Nyheter

Facebook blockerar artiklar om Chat Control

Meta har idag flera samarbeten avsedda för att motverka desinformation på Facebook. Alltifrån oberoende faktagranskare som PolitiFact, AFP och Correctiv till Newsguard, som bedömer nyhetssajters trovärdighet, och The Trust Project, som arbetar för att främja transparens och öka förtroendet för journalistik online.

 Men hur fungerar det i praktiken?

I torsdags publicerade vi på Bahnhof en artikel om Chat Control och massövervakningstrenderna som råder i Europa. Artikeln delades även på vår Facebooksida, men vi märkte rätt omgående att interaktionerna inte matchade våra tidigare inlägg.

Dagen därpå började vi få meddelanden från flera personer som berättade att deras försök att dela vårt inlägg hade blockerats av Facebook, med hänvisning till att inlägget bröt mot plattformens “communityregler om skräppost”. Enligt meddelandet skulle användaren ha försökt “få gilla-markeringar, följare, delningar eller videovisningar på ett vilseledande sätt”.

Det är oklart vad i vår artikel som Facebooks algoritmer bedömt som vilseledande skräppost – men Facebook är knappast kända för sin transparens.

Vi uppmärksammade situationen med ett nytt inlägg i fredags eftermiddag, och länkade till det tidigare Facebookinlägget. Inte heller detta inlägg fick de interaktioner vi förväntat oss, så vi bestämde oss helt enkelt för att för att testa Facebooks annonsfunktion, men annonsen nekades. Annonser får nämligen inte “leda människor till icke-funktionella målsidor” – trots att målsidan i detta fall alltså var en helt fungerande Facebooklänk.

Vi tror inte nödvändigtvis på en storskalig konspiration där techjättar försöker tysta alla kritiker av massövervakning. Men även om ett Facebookinlägg från en svensk bredbandsoperatör kan tyckas obetydligt i det stora hela, illustrerar blockeringen hur lätt dessa filter kan göra fel, och blottar riskerna med att låta system som Chat Control styra innehållet på internet.

Om techjättarna ska fortsätta styra och ställa över det offentliga samtalet är det avgörande att de ökar sin transparens, och säkerställer att deras teknik inte begränsar yttrandefriheten eller utgör ett hot mot den personliga integriteten.

Bahnhof har sökt Facebook för en kommentar utan framgång.

Fler nyheter

Bahnhofs delårsrapport Q2 2024

Första halvåret 2024 i sammanfattning Omsättning: 992,3 Mkr (910,5 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 163,3 Mkr (151,9 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 130,9  Mkr (119,5  Mkr) Resultat

Läs mer

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer