Nyheter

Snart beslutar nya riksdagen om Artikel 17 – men utfallet är osäkert!

2019 röstade EU-parlamentet igenom Artikel 17 (upphovsrättsdirektivet), som har att göra med vem som ska hållas ansvarig när upphovsrättskyddat material otillåtet läggs ut på sociala plattformar. I och med det nya direktivet hamnar ansvarsbördan på de sociala plattformarna, snarare än på användarna. Det blir alltså exempelvis Facebooks ansvar att se till att inget material laddas upp utan tillåtelse, annars riskerar de dryga böter. Men att hålla koll på detta är en uppgift alldeles för stor för vanliga döda. För att klara av detta kommer de sociala plattformarna att behöva använda sig av så kallade uppladdningsfilter, styrda av artificiell intelligens. Men sådana filter är långt från perfekta. Så hur vet vi att de tar rätt beslut? Risken för både avsiktlig och oavsiktlig censur är stor.

Idag är memes – roliga bilder och videor – en självklar del av sociala medier. Men om EU-parlamentet får som de vill kan det innebära döden för den memekultur vi är vana vid idag. Något som skulle innebära ett enormt tillbakasteg för det fria internet.

Ta till exempel den fina memen till den här texten. En förutsättning för att memes som denna ska kunna finnas är att alla kan dela den fritt. Hur blir det då om alla sidor helt plötsligt tvingar oss att passera genom ett uppladdningsfilter? Jo, vi kan fetglömma memes och andra roliga bilder och videor. Plattformar som Facebook eller Instagram vill inte riskera böter, och kommer därför inte våga tillåta bilder som denna. För tänk om Wrestlingligan WWE skulle kräva att bilden tas ned? Upphovsrättsbolagen har alltid pressat beslutsfattare att implementera strängare regler, och på så sätt krama ur ännu mer pengar. Vid varje teknologisk utveckling har de funnits där och försökt sätta stopp. De höll på exakt likadant när det blev möjligt att spela in musik på kassettband som de gör idag. Det är en del av deras affärsidé , och de kommer aldrig att sluta! För att inte nämna rena skojarbolag som vill trolla till sig enkla inkomster genom utpressning, utan att faktiskt äga rättigheterna till materialet.

Inför valet frågade vi samtliga riksdagspartier vad de tyckte om Artikel 17. Några var för och andra emot, men de allra flesta har inte bestämt sig ännu. Det är i dagsläget inte helt säkert om förslaget går igenom, men risken är stor. I mitten av juli gav regeringen besked om att de var beredda att låta riksdagen rösta om direktivet. Inget datum är satt ännu, men du kan lita på att Bahnhof håller stenkoll på ärendet. Så fort vi vet mer, vet ni mer! Hur vill våra politiker att internets framtid ska se ut egentligen? Fri och full av möjligheter, eller stängd och full av begränsningar? Bahnhof anser att detta förslag borde skrotas direkt!

Förtydligande (21/9): Direktivet har redan röstats igenom i Europaparlamentet. Då ska Sverige som medlemsland implementera direktivet i sin nationella lagstiftning. Det vill säga, riksdagen kan bara rösta ner förslaget till text i den nationella lagstiftningen. Sedan får den omarbetas tills riksdagen säger ja. Att stoppa förslaget helt går inte. Med det sagt är det intressant att veta vad de olika partierna tycker om saken, och hur Artikel 17 kommer att implementeras i Sverige är det ingen som vet ännu.

Partiernas hållning i förslaget om artikel 17. Procentsatserna anger antal mandat i nya riksdagen.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer