"Jag stirrar mig inte blind på hur man brukar göra"
Djupt under Stockholms gator arbetar Per Olovson, en av veteranerna på Bahnhof, med att hålla företagets datacenter i toppform. Med sina många år i branschen har han utvecklat en expertis som få kan matcha, och säkerheten är alltid i fokus.
Vi möter honom i lokaler som tidigare tillhörde Skandiabanken, alldeles nära platsen i centrala Stockholm där Olof Palme en gång mördades.
Det här är en av många personer på Bahnhof som tar sitt jobb med säkerhet på allvar. Per och hans team har designat datacentret för att klara alla typer störningar, från elavbrott till tekniska fel.
– Det är inte bara att ställa in ett par servrar i en hall och koppla upp dem mot internet, säger Per. Vi måste ha en strategi för varje potentiell risk.
Anläggningen testas regelbundet
Vad som krävs för att driva ett säkert datacenter är också något som den oinvigde lätt förundras över. Långt under jorden finns stora utrymmen med batterier och dieselgeneratorer som står redo att ta över ifall strömmen skulle gå, och hela anläggningen testas regelbundet för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Dieselgeneratorerna från Rolls Royce, som testas månadsvis, håller Bahnhofs datacenter igång under eventuella strömavbrott.
Med ett datacenter som förbrukar energi i paritet med 60 villor, är energifrågan viktig. Förutom användning av fossilfri el skickas den ackumulerade värmen från datacentret till Värtaverket i Stockholm för att därefter användas i fjärrvärmesystemet.
Pers teknikintresse kommer hemifrån, med en civilingenjör som pappa och många typer av uppfinningar i tidig ålder, såsom flygplan och linbana mellan grannhusen för att skicka meddelanden.
– Jag stirrar mig inte blind på hur man brukar göra, utan frågar mig istället hur man löser något på bästa sätt, säger Per.
Vattenledning som leder överskottsvärme från datacentret till Värtaverket, för att användas i fjärrvärmesystemet i Stockholm.
Pers arbete består till största delen av att underhålla befintlig utrustning, men när samtalet kommer in på förbättringsarbete glittrar det till lite extra i ögonen. Nyligen installerades till exempel nya fläktar i en av hallarna som minskade energiåtgången för att kyla servrarna med 70 procent.
Förutom olika lager av säkerhet, miljöarbetet och snabbt internet uppskattar många kunder även en närhet till sina servrar. Det så kallade molnet behöver alltså inte kännas så diffust när man vet exakt var ens filer lagras.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag att växa i en trygg och grön miljö? Läs mer om våra tjänster för säker datalagring här.