Nyheter

#tbt: Vem var det som buda?

Bild 1: Jon Karlung försvarar Wikileaks server i Bahnhofs musikvideo. Bild 2: Wikileaks-servern på HK Thule i Stockholm. Bild 3: Wikileaks-servern på Deutsche Technikmuseum i Berlin.


Fram till den 17 juni kan man buda på frisbeen från den fantastiska internetfilmen ”Vem var det som kasta” i en Traderaauktion där alla pengar går till välgörenhet. Faktum är att vi själva auktionerade ut ett internethistoriskt objekt en gång, dock slutade inte vår auktion riktigt som det var tänkt… 

I september 2013 la vi ut Wikileaks-servern, en Poweredge R410, på Ebay för auktion och intresset för servern som varit med att påverka världshistorien var stort! Efter 10 dagar och 93 bud slutade budgivningen på 33 000 dollar, då ca 216 000 kr. Pengarna från auktionen skulle gå dels till den ideella organisationen Reportrar utan gränser, dels till 5 Juli-stiftelsen som arbetar för öka internetanvändares frihet, säkerhet och integritet.

Anledningen till att vi kunde sälja den var att Wikileaks hyrde servern av oss. De kontaktade oss under 2010 eftersom vårt rykte om hög säkerhet och sekretess var vida känt över världen. Vi berättade att vi har lång teknisk erfarenhet att hantera speciellt utsatta servrar och att vi aldrig skulle ge efter för ogrundade påtryckningar från myndigheter, varken svenska eller utländska. Efter det signades hyresavtalet som varade fram till juni 2011. 

Servern var en av flera som innehöll dokument från kriget i Irak. Innehållet raderades dock enligt den amerikanska specifikationen DOD 5220.22-M, där varje byte på hårddisken skrivs över flera gånger, innan auktionen. Den ursprungliga informationen går alltså inte att återskapa – inte ens av NSA (om de nu skulle vilja det).

Efter avslutad auktion hade historien om Wikileaks-servern kunnat sluta. Men det gör den inte. Kort efter får Bahnhofs VD Jon Karlung ett meddelande från köparen som säger att han inte vill genomföra köpet. Det visade sig att det vinnande budet hade lagts av en pojke som smygbudat på Wikileaks-servern med pappans kort. Pappan förklarade att hans son hade ett väldigt stort intresse för konspirationsteorier, men att han själv inte ville lägga 33 000 dollar på en server åt sin son (som utan Wikileaks som hyresgäst, skulle vara värd ca 4 000 dollar). Köpet gick således aldrig igenom. Servern fortsatte att vara i vår ägo men är för närvarade utlånad till Deutsche Technikmuseum i Berlin där den står i en glasmonter till allmän beskådan fram till årsskiftet 2019/2020. Sen får vi se om det kanske blir en auktion igen!

Presskontakt: Jon Karlung 076 111 01 60

Kuriosa:
– Wikileaks-servern stod i Bahnhofs atombombssäkra serverhall Pionen i Stockholm när Wikileaks hyrde den.
– När Wikileaks lämnat servern fanns den ett tag att beskåda på Bahnhofs huvudkontor Thule i Stockholm.
– I Bahnhofs video “Bahnhof Gigabit – Epic Police Scam” har Wikileaks-servern en egen roll där Jon Karlung håller den i sin famn och försvarar den mot obehöriga.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer