasingskulderna uppgår till 133,0 Mkr (106,8 Mkr). Leasingskulderna är relaterade till redovisningsprincipen IFRS, och består därmed av alla framtida lokalkostnader (hyra) för alla bolagets kontrakt.
Bahnhof har under perioden investerat totalt 56,4 Mkr (21,5 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige samt en ny datahall i Kista. Bahnhofkoncernen har idag en stark kassa som kommer att användas till investeringar i olika framtidsprojekt eller förvärv.
Bolagsstruktur
Moderbolag i Bahnhofkoncernen är Bahnhof AB (publ) med organisationsnummer 556519-9493 och säte i Stockholm. Bahnhof AB (publ) har ett svenskt dotterbolag, Elementica Data Center Construction AB (556715-9495) samt ett svenskt dotterbolag Bahnhof LABS AB (559347-4967). Bahnhof har dessutom ett portugisiskt dotterbolag Bahnhof Unipessoal LDA (PT 509519636), ett norskt dotterbolag Bahnhof AS (986 108 351), ett danskt dotterbolag Bahnhof Elementica ApS (44155745), ett finskt dotterbolag Bahnhof Oy (3392491-2) samt ett tyskt dotterbolag Bahnhof Nätverk GmbH (29/215/30768). Samtliga dotterbolag är helägda. Efter räkenskapsårets slut har Bahnhof förvärvat det norska bolaget Brdy AS, som från och med den 3 februari 2025 ingår i Bahnhof-koncernen.
Väsentliga risker och osäkerheter
Bahnhof verkar på en marknad med många konkurrenter, olika tekniska lösningar och i en föränderlig omvärld. Bolaget och dess kunder kan bli utsatta för allvarliga dataintrång, myndigheters godtycke, politiska beslut som ändrar spelregler och ökar kostnader samt teknikskiften som dramatiskt ändrar förutsättningar för bolagets tjänster.
Bahnhof har motståndskraft mot flera av dessa risker genom att vår kärnverksamhet är datasäkerhet. Vi har också en stor och bred kundbas med olika tjänster. Bahnhof är inte beroende av enstaka kunder, affärsområden eller tjänster. I ett sämre konjunkturläge säljer vi tjänster som få kan vara utan. I avtalen med våra kunder har vi klausuler som reglerar en ökad inflation och prisökningar från våra underleverantörer.
I årsredovisningen för 2023 beskrivs väsentliga risker och osäkerheter utförligt. Riskbedömningen är oförändrad jämfört med årsredovisningen. Ingen förändring har skett jämfört med årsredovisning.
Transaktioner med närstående
De två huvudägarna är Jon Karlung och Andreas Norman som tillsammans äger drygt 50 procent av kapitalet i Bahnhof genom bolaget K.N. Telecom. Bahnhof har ett konsultavtal med K.N. Telecom och hyr en kontorsbyggnad av K.N. Telecom. Kontorsbyggnaden ligger i en fastighet i centrala Borlänge som är dimensionerad för ca 80 medarbetare (främst kundtjänst). Hyran är satt på marknadsmässiga villkor och Bahnhof betalar enligt avtal för närvarande 102 227 kronor per månad till K.N. Telecom AB.
First North
Bahnhof är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Certified adviser är FNCA Sweden AB.
Granskning
Revision av årsbokslutet är genomförd och klar. Bokslutskommunikén 2024 har inte varit föremål för granskning av företags revisorer.
Jon Karlung
vd
jon.karlung@bahnhof.net
Detta är sådan information som Bahnhof AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanståendes kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 februari 2025 klockan 07:00.
Certified adviser: FNCA Sweden AB