Nyheter

Bahnhof deltar i #saveyourinternet i Stockholm på lördag 13 april

På måndag samlas ministerrådet i EU för att rösta om upphovsrättsdirektivet ska gå från att vara ett lagförslag till att bli en gällande lag inom EU. Vad händer om de röstar ja? Och vad händer om de röstar nej? Jon Karlung, vd Bahnhof, som arbetat för ett fritt internet sedan 90-talet berättar vad han ser framför sig under parollen #saveyourinternet på lördag 13 april i Stockholm.

Upphovsrättsdirektivet, även kallat copyrightdirektivet, mest kontroversiella avsnitt är Artikel 17. Det handlar om att införa ett ”internetfilter” som går ut på att sajtägare måste förhandsgranska alla bilder och filmer som laddas upp för att avgöra om de är illegala eller inte. Det kan räcka med att du har tagit en selfie, spelat in film i ditt hem eller skärmdumpat något där det förekommer bild eller musik i bakgrunden som är upphovsrättsskyddad för att ditt inlägg ska blockeras – om inte sajtägaren har betalat licens för att få använda just den bilden eller musiken.

Artikel 17 är regelrätt censur, det är odemokratiskt och något som kommer kväva yttrandefriheten. Här kan du läsa om hur direktivet kommer leda till internets död, något som Bahnhof tidigare har varnat för.

– Det är användarna som är internet. Det är vi, våra föräldrar, våra barn, våra vänner… Det är vi som hela tiden skapar en digital värld för att dela vardagssnack och händelser med varandra. Internet är mänsklig kommunikation med teknisk hjälp, att då föreslå en lag som tvingar sajtägare att ha ett internetfilter som tillfälligt stoppar, eller helt stoppar, folk från att säga och dela vad de vill, när de vill, är inget annat än censur, säger Jon Karlung, vd Bahnhof.


Det finns fortfarande en chans att stoppa direktivet. EU:s ministerråd ska ta slutgiltig ställning till direktivet den 15 april. För att stoppa det måste medlemsländerna som röstar emot utgöra minst 35% av Europas totala befolkning. Nederländerna, Finland, Polen, Italien och Luxemburgs regeringar har redan tagit ställning emot direktivet. För att stoppa direktivet skulle det alltså räcka att Tyskland röstar emot, eller att både Sverige och Storbritannien röstar emot.

Vi tänker ställa oss och tala för vår sak, och vill att ni som delar våra värderingar ansluter er. Direktivets öde hänger på några enstaka procent, och varje enskild individ gör skillnad. Kom och försvara din rätt till frihet med oss!


TID OCH PLATS
Lördagen den 13 april vid cirka 12:30 på Soltorget (ovanför Sergels Torg, utanför Akademibokhandeln) i Stockholm.

Innan talet kommer det anordnas ett demonstrationståg, och vid sammankomsten kommer det även gå att lyssna på andra talare som delar vår grundinställning. Vårt gemensamma budskap är #saveyourinternet

Läs mer om Bahnhofs deltagande i #saveyourinternet

Utöver det kan du även joina Bahnhofs nätaktion och framföra din åsikt direkt till justitieminister Morgan Johansson som ska träffa Riksdagens EU-nämnd på fredag. Alla kan vara med och påverka! 

Presskontakt: Jon Karlung 076 111 01 60

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer