Nyheter

UTPRESSNINGSBREVEN: Samma person bakom både breven och bevisen

Copyright Management Service (CMS) är en upphovsrättsfirma ledd av VD Patrick Achache som etablerat sig i Sverige i samarbete med advokatfirman Njord Law Firm och står bakommer än hälften av alla fildelarbrev” som skickats till svenska hushåll. Samma Patrick Achache driver även bolaget MaverickEye som har utvecklat övervakningssystemet MaverickMonitor som påstås identifiera fildelning och används som domstolsbevis av CMS själva. Att CMS och MaverickEye har samma ägare framgår inte i domstolsansökningarna – tvärtom framställs MaverickEye som ett oberoende företag.

Bahnhof har länge rapporterat om missförhållanden i upphovsrättsindustrin och exponerat misstänkt partiskhet bland domarefelriktad lagstiftningbevis med bristande tillförlitlighet och allvarliga missar i domstolens beslut. Patent- och marknadsdomstolen har okritiskt avgjort Copyright Management Services mål med MaverickMonitor som enda beviskälla, utan att kontrollera varken bevisen eller programmet som genererat dem. De verkar ha missat att båda bolagen ägs av Patrick Achache och att han därmed har fått befogenheter som är direkt olämpliga med hans ekonomiska särintressen, och kommenterar användningen av MaverickMonitor på samma sätt som i övriga beslut:

Domstolen finner inte anledning att ifrågasätta tillförlitligheten i den metod som redovisats av Copyright Management (s 5, PMÄ 11004-18).


Utan ifrågasättande är det fritt fram att tjäna pengar genom att äga eller företräda upphovsrätt till något, använda egentillverkade övervakningssystem för att samla IP-adresser, hävda att adresserna är skyldiga till fildelning i Patent- och marknadsdomstolen, tvinga operatörerna som distribuerar IP-adresserna att lämna ut kunderna bakom och till sist skicka utpressningsbrev till dem. Bara i år har över 30 000 svenskar uppmanats betala en godtycklig summa för att slippa rättegång. De senaste två åren har domstolen beviljat Copyright Management Service underlag till totalt 54 366 brev, och hittills har de begärt allt ifrån 1 000 till 4 500 kr per brev. Om Copyright Management Services skickar alla 54 366 brev och begär i genomsnitt 2 000 kronor per brev blir den sammanlagda utpressningssumman 108 732 000 svenska kronor. En summa som överskrider all proportionalitet.

– Håll dig uppdaterad med Utpressningskollen!

Bahnhof vill sätta stopp för den rättsosäkra utpressningen av påstådda fildelare som utnyttjar rädsla på ett inhumant sätt. Upphovsrätt som juridiskt fält måste moderniseras, och straff borde endast delas ut av brottsutredande myndighet efter rättvis domstolsprövning och inte av privata bolag som är sugna på pengar. Vi kommer fortsätta debattera och informera om våra övertygelser så länge det behövs. På utpressningskollen.se hittar du de senaste ansökningarna och besluten i upphovsrättsmål och kan förutse nya vågor av utpressningsbrev, långt innan de skickas. Vi uppdaterar löpande med nya domstolsdokument och länkar till artiklar som exponerar utpressningsverksamhetens olika delar.

Presskontakt: Jon Karlung 076-111 01 60

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer