Nyheter

Europeiska folket säger nej till EU:s ”Chat Control”

EU-förslaget som hade fått Erich Honecker att rodna får massiv kritik av de europeiska invånarna. Det framgår av förslagets offentliga feedbacksida, där både privatpersoner och organisationer har fått säga sitt. Européer vill tydligen inte ha ett totalt övervakningssamhälle där allas privata meddelanden granskas – chockerande, eller hur?

I våras rapporterade vi om EU-kommissionens nyaste övervakningspåhitt: att all elektronisk kommunikation i unionen ska avkrypteras, övervakas, granskas och filtreras i realtid. Förslaget fick snabbt öknamnet Chat control eftersom det är precis vad det handlar om: e-post, chatt, sociala medier, videosamtal och molnlagring ska kontrolleras om kommissionen får som den vill.

Men nu säger EU-invånarna ifrån med hundratals inskickade brev! På förslagets offentliga feedbacksida där vanliga människor – alltså de som skulle utsättas för lagen – och sakkunniga har fått tycka till är hela 88 procent kritiska. Alla nationaliteter, från fransmän till finländare, förenas i kritiken. Av insändarna från Sverige är 100 procent negativa!

Ansvariga EU-kommissionären Ylva Johansson (ja, Sveriges tidigare arbetsmarknadsminister, idag mer känd som Censur-Ylva) verkar inte ha räknat med reaktionerna. Själva tycker vi inte att det är speciellt förvånande. När i världshistorien har människor uppskattat att få sina brev uppångade och smyglästa?

Det enda landet som idag har ett liknande system är det kommunistiska Kina. Erich Honecker hade sannolikt infört en motsvarighet i Östtyskland om han hade kunnat. Utöver det evigt felaktiga resonemanget om att total övervakning skapar trygghet och frihet är ”smarta” filter sällan särskilt smarta. De är trubbiga, rättsosäkra verktyg som ger falska positiva och negativa svar. Chat control hör helt enkelt inte hemma i en demokrati, utan i soptunnan!

Snart är det dags för Sverige att behandla EU-kommissionens förslag. Bahnhofs nyliga utfrågning av de svenska partierna visade att riksdagen är delad i frågan, och att en hel del inte har bestämt sig. När det är dags för omröstning kommer vi därför påminna våra politiker om vad vi och resten av Sverige tycker: ingen vill ha Chat control! Tillsammans ser vi till att Ylva Johanssons vision om total chattkontroll inte blir annat än en otäck mardröm att vakna från.

Sammanställning av inskickade synpunkter på Chat control: https://maxim.tips/against-chatcontrol/

Fler nyheter

Bahnhofs bokslutskommuniké 2023

År 2023 i sammanfattning Omsättning: 1877,4 Mkr (1731,0 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 327,8 Mkr (292,8 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 262,8 Mkr (227,6 Mkr) Resultat efter

Läs mer