Första kvartalet 2025 i sammanfattning
Omsättning: 536,4 Mkr (491,4 Mkr)
Resultat före avskrivningar (EBITDA): 85,2 Mkr (84,3 Mkr)
Rörelseresultat (EBIT): 70,5 Mkr (68,3 Mkr)
Resultat efter skatt: 57,7 Mkr (56,2 Mkr)
Resultatet efter skatt per aktie: 0,54 SEK (0,52 SEK)
Nettomarginal: 13,6% (14,5%)
Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2024.
Rapport i textformat
Bahnhof AB (publ)
Delårsrapport 1, januari – mars 2025
Omsättning: 536 Mkr
+ 9 procent (jämfört q1 2024)
Vinst: 70,5 Mkr
+ 3 procent (jämfört q1 2024)
Utlandssatsningen – expansionen fortsätter!
- Norge – förvärv och ny marknad
- Finland – ökad försäljning bredband
- Danmark – Bahnhof finns i de flesta danska öppna nät
- Tyskland – avtal på plats och etablering i Düsseldorf
Bostadsrättsföreningar – succén fortsätter!
Nu med baspaket 2,5 Gbit/s, WiFi 7 och sänkta kostnader för föreningen!
Favorit i repris!
Bahnhof utsedd till bästa operatör!
(källa: Nordic Bench mars 2025)
Första kvartalet 2025 i sammanfattning
Omsättning: 536,4 Mkr (491,4 Mkr)
Resultat före avskrivningar (EBITDA): 85,2 Mkr (84,3 Mkr)
Rörelseresultat (EBIT) 70,5 Mkr (68,3 Mkr)
Resultat efter skatt: 57,7 Mkr (56,2 Mkr)
Resultatet efter skatt per aktie: 0,54 SEK (0,52 SEK)
Nettomarginal: 13,6% (14,5%)
Detta är en sammanfattning. Fullständiga siffror finns i den finansiella delen av rapporten.
Siffror inom parentes avser motsvarande period 2024.
Fortsatt tillväxt med starka marginaler!
Första kvartalet 2025 präglas av tillväxt med fortsatt stabil lönsamhet. Rörelse-resultatet ökar till 70,5 Mkr (68,3 Mkr). Omsättningen ökar samtidigt med 9,2 procent till 536,4 Mkr (491,4 Mkr).
Expansion i utlandet!
Nettomarginalen uppgick till 13,6%, vilket visar att Bahnhof håller i marginalerna, trots en mycket ambitiös satsning i utlandet. Det är en långsiktig operation i alla nordiska grannländer som börjar bära frukt, men som i etableringsfasen påverkat marginalen i viss utsträckning.
Under perioden har vi bland annat förvärvat en verksamhet i Norge, där vi nu snabbt kan fortsätta expandera. Vi har också tecknat avtal med tyska nätägare och etablerat oss med egna medarbetare och ledning i Düsseldorf. I Finland och Danmark säljer vi bredband till privatpersoner och företag.
Privatmarknad – bostadsrättsföreningar och villor bakom nettotillväxt!
Den organiska tillväxten på privatsidan fortsätter med framför allt villor och bostadsrätter som motor för tillväxten. Den sista mars 2025 har Bahnhof totalt 488 562 hushåll som har någon av Bahnhofs snabba fibertjänster. Det är en organisk nettotillväxt i Sverige med 2 101 nya kunder för kvartalet.
Ur ett branschperspektiv befinner sig marknaden i de segment som domineras av öppna nät i en för perioden utmanande roll. Priserna i slutkundsledet dras upp av mellanhänder som kommunikationsoperatörer, fastighetsägare och stadsnät. Bahnhof står för starkt konkurrenskraftiga priser till våra kunder. Men vi satsar samtidigt på driftsäkerhet, service och hög teknisk prestanda.
I mars 2025 vinner vi för sjätte året i rad Nordic Benchs stora marknadsundersökning om bästa bredbandsoperatör. https://bahnhof.se/2025/03/05/bahnhof-utses-till-arets-bredbandsoperator-2025/
Företagsmarknaden – datacenter och cloud!
På företagssidan fortsätter Bahnhof att växa med stabila
och snabba nät- och bredbandstjänster till kommersiella lokaler och kontor. Det skakiga läget i omvärlden har stärkt intresset för att driva IT-tjänster och infrastruktur i Sverige.
Bahnhof har därför genomfört ett uppgraderingsprogram för flera av våra datacenter. Bland annat har anläggningen Thule i centrala Stockholm genomgått en renovering och utbyggnad, där vi också ökat bemanningen med fler medarbetare.
I bergrummet Pionen pågår arbete med att byta kylmaskiner för att på ett effektivare sätt kunna ta till vara överskottsvärmen (och använda i fjärrvärmenätet).
Händelser efter kvartalets slut:
Bahnhof köpte den 25 april ett bergrum från kalla kriget (se information i vd-ord).
Finansiell situation i sammanfattning
Kassaflödet för det första kvartalet är mycket starkt med 103,9 Mkr (-34,6 Mkr). Bahnhof har under perioden investerat totalt 25,1 Mkr (21,3 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige, ett nytt ekonomisystem samt uppgradering och installationer i våra datacenter.
Rekordstor kassa
Den sista mars är likvida medel i Bahnhof större än någonsin med 771,5 Mkr (723,1 Mkr). Vi placerar våra likvida medel med krav på god avkastning och låg risk, men med en särskild viktning för snabb tillgänglighet.
Den rekordstora kassan kommer att användas till investeringar i framtidsprojekt. Vi kommer att arbeta med kapitalet i tekniska och affärsmässiga nyinvesteringar i Sverige och utomlands. Förvärvsstrategin är aktivt sökande. Den utgår från en filosofi som bygger på att etablera nytt, eller att komplettera. Mogna och mer etablerade tjänster som vi redan driver byggs bäst i egen regi.
Mål och vision
Prognos 2025
Bahnhofs prognos för helåret 2025 är en omsättning på 2,2 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 12 procent. Prognosen bygger på vår analys och data om abonnemangsintäkter, samt vårt strategiska mål att ta marknadsandelar i Nordeuropa. Det senare kan komma att påverka de ekonomiska målen i ytterligare positiv riktning.
Bahnhofs försäljning bygger på samma affärsmässiga principer som så kallade SaaS-bolag, som säljer innehåll och mjukvara med löpande abonnemang. De nya kunder som tillkommer blir en positiv del av Bahnhofs affär under många år.
Vision
Bahnhof ska vara en expansiv nordeuropeisk moln- och internetaktör som erbjuder säker, klimatsmart och innovativ kommunikationsteknik för företag och privatpersoner. Vi är offensiva, rörliga och vi tar tillvara alla möjligheter som följer av tekniska landvinningar. De tjänster vi bygger ska vara möjliga att skala upp, och tillhandahålla som löpande abonnemang. Bahnhofs styrka är innovationer och nytänkande, som förenas med en kostnadsmedveten och organisk tillväxt.
Om kriget kommer
Bahnhof organiserar verksamheten för en potentiell krigsfara. Vi planerar för att vara motståndskraftiga mot digitala eller väpnade angrepp på infrastruktur (egen och kunders). I samråd med Försvarsmakten har vi krigsplacerat personal i Bahnhof.
Vi arbetar målmedvetet med datasäkerhet på olika områden. Det innefattar också skalskydd i bergrum. Bahnhof stödjer den ideella föreningen Totalförsvarets Förvaltningsorganisation med Bahnhof Cloud.
Rysslands angreppskrig mot Ukraina
Bahnhof stödjer väpnad och civil kamp mot Putins krig i Ukraina. Vi har donerat bland annat nätverksutrustning till drönarförband. Ett antal av våra ukrainska medarbetare är i stridande förband vid fronten.
Hållbarhetsdeklaration
- Bahnhof sätter människan i centrum! Vi värnar om individen och friheten på nätet. Strategiskt är våra kärnvärden nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv. Det är inte tomma ord. Vi tar ställning även i kontroversiella frågor där våra kärnvärden hotas. Vi står upp för våra kunder.
- Bahnhof driver teknik på ett sätt som inte i onödan gör av med energi eller äventyrar miljön.
- Bahnhof återanvänder energi i datacenter, och vi har ett återvinningsprogram för elektronik- och teknikutrustning.
- Bahnhof skapar ett arbetsklimat som odlar kreativitet, nyfikenhet och stort eget ansvar, med lika villkor för kvinnor, män och ickebinära.
- Bahnhof arbetar aktivt mot korruption och mygel i alla dess former.
Transparenspolicy
Bahnhof kommunicerar hur bredbandsmarknaden fungerar, hur vi, våra partners och underleverantörer samarbetar, samt hur prismodellerna ser ut inom vår bransch. Genom denna öppenhet vill vi bygga förtroende och säkerställa att våra kunder och samarbetspartners har full insyn i våra affärsmetoder, samt bidra till en hållbar bransch.
Företagsmarknad
Totalt svarar koncernens företagsaffär under det första kvartalet för 162 Mkr (156 Mkr). Tillväxten för företagssidan är därmed 3,3 procent jämfört med samma period för 2024. Företagstjänsterna innefattar både nät (bredband) till fastigheter, kommersiella lokaler och kontor.
Det oroliga politiska omvärldsläget skapar förutsättningar för att öka försäljningen av svensk infrastruktur med cloud och colocation. Många av dessa affärer i datacenter har längre ledtider till avslut, men är i gengäld långsiktiga affärer när de väl är på plats. Vi räknar med att stänga ett antal större affärer under det andra kvartalet.
Bahnhof driver verksamhet ”on-prem” på öppen källkod (bland annat OpenStack) för att ha maximal egen kontroll över våra tjänster. Det innefattar även att begränsa teknisk och kommersiell påverkan från handelshinder, som oförutsägbara tullar på till exempel amerikanska moln och mjukvara.
Bahnhof vinner förtroende genom stabila och pålitliga tjänster, och har i slutet av 2024 också utnämnts till Sveriges bästa operatör för företag av Svenskt Kvalitetsindex. Alla anläggningar är certifierade med ISO27001, och drivs också med ett hållbarhetsperspektiv där vi återvinner överskottsvärmen från datacentren.
Företaget i fokus – nya lösningar för våra kunder!
Bahnhof och Massive Entertainment: Pålitlighet möter kreativitet
Massive Entertainment, en av spelgiganten Ubisofts mest framstående spelstudior och skaparna av bland annat succéserien The Division, har varit kund hos Bahnhof i många år. Deras resa tillsammans med Bahnhof började på ett oväntat sätt.
På en parkering i Malmö möttes Ola Wirén på Bahnhof och Massive Entertainments dåvarande chef David Polfeldt av en slump mitt under ett pågående elavbrott. Massive Entertainment hade sitt kontor i ett kvarter där elen stängdes av flera timmar årligen för underhåll. Det skapade problem, eftersom deras servrar stod i källaren och var kritiska för deras spelutveckling.
Startskottet för ett lyckat samarbete
Ola på Bahnhof ställde frågan: ”Ska ni verkligen ha era servrar där nere?” Det blev startskottet för ett samarbete som idag omfattar bland annat 20 skåp med servrar, svartfiber mellan deras kontor och Bahnhofs datacenter, hastigheter om 100 Gbit/sekund och redundanta våglängder.
Tar sparkcyklar till Bahnhofs datacenter
Relationen mellan Bahnhof och Massive Entertainment har utvecklats till att bli nära och personlig. Teknikerna på Massive Entertainment tycker om att kunna ta sin sparkcykel och besöka datacentret i Malmö, som bara ligger några minuter bort. Denna närhet och flexibilitet har gjort det enkelt att snabbt hantera uppgraderingar och lösa problem. Federico Carbonari, IT-chef på Massive Entertainment, beskriver samarbetet som mycket lyckat tack vare den goda kommunikationen och förståelsen för Massive Entertainments behov.
– För oss på Massive är det viktigt att driften fungerar stabilt. Hög upptid och säkerhet är avgörande, eftersom vi jobbar med stora speltitlar och där är Bahnhof en partner vi känner stort förtroende för, säger Federico Carbonari på Massive Entertainment.
Stödjer skapandet av spelupplevelser i världsklass
Bahnhof har med sin erfarenhet av att arbeta med spelföretag blivit en naturlig partner för Massive Entertainment. Det handlar inte bara om teknik, det handlar om att stödja kreativitet och innovation.
– Det är rätt häftigt att jobba med ett företag som Massive. Vi ser till att deras drift fungerar så att de kan fokusera på att skapa spelglädje för miljontals spelare världen över, säger Ola Wirén på Bahnhof.
Med Bahnhof som colocation-partner kan Massive Entertainment fokusera på det de gör bäst – att skapa världsledande spelupplevelser. Tack vare en säker och högpresterande infrastruktur får de den stabilitet och tillgänglighet som krävs för att driva innovation inom spelbranschen på allra högsta nivå. Colocation handlar inte bara om servrar, det handlar om att ge kreativa krafter rätt förutsättningar att växa, och det är precis vad samarbetet mellan Massive Entertainment och Bahnhof innebär.
Är du också intresserad av kraftfulla lösningar inom colocation till ditt företag?
Läs mer på bahnhof.se/colocation eller kontakta oss direkt på 010 – 510 00 10 eller sales@bahnhof.net så berättar vi hur vi kan hjälpa till!
Privatmarknad
Den sista mars 2025 har Bahnhof totalt 488 562 hushåll i Sverige som har någon av Bahnhofs snabba fibertjänster. Det är en organisk nettotillväxt i Sverige med 2101 nya kunder för kvartalet.
Bostadsrättsföreningar och villor
Bakom den svenska tillväxten ligger i första hand bostadsrättsföreningar och villor. Bahnhof har en attraktiv tjänsteportfölj som lockat ett stort antal villaägare och bostadsrättsföreningar.
Vi har nästan alltid egna installatörer och lokal personal som på olika orter i Sverige kan möta kunderna på plats. Vi utgår från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Borlänge.
Från och med det andra kvartalet 2025 erbjuder vi dessutom alla svenska BRF:er dubbelt så snabbt bredband som våra konkurrenter – det vill säga 2,5 Gbit/s som standard (med 10 Gbit/s som tillval). På köpet ingår en WiFi 7-router som alltså är skräddarsydd för hastigheter upp till 10 Gbit/s.
Stadsnät
Inom segmentet öppna stadsnät är marknadsläget ur ett branschperspektiv mer utmanande. Här har framför allt privatägda kommunikationsoperatörer och några stadsnät genomfört prishöjningar. Det gäller särskilt det riskkapitalägda bolaget GlobalConnect och Telias bolag Zitius. Men här finns också fastighetsägare som gör påslag på bredbandet, fast det i praktiken handlar om dolda hyreshöjningar.
Under början av det andra kvartalet har läget stabiliserat sig och kundtillväxten är mer positiv i öppna nät. Vi har samtidigt strategiskt växlat över till att arbeta mot bostadsrättsmarknaden och villor, där villkoren är mer konkurrensneutrala och bättre, både för oss som tjänsteleverantör och för våra kunder. Tekniskt så ligger vi här också långt före hur det ser ut på stadsnätsmarknaden!
Utlandsexpansion
Etablering nya marknader!
Bahnhofs utlandsexpansion börjar nu ge ekonomiskt avtryck. Olika länder går i olika takt, men vi har etablerat oss i alla nordiska grannländer, och har ett fotfäste för att under resten av 2025 åstadkomma ett tydligt positivt resultat.
Omsättning Norden, det första kvartalet 2025 (exklusive Sverige):
Norge: 6,6 Mkr
Finland: 3,6 Mkr
Danmark: 0,25 Mkr
Tyskland: Vi har ett antal avtal med nätägare på plats, och räknar med att rulla i gång operationen under de kommande kvartalen.
I Norge har vi ett antal medarbetare på plats och där räknar vi med att sälja tjänster i både öppna och stängda nät. I Finland utgår vi från kontoret i Helsingfors och har både privat- och företagskunder. I Danmark jobbar vi med framför allt öppna nät, men där har vi på allvar startat försäljningen först under det första kvartalet i år.
VD Jon Karlung har ordet
Det känns rimligt att börja med den ”svarta torsdagen” – och då menar jag inte den 24 oktober 1929, när folk samlades utanför börshuset på Wall Street, tickerbandet slutade att fungera och masspaniken spred sig. På några få dagar föll Dow Jones med 30 procent. Det var slutet på det glada tjugotalet.
Den storpolitiska effekten blev depressionen, och i förlängningen en annan kolsvart torsdag, nästan exakt 14 år senare. Det var den dagen då Eighth Air Force, den amerikanska åttonde flygflottan, förlorade 60 flygande fästningar över Nazityskland.
Det strategiska bombmålet för de 291 B17-plan som navigerade helt utan eskorterande jaktflyg, torsdagen den 14 oktober 1943, var staden Schweinfurt i Bayern. Närmare bestämt de fabriker som rymdes i tegelbyggnader, och vars storägare var den svenska kullagerjätten – SKF.
Trots enorma förluster lyckades det amerikanska bombflyget i ett par räder slå ut viktiga delar av den tyska krigsindustrin. Tegelbyggnaderna förvandlades till grus under regnet av bomber.
Det här blev en läxa som huvudägaren SKF inte skulle glömma. SKF byggde därför sin stora produktionsanläggning i Sverige på ett helt annat, och bombsäkert, sätt efter kriget.
De mindre smickrande inslagen av svensk affärsmässig dubbelmoral under de mörka åren sopades nog snabbt undan; oviljan att tydligt ta avstånd från Hitlers nationalsocialistiska krig.
Räden mot Schweinfurt är en lärdom som också sträcker sig in i vår egen tid. Vi lever inte längre i den eviga fredens rike! Infrastruktur måste skyddas! Kommunikationsfrihet och den virtuella världen behöver tåla både ryska bomber och Donald Trumps Cloud Act.
Bahnhof har därför i slutet av april 2025 förvärvat SKF:s gigantiska bergrum, som ursprungligen byggdes som industrihall under det kalla kriget. Jag talar förstås om Bunkerberget*, i närheten av centrala Göteborg.
Det här är klenoden som en gång utgjorde hjärtat i SKF – en hemlig industribunker, djupt insprängd i granit och skapad för att skydda svensk infrastruktur från Sovjetunionen.
Berget har under de senaste åren använts för civilt bruk. Vi kommer nu att förvandla det till ett av Sveriges viktigaste nav för digital infrastruktur. Det blir ett äktenskap mellan urberg och halvledare, i form av ett bombsäkert, jättelikt datacenter.
Bygget startar efter sommaren i nära samarbete med utvalda privata och offentliga kunder, som ges stora möjligheter att komma med egna önskemål. Självklart utgår vi från de behov som kan uppstå inom totalförsvarets ramar. Läs mer och följ resan på Bunkerberget.se!
Det första kvartalet 2025
Bahnhof håller i resultatet! Vi ligger klart över prognosmålet för 2025, även om nettomarginalen sattes under viss press under det första kvartalet. Trots detta förbättrar vi resultatet jämfört med samma period föregående år.
I Sverige parerar vi prishöjningar från vissa nätägare och kommunikationsoperatörer, genom att med full kraft styra om fokus till bostadsrätter och villafiber, samt till våra säkra och stabila företagstjänster.
Den som väljer bort Telia villafiber kan i praktiken få dubbelt så snabbt bredband till halva priset om de väljer Bahnhof. I bostadsrätter växlar vi nu upp baskapaciteten till 2,5 Gbit/s (med tillval 10 Gbit/s), där alla hushåll dessutom får WiFi 7 på köpet. Våra kunder uppskattar också att vi har egna lokala installatörer, som ger snabb service på plats!
Det är positivt att våra utlandssatsningar börjar bära frukt. Vi har etablerat oss i alla våra nordiska grannländer och är nu på väg in i Tyskland. Det ekonomiska utfallet från utlandsverksamheten kommer framöver att växa som en positiv del i koncernens utveckling (omsättning per land redovisas i avsnittet om privatmarknad).
Vi är igenom den initiala etableringsfasen i utlandet, som i viss mån påverkat nettomarginalen. Nu finns alla förutsättningar för att på allvar förvandla Bahnhof till en nordeuropeisk tungviktare inom telekom och datacenter. Mot bakgrund av det skakiga omvärldsläget undersöker vi även fler länder. Bahnhof säljer blixtsnabb fiber – och svensk datasäkerhet med molntjänster som utgår från svenska bergrum.
* Historiskt känt som Bunkeberget. Med hänsyn till områdets industriella historia och återgången till högsäkrad verksamhet har vi valt namnet Bunkerberget.
Donald – och Donald!
En grej jag som barn gillade med serietidningen Kalle Anka var att det fanns avsnitt som kallades ”favorit i repris”. Det får mig att tänka på ett gammalt vd-ord – och på en helt annan ”Donald”, även om den storpolitiska dimensionen idag har slagsida åt Björnligan.
I Bahnhofs kvartalsrapport nummer två för 2018 skrev jag detta:
”Det kan finnas kunder som inte vill bo i Donald Trumps privata byxficka där han fritt kan fiska upp affärskritisk information efter dagsform och humör. De kunderna är välkomna till oss! Att Donald även drar igång ett växande antal handelskrig gör inte läget stabilare för de som cementerat fast sig som molnkunder med känslig infrastruktur hos amerikanska storbolag.”
Den amerikanska lagen Cloud Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data) ger den amerikanska staten direkt access till amerikanska molnföretag – det vill säga alla deras kunder. Det spelar ingen roll om tjänsten drivs utanför USA – så länge det är en amerikansk ägare har Donald Trump nyckeln.
I slutändan kan vissa tjänster stängas av om någon vill utöva påtryckningar – låt oss kalla det ”the art of the deal”.
Jag vill avslutningsvis lyfta fram en på en gång älskad och hatad tjänst som har rötterna i en fjärran forntid, då internet fortfarande stod för frihet och var folkets och användarnas verktyg.
Jag tänker särskilt på den sajt som sedan decennier tillbaka, i all sin vildvuxna kantighet, är en säkerhetsventil för åsiktsutbyte, utan Elon Musks algoritmer och filter. Jag menar såklart Flashback!
Det är hit folk söker sig även i riktigt kritiska lägen, för information på användarnas villkor. Bahnhof har under första kvartalet därför sponsrat Flashback med en helt ny uppgraderad serverplattform, rackskåp och numera redundanta fibervägar. Flashback ska inte ligga nere!
Hela infrastrukturen drivs från vårt första bergrum, Pionen på Södermalm. Jag noterar att min kamrat Janne verkar använda sig av Idi Amin som moderatorikon – men det kan eventuellt vara ett uttryck för skämtlynne. Flashback är ju en del av totalförsvaret.
Sug på den, Putin – och Trump!
Stockholm, den 5 maj 2025
Jon Karlung, VD
Bahnhof AB
Finansiell situation
Närmare upplysningar om underliggande finansiella faktorer återfinns i denna rapport. Analyser för koncernen inkluderar även moderbolaget, såvida vi inte uttryckligen anger att det endast gäller moderbolaget. Eftersom moderbolaget är en så betydande del av koncernen är förklaringarna för koncernen också relevanta för moderbolaget.
Utveckling av resultat och ställning
Intäkterna för det första kvartalet 2025 uppgick till 536,4 Mkr (491,4 Mkr). Bahnhofs intäkter består nästan enbart av abonnemangsintäkter från både företags- och privatkunder. Omsättningen påverkas inte av säsongsmässiga variationer. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 70,5 Mkr (68,3 Mkr).
Rörliga ersättningar till nätägare fortsätter öka och detta i kombination med utlandssatsningar och stora kampanjer i Sverige som sätter press på nettomarginalen i det korta perspektivet. Trots detta förbättrar Bahnhof resultatet jämfört med samma period föregående år.
Kassaflöde och finansiell situation
Kassaflödet för det första kvartalet 2025 är 103,9 Mkr (-34,6 Mkr). Den sista december är likvida medel i Bahnhof 771,5 Mkr (723,1 Mkr). Leasingskulderna uppgår till 133,5 Mkr (111,2 Mkr). Leasingskulderna är relaterade till redovisningsprincipen IFRS och består därmed av alla framtida lokalkostnader (hyra) för att bolagets större kontrakt.
Bahnhof har under perioden investerat totalt 25,1 Mkr (21,3 Mkr). Investeringarna avser löpande uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige, ett nytt ekonomisystem samt renovering av kontorslokaler.
Bahnhofkoncernen har idag en stark kassa som kommer att användas till investeringar i olika framtidsprojekt eller förvärv.
Bolagsstruktur
Moderbolag i Bahnhofkoncernen är Bahnhof AB (publ) med organisationsnummer 556519-9493 och säte i Stockholm. Bahnhof AB (publ) har ett svenskt dotterbolag, Elementica Data Center Construction AB (556715-9495) samt ett svenskt dotterbolag Bahnhof LABS AB (559347-4967). Bahnhof har dessutom ett portugisiskt dotterbolag Bahnhof Unipessoal LDA (PT 509519636), ett norskt dotterbolag Bahnhof AS (986 108 351), ett danskt dotterbolag Bahnhof Elementica ApS (44155745), ett finskt dotterbolag Bahnhof Oy (3392491- 2). Utöver de helägda dotterbolagen äger Bahnhof AB 76% av det norska bolaget Brdy Holding AS (933 839 842) samt 90% av det tyska bolaget Bahnhof Nätverk GmbH (HRB 259489).
Väsentliga risker och osäkerheter
Bahnhof verkar på en marknad med många konkurrenter, olika tekniska lösningar och i en föränderlig omvärld. Bolaget och dess kunder kan bli utsatta för allvarliga dataintrång, myndigheters godtycke, politiska beslut som ändrar spelregler och ökar kostnader samt teknikskiften som dramatiskt ändrar förutsättningar för bolagets tjänster.
Bahnhof har motståndskraft mot flera av dessa risker genom att vår kärnverksamhet är datasäkerhet. Vi har också en stor och bred kundbas med olika tjänster. Bahnhof är inte beroende av enstaka kunder, affärsområden eller tjänster. I ett sämre konjunkturläge säljer vi tjänster som få kan vara utan. I avtalen med våra kunder har vi klausuler som reglerar en ökad inflation och prisökningar från våra underleverantörer.
I årsredovisningen för 2024 beskrivs väsentliga risker och osäkerheter utförligt. Riskbedömningen är oförändrad jämfört med årsredovisningen. Ingen förändring har skett jämfört med årsredovisning.
Transaktioner med närstående
De två huvudägarna är Jon Karlung och Andreas Norman som tillsammans äger drygt 50 procent av kapitalet i Bahnhof genom bolaget K.N. Telecom. Bahnhof har ett konsultavtal med K.N. Telecom och hyr en kontorsbyggnad av K.N. Telecom. Kontorsbyggnaden ligger i en fastighet i centrala Borlänge som är dimensionerad för ca 80 medarbetare (främst kundtjänst). Hyran är satt på marknadsmässiga villkor och Bahnhof betalar enligt avtal för närvarande 112 450 kronor per månad till K.N. Telecom AB.
First North
Bahnhof är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Certified adviser är FNCA Sweden AB.
Granskning
Denna delårsrapport för det första kvartalet 2025 har inte varit föremål för granskning av företagets revisorer.
Jon Karlung
vd
jon.karlung@bahnhof.net
Detta är sådan information som Bahnhof AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanståendes kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 maj 2025 klockan 07:30.
Certified adviser: FNCA Sweden AB