Nyheter

DANSKA MYNDIGHETER AGERAR: NJORD Law Firm åtalas för grovt bedrägeri

Den danska advokatbyrån NJORD Law Firm har gjort sig känd i Sverige genom sina hotfulla brev som har skickats till tiotusentals svenskar, där de anklagas för illegal nedladdning av filmer och ombeds betala en stor summa för att slippa ställas inför rätta i domstol. 

Brevutskicken har möjliggjorts av Sveriges (EU-underkända) datalagringsdirektiv och IPRED-lagen – lagar som instiftats för att stötta ekonomiskt svaga konstnärer, men som i praktiken utnyttjas av privata upphovsrättsjättar som tjänar miljontals kronor på att företräda filmbolag och bedriva maffialiknande utpressningsverksamhet i upphovsrättens namn.

NJORD Law Firm är en av jättarna, som utöver Sverige även varit verksamma i Danmark där de har stämt tusentals personer för illegal filmnedladdning, men en närmare granskning har visat att NJORD och deras klienter MIRCOM och CMS i många fall har saknat upphovsrätt till filmerna de begärt betalt för

Som följd har NJORD Law Firms främsta utpressningsadvokat, Jeppe Brogaard Clausen, nu åtalats för grovt bedrägeri av danska distriktsåklagaren Bagmandspolitiet, och riskerar upp till 8 års fängelse.

Bahnhof har granskat den här verksamheten och dess dunkla aktörer sedan 2016, och bland annat exponerat misstänkt partiskhet bland domarefelriktad lagstiftningbevis med bristande tillförlitlighetallvarliga missar i domstolsbeslut och oskyldigt drabbade privatpersoner. Utvecklingen i Danmark är en ytterligare bekräftelse på hur rättsrutten och bedräglig hela upphovsrättsutpressningsapparaten är. 

Det är hög tid att vi ser över vår defekta upphovsrättslagstiftning och sätter stopp för utnyttjandet av vårt rättssystem och plundringen av våra medborgare en gång för alla.

Såhär går fildelarutpressning till:

1. Ett filmbolag (eller annat bolag som har upphovsrättigheterna till ett verk) samarbetar med särskilda advokatbyråer och teknikbolag för att identifiera IP-adresser som har laddat ner och spridit dennes film illegalt via BitTorrent-teknik. Att ladda ner och sprida upphovsrättsskyddad film kallas för upphovsrättsintrång.2. En upphovsrättsinnehavare (t.ex. ett filmbolag) som visar ”sannolika skäl” för att någon form av upphovsrättsintrång har skett har enligt lagen (53c § I: Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk) rätt att få ut information om vem som har gjort/medverkat i intrånget efter beslut från Patent- och marknadsdomstolen. När det gäller IP-adresser kan filmbolaget begära namn och kontaktuppgifter till användarna bakom adresserna som är misstänkta för upphovsrättsintrång från internetoperatörerna som tillhandahållit dem.  3. Filmbolaget/filmbolagets advokatbyrå skickar brev till individerna bakom IP-adresserna och hotar med att ställa dem inför rätta om de inte betalar en stor summa pengar. Breven är s.k. förlikningserbjudanden men misstas ofta för fakturor eller böter, vilket skrämmer många av mottagarna till att betala.

– Håll dig uppdaterad med Utpressningskollen!

På utpressningskollen.se hittar du de senaste ansökningarna och besluten i upphovsrättsmål och kan förutse nya vågor av utpressningsbrev, långt innan de skickas. Vi uppdaterar löpande med nya domstolsdokument och länkar till artiklar som exponerar utpressningsverksamhetens olika delar.

Fler nyheter

Invigning av Gullan!

Vi på Bahnhof vill rikta ett stort tack till alla som kom och firade invigningen av vårt nya datacenter Gullan igår! En väldigt lyckad kväll

Läs mer

Bahnhofs delårsrapport Q1 2024

Första kvartalet 2024 i sammanfattning Omsättning: 491,4 Mkr Mkr (451,4 Mkr) Resultat före avskrivningar (EBITDA): 84,3 Mkr (78,4 Mkr) Rörelseresultat (EBIT): 68,3 Mkr (62,2 Mkr) Resultat efter skatt: 56,2

Läs mer