010-510 00 00
Nyheter
Ny dom fastställer: slut på fildelarutpressning i Danmark
Publicerad 2018-05-29 13:37
Ny dom fastställer: slut på fildelarutpressning i Danmark

Filmbolag jagar fildelare världen över med utpressningsfakturor på enorma summor. Nu sätter Danmark stopp för utpressningsverksamheten i en historisk dom.

Det är inte bara svenska internetanvändare som har anklagats för fildelning och drabbats av utpressningsfakturor. Även i våra nordiska grannländer har filmbolag företrädda av särskilda advokatfirmor (däribland Njord Law Firm) drivit rättsprocesser mot internetoperatörer för att få ut kunduppgifter om påstådda fildelare som de sedan skickar fakturor till.

Nu sätter Danmarks Østre Landsret (motsvarande hovrätt) stopp för verksamheten i en färsk dom som fastslår att operatörer inte längre kan tvingas lämna ut uppgifter om personer som misstänks för fildelning till filmbolag och deras advokatfirmor. Hädanefter ska danska operatörer endast behöva lämna ut kunduppgifter till poliser i samband med bekämpning av terrorbrott och annan grov brottslighet, och inte till privata aktörer med kommersiella intressen.

Den danska domen markerar en milstolpe som kommer stärka medborgarnas rättsäkerhet och öka skyddet för personlig data. Danmark är inte först att sätta ner foten mot utpressare, i Australien har domstolen satt så tuffa villkor för att lämna ut kunduppgifter att inga filmbolag vill gå med på dem, och på så vis har de helt sluppit fenomenet.

Men samtidigt som danska operatörer lämnar ut mindre och mindre uppgifter, får svenska operatörer förfrågningar om att lämna ut mer uppgifter. Bara den senaste månaden har det kommit in sju nya ansökningar till Patent- och marknadsdomstolen, främst från NJORD Law Firm, som kommer ge filmbolagen ännu mer kunduppgifter att använda i nya omgångar av utpressningsbrev.

Är det verkligen såhär vi vill ha det? Vore det inte bättre om vi bara följde Danmarks goda exempel?

Presskontakt: Jon Karlung 076-111 01 60

Vill du hålla dig informerad om aktuella fildelningsmål och fakturaomgångar? På utpressningskollen.se hittar du alltid de senaste ansökningarna och domstolsbesluten och kan enkelt se vilka operatörer som har avkrävts på kunduppgifter och vilka aktörer som begärt ut dem. Passa gärna på att berätta för Sveriges justitieminister vad du tycker om den här typen av utpressningsverksamhet! Längst ner på sidan kan du mejla din protest.

Läs mer: 

2018-05-25: Tveksam opartiskhet på Patent- och marknadsdomstolen

2018-04-17: Domstol godtar defekt bevis: fel operatör döms 

2018-04-13: Tele 2-dom bekräftar: bevis för fildelning otillförlitligt

2018-04-11: Domar mot tusentals svenskar saknar tillförlitliga bevis 

2018-03-28: Filmbolagen, fildelarna och fakturorna – FAQ

2018-03-28: Vuxenfilmsurfare utpressas på pengar – vem går säker?

2018-02-02: Njord Law Firm förbereder nya attacker mot enskilda internetanvändare

2018-01-18: Nya massutskick av utpressarbrev kan vara på väg 

Fler nyheter från 2020