Nyheter

Varning! Chat control riskerar införas trots folkets nej!

(UPPDATERING: Inget möte idag, reservdatum 20e & 24e juni)

Minns ni november 2023? Ni vet, när våra folkvalda EU-parlamentariker röstade ner kommissionens katastrofala övervakningslag Chat Control 2, helt enligt den europeiska folkviljan och alla rättsstatliga principer. Såhär skrev vi på Bahnhof då:

“EU-parlamentet säger ‘nej’, ‘nein danke’ och ‘absolument pas’ till EU-kommissionens Chat control-förslag! Kan vi snälla lägga liknande Stasi-idéer bakom oss nu, eller kommer kommissionen med Ylva Johansson i spetsen slå till igen?”

Ja – nu slår de till igen. Det belgiska ordförandeskapet ville inte alls lägga Stasi-idéerna bakom sig, utan försöker nu smyga igenom Chat control tjänstemannavägen istället. Som av en händelse precis lagom till att ett nytt EU-parlament bildas.

Idag, den 19 juni, håller alltså EU-medlemsstaternas ständiga representanter (=tjänstemän) i COREPER II en omröstning om Chat control 2. Om förslaget går igenom där kommer nya trilogförhandlingar hållas mellan kommissionen, rådet och det *nya* EU-parlamentet. Folket har alltså redan sagt sitt för ett halvår sedan, men med det kommande parlamentet ser massövervakningshetsarna sin chans att hasta igenom världens mest omfattande övervakningsapparat. Parlamentet har inte ens hunnit bildas! Uppdatering: Omröstningen är flyttad till imorgon 20 juni!

Det här är alltså precis samma katastrofala förslag som tidigare, med kosmetiska förändringar för att blidka tekniskt okunniga (exempelvis hävdas att E2E-kryptering nu hålls intakt eftersom alla meddelanden kommer läsas av innan de krypteras 🙃)

För dig som vill fräscha upp minnet om vad Chat control faktiskt skulle innebära är det korta svaret: total, digital massövervakning. Läs mer om Chat control i vår tidigare artikel: https://bahnhof.se/2023/04/04/jon-karlung-chat-control-ar-en-demokratisk-katastrof/

Så, hur ska vi förhindra ett införande den här gången? Kontakta din EU-parlamentariker! Berätta vad du tycker om total massövervakning, och förklara varför det är ett hot mot europeisk demokrati! Du kan även hänvisa till att ett införande skulle innebära brott mot rätten till privatliv, privat korrespondens och yttrandefrihet (enligt Europakonventionen artikel 8 och artikel 10, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter artikel 12, samt barnkonventionens artikel 16). Chat control får helt enkelt aldrig se dagens ljus!

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer