Nyheter

Filmbolagen, fildelarna och fakturorna – FAQ

Ingen har väl missat nyheterna om alla tusentals svenskar som överraskats av utländska utpressningsfakturor i brevlådan och tvingats betala chockerande summor för att någon kopplad till deras IP-adress har laddat ner en film. Men hur funkar det egentligen? Vem är det som skickar fakturorna? Hur får de tag i uppgifterna? Bahnhof reder ut frågorna.

Finns det något mönster för fakturorna eller skickas de hur som helst?

Flera aktörer har varit inblandade i utpressningsfakturorna som skickats till svenska privatpersoner, men fakturorna har tre gemensamma nämnare:

Nästan alla fakturor har ett filmbolag som övergripande avsändare. I rätten företräds filmbolagen av advokatfirmor, men ytterst är fakturorna ett sätt för filmbolag att sätta dit sådana som har sett deras filmer gratis och ett försök att få igen för förlorade filmförsäljningsintäkter. Ett par enstaka mål har handlat om nedladdning av programvara, men den stora majoriteten är centrerade kring filmer och TV-serier.

Nästan alla ärenden och fakturor har avsett fildelade filmer. Inget ärende har alltså handlat om varken musik eller spel trots att de fildelas lika friskt som filmer. Hittills har filmbolagens ärenden handlat om större hollywoodproduktioner, någon enstaka TV-serie och en enorm mängd porrfilmstitlar, och endast ett par enstaka mål har varit fokuserade på en programvara.

Alla filmer har delats via ett P2P-nätverk med bittorrent-teknik. Filmbolagen och advokatfirmorna har alltså bara övervakat och drivit ärenden mot sådana som har fildelat eller streamat via ett P2P-nätverk med bittorrentteknik.

Vad händer om jag har råkat titta på någon av porrfilmerna som filmbolagen sätter dit folk för? Om jag har sett filmen på till exempel RedTube, xHamster eller XVideos? Borde jag vara orolig då?

– Om du har porrsurfat via hemsidorna som nämns ovan behöver du inte oroa dig. Filmbolagen har hittills bara använt filmer som delats via ett P2P-nätverk med bittorrent-teknik som underlag för sina fakturor. Porrsajter som RedTube och xHamster använder INTE den tekniken. De är istället utformade som så kallade onlinevideoplattformar där användare visserligen kan ladda upp och dela videor, men till skillnad från P2P och bittorrentmodellen sparas hemsidans hela innehåll på hemsideägarens egna servrar, och alla som vill ta del av filmerna måste besöka ägarens server för att titta. Det finns dock porrsajter som streamar via bittorrent och P2P, till exempel PornTime (porrvarianten av PopcornTime). Om du har porrsurfat där finns en viss risk att du får en faktura.

Var hittar jag mer information om rättsprocesserna kring fakturorna?

– Om du vill veta mer om alla domstolsärenden som ligger bakom fakturautskicken kan du besöka utpressningskollen.se. Där samlar vi alla ansökningar och domstolsbeslut i fildelningsmål där filmbolag och advokatfirmor kräver utlämning av kunduppgifter hos olika operatörer. Vi uppdaterar sidan löpande med de senaste domstolsdokumenten och har ett arkiv som sträcker sig två år bakåt. Där kan du söka på din operatör och se om de har lämnat ut kunduppgifter, och hålla dig uppdaterad om aktuella nyheter och nyinkomna ansökningar som kan leda till fler kravfakturor.

Hur ska jag göra för att slippa få någon kravfaktura?

> Undvik att använda alla typer av torrentprogram! Eftersom filmbolagen undersöker filmer som delats med just bittorrentteknik är det riskabelt att använda torrentprogram. Hitta andra sätt att konsumera filmer, i alla fall tillfälligt.

> Håll ditt privata nätverk privat! Vissa har varit oskyldiga till fildelning men fått fakturor ändå för att de har haft ett öppet WiFi-nätverk där obehöriga har kunnat koppla upp sig och dela filer. När fildelningen utreds ringas ägaren av nätverket in som skyldig. Undvik det genom att aktivera säkerhetsinställningar på ditt WiFi-nätverk – till exempel ett lås som kräver att alla användare uppger en särskild kod.

> Skydda din datatrafik med en VPN-tjänst. VPN står för virtual private network och skapar säkra nätförbindelser mellan din dator och andra punkter. Tjänsten fungerar som en tunnel för dina anslutningar där du kan surfa utan att någon ser din trafik. Bahnhof erbjuder två typer av VPN-tjänster till alla internetanvändare – oavsett operatör, besök bahnhof.se för att beställa!

> Välj rätt operatör! Din risk för att drabbas av en kravfaktura beror till viss del på vilken internetleverantör du har. Vissa operatörer har lämnat ut och fortsätter lämna ut stora mängder kunduppgifter, medan andra knappt har lämnat ut något alls. Det beror bland annat på operatörernas egna värderingar och deras olika förhållningssätt till datalagringslagar. Bahnhof lämnar bara ut kunduppgifter när det rör sig om allvarliga brott (fildelning räknas inte hit), och sparar dessutom bara kunduppgifter i 24 timmar. Vår fasta hållning innebär att advokatfirmorna helt har slutat rikta uppgiftsförfrågningar mot oss.

Fler nyheter