Nyheter

SE MARSLANDNINGEN PÅ INTERNET

Ikväll klockan 20 svensk tid påbörjar Nasas rymdskepp Insight sin marslandning. Insight kommer att samla in data om planeten som man hoppas på att kunna använda för att ta reda på hur Mars skapades.

Vi kommer så klart att följa det hela på internet! Vi har ju till och med vår egna rymdstationsdatahall i Kista med inspiration från just planeten Mars. Designen är inspirerad av science fiction och när dörrarna öppnas med hjälp av tryckluft låter det: “pssh”.

– Vår datahall Lajka är skalbar och har idag två moduler som fungerar som både kontor och serverhall. Varje modul har plats för 35 serverrack. De rymliga modulerna skyddas av skottsäkra stålplåtar som vanligtvis används i militära fordon, hälsar Jon Karlung, vd Bahnhof.

För att få det så rymdautentiskt som möjligt har vi samarbetat med Per Lindstrand som är en svensk ingenjör, pilot och äventyrare, tillsammans med honom har vi designat och byggt förtältet till anläggningen. Per Lindstrand har tidigare arbetat med fallskärmarna till ESA:s Mars-landare Beagle 2.

Här kan du följa marslandningen som börjar ca kl 21 ikväll:

https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/

Fler nyheter

Glad midsommar önskar Bahnhof!

Midsommar stundar! En fin, svensk högtid som många av oss tar för given. Vid den här tidpunkten för fem år sedan dansade vi Bahnhofare runt stången på en alldeles speciell plats: Tjornobyl.

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2022

Första kvartalet år 2022 i sammanfattning: Omsättning: 417,1 Mkr (387,1 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 69,5 Mkr (59,6 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 53,3 Mkr (44,8 Mkr)

Läs mer